URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2023, 15:54

Vineri este ultima zi de plată. Primăria Oradea va relua încasarea impozitelor doar din 15 ianuarie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri va fi ultima zi în care orădenii îşi mai pot plăti taxele şi impozitele restante pentru a nu intra cu datorii în noul an.

A mai rămas o zi!

În ultima zi de lucru din 2023, ghişeele de plată vor fi deschise până la ora 15.30.

"Taxele şi impozitele locale pot fi achitate până la finalul anului 2023, programul de funcţionare fiind unul normal, respectiv de luni până joi, între orele 8:00 – 18:00 şi vineri, între 08:00 – 15:30, la ghişeele 5, respectiv 21-27, din Centrul de relaţii cu publicul", a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea.

Potrivit datelor municipalităţii, anul acesta, până la finalul lunii noiembrie, bugetul local a încasat din taxele şi impozitele plătite de orădeni şi firmele din municipiu 237,2 milioane lei.

Suma este mai mare cu aproape 17 milioane lei, echivalentul a 3,4 milioane euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De altfel, numărul plătitorilor a crescut faţă de anul precedent cu 1.462 de persoane fizice şi 718 persoane juridice.

Ghişeele se redeschid pe 15 ianuarie...

Anul viitor, ghişeele de plata taxelor şi impozitelor se vor redeschide abia pe 15 ianuarie.

În intervalul scurs, funcţionarii municipalităţii vor calcula sumele datorate de fiecare contribuabil, persoană fizică ori juridică, inclusiv a impozitelor pe clădiri, terenuri şi autovehicule.

După cum BIHOREANUL a mai scris, sumele datorate de orădeni vor fi mai mari cu 7% decât în 2023, după ce Consiliul Local a aprobat în primăvara acestui an actualizarea lor cu circa jumătate din rata inflaţiei de 13,8%.

Cu aceeaşi ocazie, consilierii locali au majorat de la 8% la 10% bonificaţia acordată orădenilor care şi vor stinge integral obligaţiile fiscale până la primul termen de plată din 30 martie folosindu-se de sistemele de plăţi online. În cazul celor care vor plăti la ghişeu, bonificaţia va fi de doar 4%.

Vom plăti mai mult!

Astfel, pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A), anul acesta impozitul a fost de 232 lei, redus la 213 lei dacă proprietarul l-a plătit online până pe 31 martie.

În 2024, pentru acelaşi apartament, impozitul va fi de 248 lei, adică mai mare cu 16 lei, diferenţă care scade la 10 lei dacă proprietarul va plăti online şi va beneficia de bonificaţia majorată la 10%.

Pentru o casă din zona centrală, cu un teren de 522 mp, impozitul creşte de la 1.315 lei (în anul curent) la 1.407 lei pentru 2024, adică cu 92 lei mai mare. Dacă va plăti online, până la 31 martie, proprietarul va achita de fapt 1.266 lei.

Pentru o maşină Logan cu motor de 1,4, un orădean a datorat în acest an un impozit de 87 de lei, care anul viitor va ajunge la 93 de lei (sau 83,7 lei, în cazul în care proprietarul va beneficia de bonificaţia online).

La maşinile cu motor mai mare, de 1,9, impozitul va ajunge la 317 lei, cu 21 de lei mai mult decât în acest an.

Doar prin Poştă sau virament bancar...

În primele două săptămâni din 2024, la ghişeele de plată se vor putea plăti doar amenzile.

"Din 3 ianuarie 2024 se vor încasa doar taxele fără debit (amenzi de circulaţie şi/sau parcare, taxă judiciară de timbre, avize) la ghişeele 5 şi 21 - 27 din Centrul de relaţii cu publicul, la unităţile Direcţiei de Poştă sau prin unităţile CEC", se menţionează în comunicatul Primăriei.

În acest interval, contribuabilii vor putea să îşi stingă obligaţiile fiscale restante doar prin virament bancar ori mandat poştal.

Excepţii necesare

Conform comunicatului, în prima jumătate a lunii ianuarie, municipalitatea va prelua declaraţiile fiscale privind clădirile şi terenurile tranzacţionate prin Centrul de relaţii cu publicul, dar acestea vor fi prelucrate doar după 15 ianuarie.

Pentru vânzările de bunuri impozabile, în intervalul 1-15 ianuarie impozitul aferent anului 2024 va fi calculat de inspectorii cu atribuţiuni în domeniu pentru ca proprietarul să îl poată plăti.

Conform legii, impozitul aferent anului 2024 este datorat de contribuabilul care avea bunul respectiv în proprietate la 31 decembrie 2023. Acesta este obligat să îl plătească înaintea vânzării pentru a putea obţine certificatul fiscal ce atestă că nu are nicio datorie faţă de bugetul local.

"Eliberarea certificatului fiscal se va efectua după prezentarea documentului de plată (O.P. sau mandat poştal) care să ateste plata impozitului", se menţionează în comunicatul Primăriei.

În ceea ce priveşte documentele aferente tranzacţiilor de vânzare-cumpărare încheiate în decembrie 2023, acestea vor putea fi prezentate în vederea înregistrării în ianuarie 2024 chiar dacă vor fi operate cu data înstrăinării bunului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Să deschidă ghișeele după alegerile locale ...
... ca să rămână niște bani nearvuniți de liberali pe 2024 firmelor de casă. Asta-i urare de Anul Nou.
Postat 29 Decembrie 2023, 08:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON