URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2024, 21:00

Oradea, printre orașele din România care vor primi bani nerambursabili ca să devină neutre din punct de vedere climatic

Oradea, printre orașele din România care vor primi bani nerambursabili ca să devină neutre din punct de vedere climatic (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a fost selectată printre cele 13 orașe românești care, în următorii ani, vor avea acces la circa 1 miliard de euro pentru implementarea de proiecte necesare atingerii țintelor de neutralitate climatică.

La nivel european, 112 orașe au fost selectate pentru implementarea de măsuri menite să devină neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030, printre acestea numărându-se Cluj Napoca, Suceava, precum și Sectorul 2 din București. 

Acum, autoritățile românești au creat un alt grup, intitulat M100 și descris drept un grup oglindă al celui european, menit să sprijine orașele românești în procesul lor de tranziție verde.

Oradea se numără printre cele 13 orașe cuprinse în M100, conform anunțului făcut marți, la București. 

Alături de Oradea, în platforma M100 au mai fost cuprinse cele trei orașe care sunt și în rețeaua europeană, adică Cluj-Napoca, Sector 2 București și Suceava, dar și Alba Iulia, Bistrița, București (cu celelalte sectoare), Buzău, Timișoara, Constanța, Iași, Brașov și Reșița.

Orașele au fost alese de către un juriu internaţional format din specialişti în urbanism şi dezvoltare urbană, în cadrul unei competiţii desfăşurate în perioada iunie-septembrie 2024.


Amenajarea de spații verzi rămâne o prioritate pentru Primăria Oradea. Rămâne de văzut dacă și întreținerea lor...

Aceste orașe ar trebui să fie apoi un model pentru celelalte primării din țară, furnizând soluții eficiente pentru diferite probleme ce țin de poluare.

„Beneficiind de susținerea coordonată a șase ministere în această misiune către economia verde, orașele din România selectate în hub-ul național M100 vor avea la dispoziție circa 1 miliard de euro pentru implementarea proiectelor necesare atingerii țintelor de neutralitate climatică. Fondurile vor fi asigurate prin diferite mecanisme de finanțare nerambursabilă - atât fonduri UE, cât și granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein)”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Prezent la evenimentul la care s-au anunțat orașele selectate, primarul Oradiei, Florin Birta, a reiterat că Oradea vrea să devină un model de sustenabilitate urbană.

„Ambiția orașului Oradea este de a deveni un model de sustenabilitate urbană. Vom investi în transport ecologic, eficiență energetică cu accentul pus pe gestionarea resursei geotermale de care dispunem, urbanism inteligent și spații verzi extinse, gestionarea inteligentă a deșeurilor, precum și digitalizare, contribuind astfel activ la atingerea neutralității climatice”, a transmis primarul, potrivit comunicatului de presă.

Pentru atingerea neutralității climatice până în 2035 – cu cinci ani mai târziu decât planul european pentru cele 112 orașe – Oradea și-a stabilit cinci direcții de acțiune: dezvoltarea transportului durabil, care include și proiectul de tram-tren metropolitan, eficiența energetică și utilizarea energiei regenerabile, gestionarea durabilă a deșeurilor, urbanism inteligent și spații verzi extinse, digitalizare și soluții smart city.


Colegiul Onisifor Ghibu, una dintre școlile orădene reabilitate energetic

Pentru ca un oraș să devină neutru din punct de vedere climatic trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cât mai mult posibil și să compenseze pentru cele rămase. Astfel, se poate obține un echilibru de emisii net zero.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Reversul medalie
Creșterea impozitelor la mașini și locuințe Taxare în funcție de zona în care circuli. Dacă vrei sa treci prin centru vei plăti taxa. Dacă apartamentul/casa nu va fi neutră CO2 vei plăti de îți vei vinde casa sa te muți la țară.
Postat 30 Octombrie 2024, 17:58 de CivisUlpianum
Zic
Prima măsură va fi interdictia autoturismelor in functie de normele Euro, in mai multe zone ale satului cu blocuri.
Postat 30 Octombrie 2024, 11:45 de Maikeltroll
neutralitate climatica ,zici?
Curios sunt cum o sa ii scoata pe oradeni si vinituri din cazaturile de masini pe care le au de lasa 3 km de fum in urma lor. Un sistem de masurare a poluarii cum trebuie nu avem in orasul asta si vrem sa devenim "neutru climatic". Si la bulevardul Dimitrie Cantemir-Nufarul nustiu cu ce proiect i-a prostit pe aia de la UE de "reducere a emisiilor de CO2" ca daca stai la marginea bulevardului sau trotuar poti simiti fiecare cazan cum isi lasa urma de CO2 in aer de nu mai poti respira.
Postat 30 Octombrie 2024, 09:09 de MaXnonus
Dezvoltatorii imobiliari pot să-și facă bagajele și să se ducă-n pustii, în afara orașului.
Asta pentru că atragerea de bani nerambursabili din acest program impune, exact ca în 2007 când România a devenit parte a Uniunii Europene, o strategie care să respecte direcțiile de aliniere cu standardele și normele europene în materie. De principiu pe 20 de ani sau chiar mai mult. Iar anexat acestei strategii va trebui probat un plan general care să cuprindă o listă completă de proiecte, cu analize de oportunitate, riscuri și valori. Practic, de la momentul adoptării acelei strategii și a anexelot aferente, nimic nu se da mai putea construi fără să se înscrie în Planul Urbanistic General actualizat al orașului și al zonei de influență și impact. Dacă se vor respecta aceste principii vor veni și banii, iar Oradea va putea respira mult mai mult aer nepoluat, prin proiecte care să alinieze urbea cu ceea ce se face și se gândește în țările mai avansate de pe continent. Dacă nu - și se va permite contiuuarea aglomerării urbanistice - atunci tot acest demers se va întoarce împotriva orădenilor și dezvoltării durabile locale, zise mai nou sustenabile de către edili pentru că nu au înțeles până acum criteriile de definire ale durabilității.
Postat 30 Octombrie 2024, 09:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON