După mai multe ore de audieri la sediul DIICOT din București, Vladimir Ciorbă, principalul asociat al companiei Nordis, și soția acestuia, Laura Vicol, fostă deputată PSD și fostă șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, au fost reținuți de procurori pentru 24 de ore, potrivit unor surse apropiate anchetei citate de G4Media.ro și de Digi24.ro.
Laura Vicol este suspectă de complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată și aderare la grup infracțional organizat, arată G4Media.ro, citând surse ale publicației.
Cei doi soți au fost escortați în jurul orei 13.30 cu jandarmii la sediul DIICOT pentru audieri. Tot luni au fost audiate și Ioana Băsescu (foto), fiica fostului președinte al României și unul dintre notarii cu care Nordis a colaborat, și Andreea Cosma, ex-deputată PSD, și ea notar implicat în tranzacțiile Nordis.
Inquam Photos / George Călin
Schema cu apartamentele
Amintim că DIICOT a confirmat în prima parte a zilei de luni că se efectuează percheziții ample în dosarul Nordis, în care ar fi fost delapidată suma imensă de circa 71 de milioane de euro, prin contracte înșelătoare cu o serie de clienți care doreau să cumpere apartamente.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au pus în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară pe teritoriul României și al Principatului Monaco (63 pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova), într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
„Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024 liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro). Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro” - arată procurorii.
S-au ridicat o mulțime de documente și bunuri în acest caz, inclusiv bijuterii de sute de mii de euro, arată presa centrală.
Nordis, în insolvență
Amintim că Nordis Management a intrat în insolvență la începutul lunii octombrie, în ziua în care publicația Recorder a publicat materialul „Schema Nordis”, în care a dezvăluit mai multe abuzuri în relația societății cu clienții care doreau să achiziționeze apartamente în Năvodari.
Alte două firme din grup – Nordis Hotel și Nordis Mamaia – și-au cerut intrarea în insolvență, solicitări acceptate de judecătorul sindic de la Tribunalul București la începutul acestei săptămâni.
„Într-o încercare disperată de a limita amploarea scandalului, liderii PSD au forțat-o atunci pe Laura Vicol să demisioneze din partid și de la conducerea Comisiei Juridice și au promis că vor demara modificări legislative care să-i protejeze pe cetățeni de țepele imobiliare”, scriu jurnaliștii de la Recorder.
Reacția lui Ciolacu
Anul trecut, publicația G4Media.ro a dezvăluit că premierul Marcel Ciolacu, totodată președintele PSD, și alți lideri ai partidului au efectuat călătorii în interes personal, cu jeturi private, costurile fiind achitate de Grupul Nordis.
Luni, întrebat despre cazul Nordis și perchezițiile în desfășurare în acel moment, Marcel Ciolacu a spus că nu a mai comunicat cu familia Vicol - Ciorbă de peste doi ani, iar faptul că au loc audieri la DIICOT în dosarul Nordis „înseamnă că justiția funcționează”.
„Foarte bine, înseamnă că justiția funcționează”, a declarat Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului a mai fost chestionat dacă știa când zbura cu avioanele Nordis că este vorba de un grup infracțional organizat și a precizat: „Vă dați seama că nu”, relatează Digi24.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.