URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2024, 15:30

„Dans sub clar de lună”: un nou concert simfonic, joi, la Filarmonica Oradea

„Dans sub clar de lună”: un nou concert simfonic, joi, la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Clair de lune”, cunoscuta piesă a lui C. Debussy, poemul simfonic „Dans macabru” și „Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră”, cel mai cunoscut concert pentru claviatură scris tot de C. Saint-Saens, precum și „Alborada del gracioso” și simfonia coregrafică scrisă inițial pentru balet „Daphnis et Chloe” nr. 2, de Maurice Ravel, sunt lucrările programate de Filarmonica Oradea pentru melomani joi, de la ora 19.

„De multe ori, cele mai mari idei se nasc noaptea. Lumina lunii inspiră și dă culoarea nopții întunecate. Tot luna este cea care îi veghează pe cei îndrăgostiți și dă iubirii o aură strălucitoare. Muzica, dansul și poezia, toate sunt mai inspirate atunci când luna le înconjoară. De aceea, un Dans sub clar de lună creează un tablou pictat din avântul creației și colorat din entuziasmul celor îndrăgostiți care-l dansează. Dans sub clar de lună este titlul concertului de joi care redă întocmai acest tablou”, prefațează organizatorii de la Filarmonica Oradea evenimentul de joi.

În prim-planul concertului simfonic, intitulat „Dans sub clar de lună”, vor fi Mihai Diaconescu la pian și Nagy Kálmán la vioară, care, împreună cu orchestra vor fi conduși de dirijorul Vladimir Lungu.

Solistul serii, violonistul Nagy Kálmán, este concert-maestrul Filarmonicii orădene. S-a născut la Târgu-Mureş unde a început studiul muzicii, a continuat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj și este profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea.

Mihai Diaconescu a începutul studiul pianului în orașul său natal, Craiova, a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a studiat la Academia Sibelius din Helsinki. Tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale, a obținut numeroase premii, iar activitatea sa concertistică, desfășurată și alături de artiști renumiți, acoperă deopotrivă scena românească și pe cea internațională.

Vladimir Lungu s-a născut la Chișinău și a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a fost dirijor și director muzical al Operei de Stat din Mersin, a predat la Conservatorul De Stat Dokuz Eylül, iar din anul 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir. A dirijat numeroase spectacole de operă și balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic, cât și cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale. Pe parcursul activității sale a colaborat cu Operele de Stat din țară și din străinătate.

Bilete pentru concertul de joi costă între 15 și 50 de lei și se pot achiziționa online aici sau la casieria instituției din centrul Oradiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON