Vladimir Putin i-a acordat un interviu unui jurnalist american conservator, cunoscut pentru pozițiile sale pro-Trump, Tucker Carlson. Acesta s-a dus la Moscova pentru a-l intervieva pe Putin, care reia ideea că prin războiul din Ucraina vrea „denazificarea” acestei țări și se folosește de interviu pentru a susține că, dacă SUA n-ar trimite arme Ucrainei, războiul ar fi gata în câteva săptămâni.
Putin și vechile teorii
Liderul de la Kremlin spune totodată că Ucraina este un stat creat artificial, din teritorii care au aparținut inclusiv Ungariei și României.
„După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României. Deci României și Ungariei li s-au luat teritorii care au fost date Ucrainei sovietice. Și ele au rămas până acum parte a Ucrainei. În acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina e un stat artificial, modelat din voința lui Stalin”, a spus Vladimir Putin, ca parte dintr-o expunere mai lungă menită să justifice invazia Rusiei în Ucraina.
Tucker Carlson l-a întrebat apoi pe Putin: „Credeți că Ungaria are dreptul să-și ia teritoriile înapoi de la Ucraina? Și ca celelalte națiuni să se întoarcă la granițele din 1654 (înaintea războiului ruso-polon, n.r.)”?. „Nu sunt sigur dacă ar trebui să meargă până la granițele din 1654”, a răspuns Vladimir Putin. „Dar ținând cont de ce s-a întâmplat pe vremea lui Stalin, sau a așa-numitului regim al lui Stalin, pe care mulți l-au acuzat de încălcarea drepturilor omului și ale altor state, unii ar putea spune că ar putea revendica aceste teritorii, deși nu au dreptul să o facă”, a adăugat liderul de la Kremlin în interviul citat de Digi24.ro.
Jurnalistul american îl întreabă apoi pe liderul de la Kremlin dacă i-a spus vreodată lui Viktor Orban că poate avea o parte din Ucraina. „Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o dată. Nu am avut nicio conversație pe acest subiect. Dar știu cu siguranță că maghiarii care trăiesc acolo și-au dorit revenirea la teritoriile lor istorice”.
În cadrul interviului, jurnalistul conservator menționează Transilvania ca fiind o „națiune nemulțumită”: „Sunt mai multe astfel de situații, multe națiuni sunt frustrate, cum e Transilvania, după cum știți în mod evident. La nivelul multor națiuni există o frustrare ca urmare a frontierelor redesenate de pe urma războaielor din secolul XX și a războaielor întinse pe parcursul a mii de ani, pe care le-ați menționat”.
Președintele rus Putin a evitat astfel să dea un răspuns direct referitor la Transilvania și la „frustrarea” unor națiuni europene.
„Înfrângerea Rusiei este imposibilă”
Pe 24 februarie se vor împlini doi ani de la începerea războiului din Ucraina, iar Vladimir Putin susține că Rusia nu are cum să piardă. El militează în schimb pentru ca SUA să nu mai ajute Ucraina. „Înfrângerea Rusiei în Ucraina este imposibilă. (...) Dacă chiar vreți ca luptele să se oprească, trebuie să încetați să mai furnizați arme Ucrainei. Ar fi gata în câteva săptămâni. Atât", a spus liderul de la Kremlin.
El a reluat tema sa cum că „scopul este denazificarea. Asta înseamnă interzicerea oricăror forme de mișcări neo-naziste”. Tema denazificării Ucrainei, pe care Vladimir Putin o susține de la începutul războiului, este una considerată falsă, după cum subliniază Euronews.ro.
În cadrul aceluiași interviu, liderul de la Moscova a afirmat că Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte țări NATO.
Comentatorul politic american de dreapta Tucker Carlson l-a întrebat dacă își poate imagina un scenariu în care Rusia trimite trupe în Polonia, scrie RFE/RL. „Doar într-un singur caz, dacă Polonia atacă Rusia”, a răspuns Putin, care a adăugat: "Nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asta? Pur și simplu nu avem niciun interes. Este doar o amenințare neinspirată. Este absolut exclus.”
Interviul integral poate fi văzut mai jos. Discuția privind România, Ungaria și Ucraina începe la minutul 19:
Carlson, util lui Putin
În interviu, Vladimir Putin a repetat că invazia neprovocată a Ucrainei este o bătălie defensivă pentru salvarea Rusiei și că a fost un răspuns la amenințarea extinderii NATO.
Merită precizat că Tucker Carlson, fost prezentator al Fox News, și-a făcut un renume prin răspândirea teoriilor conspirației și a pus la îndoială sprijinul SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva trupelor rusești invadatoare.
Interviul realizat de el cu președintele Rusiei este primul acordat de Vladimir Putin unei personalități media din occident de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
„Faptul că Putin este dispus să discute cu Tucker Carlson înseamnă acum că Putin caută o oportunitate de a influența politica internă americană și crede că Carlson va fi un canal util pentru mesajul său”, a declarat pentru RFE/RL Brian Taylor, profesor de științe politice la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs din cadrul Universității Syracuse din Statele Unite.
Totodată, BBC remarcă faptul că anumite subiecte nu au fost deloc abordate în interviul de două ore. Tucker Carlson nu a întrebat despre acuzațiile privind crimele de război pe care soldați ruși le-ar fi comis în Bucea și în alte locuri din Ucraina, despre transferul forțat al copiilor ucraineni în Rusia, care a dus și la emiterea unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele lui Putin, despre morțile suspecte ale rivalilor politici sau despre încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalnîi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.