URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2022, 16:02

Violonistul Răzvan Stoica urcă pe scena din Oradea pentru un concert aniversar Niccolò Paganini (VIDEO)

Violonistul Răzvan Stoica urcă pe scena din Oradea pentru un concert aniversar Niccolò Paganini (VIDEO) (sursa foto: www.razvanstoica.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apreciatul violonist român Răzvan Stoica urcă joi seara pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea în cadrul unui concert aniversar Niccolò Paganini, la 240 de ani de la nașterea celebrului compozitor. Cu o vioară Stradivarius din 1729, Răzvan Stoica va interpreta, alături de orchestra orădeană, Concertul nr. 4 de Paganini.

Mozart, Paganini, Haydn

Concertul va avea loc joi, 27 octombrie, în sala „Enescu - Bartók” a Filarmonicii orădene. În program sunt incluse lucrările: Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura „Der Schauspieldirektor” (sceneta comică „Directorul de teatru”), K. 486; Niccolò Paganini - Concert nr. 4 pentru vioară și orchestră în re minor; Joseph Haydn – Simfonia nr. 96 în Re Major „Miracol”. Dirijorul concertului va fi Jankó Zsolt, iar solistul invitat Răzvan Stoica. 

Filarmonica din Oradea a transmis, înaintea concertului, detalii despre lucrări și compozitorii lor. 

Opera comică „Directorul de teatru”, de Mozart, a fost scrisă pentru un spectacol comandat de Împăratul Josef al II-lea. „Împăratul a fost cel care a dictat detaliile acţiunii (care se petrec sub forma dialogurilor vorbite) și care-l au în centru pe un impresar din Salzburg. Acesta trece prin toate aventurile organizării unui spectacol, în ciuda nazurilor făcute de două soprane rivale, Madame Herz (Doamna Inimă) şi Mademoiselle Silberklang (Domnişoara Sunet de Argint). Splendida uvertură compusă de Mozart respiră de bună dispoziţie şi umor”, se arată în descrierea trimisă de organizatori. 

Maestrul desăvârșit

Despre Niccolò Paganini, Filarmonica din Oradea spune că a fost „maestrul desăvârșit al arcușului, care uimea pe toți cei ce-l ascultau”: „Paganini și-a făurit o agilitate instrumentală și o precizie ce apăreau de-a dreptul miraculoase. Pentru el nu existau dificultăți tehnice, cele mai complicate poziții și combinații fiind realizate în aparență fără nicio greutate”. 

Printre compozițiile sale remarcate și atunci, și acum se numără Concertul nr. 4 în re minor pentru vioară și orchestră, care va răsuna în sala orădeană joi seară, din vioara lui Răzvan Stoica. 

Violonist premiat

În 2013, violonistul a câştigat premiul New Talent la Bratislava, fiind primul muzician român cu o asemenea performanţă în istoria acestui concurs iniţiat de Sir Yehudi Menuhin. Are în palmares peste 30 de premii naţionale şi internaţionale, iar din 2009 cântă pe vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729, câştigată în urma concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi.

De-a lungul carierei a susținut concerte şi recitaluri pe mari scene din Europa, America de Nord şi Asia.

Răzvan Stoica interpretând Capriciul nr. 24, de Niccolò Paganini: 

Miracol!

Despre compozitorul austriac Joseph Haydn, organizatorii amintesc că acesta face parte, alături de Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven, din „triada clasicilor vienezi”. „Lunga sa carieră muzicală, acoperind întreaga perioadă clasică până la ivirea zorilor romantismului, l-a obligat să devină un creator original. A adus la cel mai înalt nivel genurile cvartetului de coarde şi al simfoniei, utilizând genial „forma de sonată””, transmite Filarmonica. 

Simfonia londoneză, nr. 96, în Re Major, compusă în 1791, poartă numele Miracolul. „De ce? La prima audiție a simfoniei, în iunie 1791, publicul a părăsit locurile din stal și, cuprins de entuziasm, s-a îngrămădit în jurul scenei pentru a-l vedea pe Haydn cât mai bine. La un moment dat s-a auzit un zgomot asurzitor și sala a fost învăluită într-un nor de moloz și praf. Uriașul candelabru se desprinsese din plafon, căzuse și se fărâmase exact pe locurile rămase libere prin neobișnuita aglomerare a ascultătorilor în jurul scenei.

„Miracol, strigau oamenii, a fost un adevărat miracol! Nimeni nu a fost omorât și nici rănit”, se arată în prezentarea transmisă de Filarmonica de Stat Oradea. 

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea și online, pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON