Ioan s-a trezit la începutul lunii mai cu contul blocat. De câţiva ani trăieşte în străinătate, unde lucrează cu acte în regulă, nu are nicio amendă sau datorie, dar s-a trezit că nu mai are acces la banii proprii din ţară.
"Contul a fost blocat pentru neplata impozitului pe proprietate", a aflat omul de la bancă. Proprietarul uitase să plătească anul trecut impozitul pe apartamentul de acasă, iar Primăria a făcut demersuri pentru recuperarea sumei de nici 300 lei. Acum, municipalitatea pregăteşte o acţiune similară...
Tot mai datori
Un rău nu vine niciodată singur. Întâi a fost pandemia, apoi inflaţia, după care războiul. Bugetele orădenilor au fost lovite succesiv. Când oamenii au trebuit să aleagă între hrană şi încălzire ori taxe şi impozite, decizia a venit de la sine. "În perioada 2021-2022 numărul restanţierilor a crescut cu 26% în cazul persoanelor fizice şi cu 3,6% în cazul firmelor", spune directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto).
Astfel, numărul orădenilor cu datorii a urcat, de la 15.033 de persoane în 2021, la 19.000 de persoane anul trecut, iar cel al persoanelor juridice cu restanţe a crescut de la 2.020 la 2.093.
În ciuda acestei creşteri, cuantumul sumelor datorate a scăzut de la 30,8 milioane lei în 2021, la 27,7 milioane lei în 2022 în cazul persoanelor fizice şi s-a menţinut la 26,6 milioane lei în cazul celor juridice.
Explicaţia e simplă. În ultimii ani municipalitatea le-a oferit restanţierilor posibilitatea să scape de penalităţi dacă îşi achită integral datoriile până la 30 noiembrie. Facilitatea a fost reînnoită în martie şi pentru anul în curs, iar Primăria se aşteaptă ca de ea să profite 3.000 de contribuabili. "Mulţi orădeni sunt plecaţi sau uită să achite impozitele. Nu neapărat că nu vor să plătească, dar în general se folosesc de această facilitate", spune o funcţionară.
Întâi informarea...
Săptămâna trecută, economiştii Primăriei făceau ultimele calcule privind restanţele de încasat. "După ultimul termen de plată de la sfârşitul lunii martie avem în evidenţe 39.111 persoane fizice cu restanţe. Numărul este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau 40.073 restanţieri, dar este doar unul provizoriu", spune directorul adjunct al Direcţiei Economice, Sorin Iacob (foto).
Restanţierii vor fi înştiinţaţi săptămâna aceasta să-şi plătească datoriile. "Deciziile de impunere au fost finalizate joia trecută, vineri s-au pus în plic, iar săptămâna aceasta vor fi expediate", spune Iacob. Deocamdată, municipalitatea va transmite doar 17.000 de decizii de impunere. "Vom înştiinţa doar contribuabilii cu datorii de la 200 lei în sus", explică directorul.
... apoi executarea
În urma deciziilor, Primăria va transmite peste o lună somaţii de plată celor care vor mai rămâne cu restanţe, şi abia la sfârşit va trece la emiterea titlurilor executorii. Măsurile progresive sunt menite să determine restanţierii să îşi plătească datoriile, nu să se ajungă la executări silite, mai ales că procedura costă.
"Încercăm să nu trimitem adrese inutil. Conform legii, acestea se expediază prin Poştă cu confirmare de primire, ceea ce costă cam 5 lei pe plic. La final, costurile i se impută tot contribuabilului, care îşi vede datoria majorată cu încă 15 lei pentru trei adrese emise", explică Iacob.
De plătit!
Dar există şi orădeni care nu pot şi orădeni care nu vor să plătească. Dacă anul trecut municipalitatea nu a avut nici un dosar de muncă în folosul comunităţii în contul impozitelor neplătite, în primul trimestru din acest an au fost încheiate 139 de asemenea dosare.
"Ne-am concentrat pe cele circa 1.400 de persoane cu datorii istorice. Cei care au bunuri, case sau maşini vor ajunge să vadă că au fost imobilizate, dar celor care nu au proprietăţi nu ai ce le face, trebuie să le converteşti datoriile astfel încât să presteze ore de muncă prin dispoziţia instanţelor de judecată", zice directorul.
Săptămâna trecută, cea mai mare restanţă a unei persoane fizice la bugetul local era de 765.000 lei, echivalentul a circa 154.00 euro. Suma a fost contestată de contribuabil, proprietarul unui imobil cu altă destinaţie decât de locuinţă, care nu a făcut formalităţile necesare pentru stabilirea impozitului, fapt pentru care a fost taxat cu 2% din valoarea lui.
Cea mai mare datorie rămâne, însă, cea a Prepoziturii Ordinului Canonic Premonstratens, care datorează oraşului 22,5 milioane lei (4,5 milioane euro). Suma a fost stabilită de Tribunalul Bihor ca taxă de timbru într-un proces deschis împotriva Statului Român pentru revendicarea unor proprietăţi din Oradea şi Băile Felix. Ordinul călugăresc a contestat în instanţă atât datoria în sine, cât şi sechestrele instituite de municipalitate pe 8 clădiri sau terenuri, iar Primăria aşteaptă o sentinţă finală. Cu vorba bună sau cu de-a sila, vrea să strângă toate sumele ce i se cuvin...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.