Din această vară, în comuna Sânmartin vor apărea rețele de gaz. Primarul Cristian Laza (PSD) a anunțat cel mai important proiect accesat vreodată de comună, în valoare de 88 milioane de lei, pentru realizarea rețelelor de gaz și a peste 4.000 de branșamente.
Edilul a subliniat că finanțarea nerambursabilă n-a fost deloc ușor de atras, după ce Sânmartin a pierdut pe nedrept, consideră el, șansa de a finanța cu bani europeni lucrările. Până la urmă, proiectul va primi bani de la bugetul de stat, prin programul Anghel Saligny.
„Așteptat de 30 de ani”
Într-o conferință de presă susținută miercuri în sala de consiliu a Primăriei Sânmartin, la finalul căreia a semnat și contractele pentru execuția rețelelor de gaz cu firmele care au câștigat licitația, primarul Cristian Laza a prezentat detaliile proiectului de introducere a rețelelor de gaz în comună.
„Este un proiect așteptat de noi, de sânmartineni, de vreo 30 de ani”, a declarat Laza. În total, cu banii din proiect, se vor realiza 128 de kilometri de rețele și 4.080 de branșamente „inteligente”, adică cu contoare digitale care pot fi citite de la distanță, la persoane fizice.
Cele 12 unități de învățământ din comună vor fi racordate la gaz pe banii Primăriei Sânmartin, iar unitățile medicale din buget propriu, la fel și cele circa 1.800 de persoane juridice din comună.
În iunie încep lucrările
Licitația pentru realizarea rețelei de gaz a fost câștigată de o asociere de firme condusă de Gavella și din care mai fac parte Safit Inst (proiectant), Distrigaz Vest Construcții și Distrigaz Vest. La procedura de achiziție a mai participat o asociere de firme, care nu a câștigat.
Primăria Sânmartin a mai licitat și distribuția și exploatarea rețelei de gaz pentru următorii 49 de ani, contract obținut tot de Distrigaz Vest.
„A fost un proiect greu încercat, cu o muncă titanică a colegilor mei. Cred că au fost două camioane de documente”, a spus primarul, mulțumindu-le tuturor angajaților din Primăria Sânmartin care au muncit în acest proiect.
Că investiția este importantă se vede și într-o analogie făcută de Laza: finanțarea de 88 milioane de lei este echivalentă cu veniturile proprii ale comunei în 7 ani.
„La sfârșitul lunii iunie vom începe execuția lucrărilor. Vom avea conducte din iunie - iulie”, a mai spus edilul.
„Am fost respinși pe nedrept”
Laza a mai precizat că proiectul de gaze pentru Sânmartin a fost greu încercat și din punct de vedere politic. Inițial, Primăria a depus cererea de finanțare în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), finanțat din fonduri europene, dar n-a întrunit punctajul necesar pentru a atrage banii necesari.
Primarul din comuna vecină Oradiei este convins că decizia a fost una pur politică, învinovățindu-i pe adversarii din PNL. „Atunci, autoritatea de management de la POIM, din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, sub conducerea ministrului de tristă amintire Vîlceanu (n.r. PNL-istul Dan Vîlceanu), a considerat că Lazuri de Beiuș, de exemplu, are o eligibilitate mai bună decât comuna Sânmartin. Am fost respinși de la finanțare pe nedrept, deși aveam toate argumentele din lume. Aveam în comuna Sânmartin peste 1.800 de firme, toate comunele care au fost aprobate la finanțare pe POIM din toată țara împreună nu aveau atâtea firme câte avem noi”, a spus edilul PSD-ist.
Numărul firmelor era un criteriu important pentru finanțare, deoarece acestea vor fi beneficiare ale rețelei de gaz, iar în Bihor, pentru a-și asigura punctaj mai bun, multe comune s-au asociat. Lazuri de Beiuș, comuna dată ca exemplu de Laza, a depus un proiect împreună cu Rieni, Buntești, Pietroasa și Drăgănești.
„PNL a confiscat fondurile europene”, a mai spus primarul din Sânmartin, arătând că 80% din comunele care au atras finanțare prin POIM sunt conduse de liberali.
Vina, la PNL Bihor
Primarul a spus că situația a fost salvată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, care „a văzut nedreptatea” și a negociat în coaliția de guvernare asigurarea finanțării prin Programul Anghel Saligny.
Cristian Laza a declarat că „faultarea” comunei Sânmartin l-a deranjat și are convingerea că ea a fost dictată de PNL Bihor. „Sigur Vîlceanu nu a făcut aceste lucruri fără complicitatea PNL Bihor. Nu știa Vîlceanu de Lazuri de Beiuș sau Drăgănești, unde este un singur ABC”, a mai spus primarul.
Întrebat de BIHOREANUL dacă i-a reproșat liderului PNL Bihor, Ilie Bolojan, eșecul din POIM, Laza a spus că nu și că, de altfel, cu Bolojan are o relație „civilizată”. „Cred că și în PNL Bihor este o conducere colectivă”, a spus Laza, lăsând să se înțeleagă astfel că nu-l bănuiește chiar pe șeful liberalilor că ar fi artizanul acestei situații.
Când a aflat aceste rezultate, în februarie 2022, edilul a făcut contestații la Curtea de Apel București și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, însă, după ce comuna a primit finanțare prin Anghel Saligny, a renunțat la plângeri.
Pe de altă parte, Laza l-a lăudat pe actualul ministru al Fondurilor Europene, bihoreanul Marcel Boloș, spunând că de când acesta conduce instituția „lucrurile s-au schimbat fundamental, există un aer de profesionalism în minister”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.