„Clair de lune”, cunoscuta piesă a lui C. Debussy, poemul simfonic „Dans macabru” și „Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră”, cel mai cunoscut concert pentru claviatură scris tot de C. Saint-Saens, precum și „Alborada del gracioso” și simfonia coregrafică scrisă inițial pentru balet „Daphnis et Chloe” nr. 2, de Maurice Ravel, sunt lucrările programate de Filarmonica Oradea pentru melomani joi, de la ora 19.
„De multe ori, cele mai mari idei se nasc noaptea. Lumina lunii inspiră și dă culoarea nopții întunecate. Tot luna este cea care îi veghează pe cei îndrăgostiți și dă iubirii o aură strălucitoare. Muzica, dansul și poezia, toate sunt mai inspirate atunci când luna le înconjoară. De aceea, un Dans sub clar de lună creează un tablou pictat din avântul creației și colorat din entuziasmul celor îndrăgostiți care-l dansează. Dans sub clar de lună este titlul concertului de joi care redă întocmai acest tablou”, prefațează organizatorii de la Filarmonica Oradea evenimentul de joi.
În prim-planul concertului simfonic, intitulat „Dans sub clar de lună”, vor fi Mihai Diaconescu la pian și Nagy Kálmán la vioară, care, împreună cu orchestra vor fi conduși de dirijorul Vladimir Lungu.
Solistul serii, violonistul Nagy Kálmán, este concert-maestrul Filarmonicii orădene. S-a născut la Târgu-Mureş unde a început studiul muzicii, a continuat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj și este profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea.
Mihai Diaconescu a începutul studiul pianului în orașul său natal, Craiova, a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a studiat la Academia Sibelius din Helsinki. Tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale, a obținut numeroase premii, iar activitatea sa concertistică, desfășurată și alături de artiști renumiți, acoperă deopotrivă scena românească și pe cea internațională.
Vladimir Lungu s-a născut la Chișinău și a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a fost dirijor și director muzical al Operei de Stat din Mersin, a predat la Conservatorul De Stat Dokuz Eylül, iar din anul 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir. A dirijat numeroase spectacole de operă și balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic, cât și cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale. Pe parcursul activității sale a colaborat cu Operele de Stat din țară și din străinătate.
Bilete pentru concertul de joi costă între 15 și 50 de lei și se pot achiziționa online aici sau la casieria instituției din centrul Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.