URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2024, 21:01

Visit Oradea: Programul Zilelor Culturii Maghiare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare an, Oradea sărbătoreşte comunitatea maghiară locală, printr-un eveniment care promovează bogata tradiţie culturală şi artistică a comunităţii maghiare, precum şi istoria comună pe care o împărtăşim. Evenimentul oferă o oportunitate ideală pentru ca oamenii din diverse comunităţi să se familiarizeze cu tradiţiile şi obiceiurile maghiare, consolidând astfel legăturile culturale şi promovând înţelegerea şi respectul reciproc.

Ediţia 2024 a Zilelor Culturii Maghiare Oradea se desfăşoară în perioada 20-21 august şi cuprinde numeroase activităţi culturale: spectacole de dans susţinute de ansambluri din Oradea, Berettyóújfalu, Debreţin şi Budapesta, un târg de produse agricole şi de artizanat, un spectacol de teatru, ceremonia de sfinţire a pâinii şi mult aşteptatele care alegorice cu flori.

Şi anul acesta, patru care alegorice vor poposi în Piaţa Unirii în dimineaţa zilei de 21 august, unde vor putea fi admirate până seara la ora 19:00. Cele patru care alegorice care vor ajunge anul acesta din oraşul Debreţin în Piaţa Unirii din Oradea reprezintă: "Nufărul" - carul comun al oraşelor Oradea şi Debreţin, coroana Sfântului Ştefan, carul Poştei Maghiare şi carul Centrului de Formare Profesională din Debreţin.

Carul de flori comun al oraşelor Oradea şi Debreţin: "Nufărul" - Carul cu flori realizat anul acesta în colaborare între cele două oraşe înfrăţite este o compoziţie florală impresionantă care întruchipează un nufăr deosebit. Nufărul este un simbol al purităţii şi inocenţei, amintind totodată de apele termale binefăcătoare din ambele regiuni. În jurul său zboară libelule, simboluri ale bucuriei şi speranţei, evocând stilul Art Nouveau, o perioadă ilustrată în arhitectura splendidă prezentă în Oradea şi Debreţin. Carul cu flori comun reprezintă nu doar colaborarea armonioasă dintre cele două oraşe, ci şi promisiunea unui viitor plin de speranţă şi bucurie.

Coroana Sfântului Ştefan - reprezintă coroana cu care au fost încoronaţi cei mai mulţi dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 şi până în data de 30 decembrie 1916.

Carul Poştei Maghiare  - denumirea compoziţiei: "Sunt multe flori, dar o singură grădină."

Carul cu flori al Poştei Maghiare transmite un mesaj inspirat din lumea basmelor, subliniind că în comunităţile în care se munceşte pentru aceleaşi obiective, fiecare contribuţie este esenţială, iar bucuria cea mai mare este să celebreze împreună rezultatele obţinute. Compoziţia face referire la importanţa activităţilor zilnice simple, aparent fireşti, dar indispensabile, şi reprezintă importanţa protejării micilor creaturi din lumea zânelor. Similar, angajaţii poştei îşi desfăşoară activitatea indispensabilă în slujba comunităţii, pentru a răspunde cerinţelor populaţiei şi întreprinderilor. Un alt mesaj transmis de "comunitatea zânelor" este acela de protecţia mediului, un obiectiv important al Poştei Maghiare.

Carul cu flori al Centrului de Formare Profesională din Debreţin

"Viziune, Cunoaştere, Inovaţie" - acestea sunt cele trei atribute cheie promovate de carul cu flori al Centrului de Formare Profesională din Debreţin. În cele 11 instituţii de formare profesională din Debreţin, reprezentate de carul cu flori, sunt formaţi specialişti capabili să modeleze un viitor de succes şi durabil. Compoziţia carului cu flori de anul acesta simbolizează o misiune potrivit căreia elevii nu doar dobândesc o meserie, ci şi o viziune de viitor pentru o viaţă întreagă.

Programul Zilelor Culturii Maghiare Oradea 2024

17 - 21 august, zilnic

Piaţa Unirii

10:00 - 22:00 Târg de produse agricole şi artizanat

20 August

Piaţa Ferdinand 

19:00 - Spectacol de dans popular, Grupul de Dans Popular Bajnóca din Berettyóújfalu

19:30 - Sfinţirea şi distribuirea pâinii noi - reprezentanţii cultelor istorice maghiare binecuvântează pâinea nouă

21 august

Piaţa Unirii

10:00 - 10:30 - Prezentarea carelor alegorice

10:00 - 19:00 - Expoziţia carelor alegorice

16:30 - Spectacol de dans, Echipa de majoretele Mystique Oradea

17:00 - Spectacol de dans, Ansamblul de Majorete din Debreţin

17:30 - Spectacol de dans, Ansamblul de Dans Popular Főnix

18:00 - Spectacol de dans, Clubul de Dans Sportiv "Dance Universe"

18:30 - Orchestra de suflători ai Şcolii de Muzică Zichy Géza din Hajdúszoboszló

Teatrul de Stat Oradea

19:00 - Spectacol de dans "Ecoul Carpaţilor" - Ansamblul Naţional Maghiar din Budapesta

*Biletele cu loc pentru spectacol se vor putea prelua de la casieria Teatrului Szigligeti Oradea începând de vineri, 16 august 2024. Accesul la spectacol este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Zilele Culturii Maghiare Oradea este un eveniment organizat de Visit Oradea şi Primăria Municipiului Oradea. Parteneri: Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului, Asociaţia Civică Maghiară, Asociaţia Sfântul Ladislau, Teatrul Szigligeti Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor.

Visit Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON