URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2024, 08:00

Vin vremuri (g)rele! Valuri de disponibilizări în Bihor, în domeniul producției de încălțăminte și textile

Vin vremuri (g)rele! Valuri de disponibilizări în Bihor, în domeniul producției de încălțăminte și textile ÎȘI IAU TĂLPĂȘIȚA. Cea mai mare parte a angajaților disponibilizați în ultima perioadă provin din fabricile de încălțăminte. „Au mai fost concedieri în domeniul acesta, dar niciodată așa multe. Producătorii de încălțăminte se mută în țări din afara UE, unde manopera este și cu 30% mai ieftină decât în România”, spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ani de zile de stagnare, rata șomajului din județul Bihor este în creștere. În ultimele 6 luni, o parte dintre proaspeții șomeri au fost preluați de celelalte firme de pe piață. Acestea au ajuns, însă, la saturație...

„În ultima perioadă s-a redus piața externă, a scăzut puterea de cumpărare și multe firme bihorene încep să aibă probleme cu desfacerea. O parte dintre ele vor fi în continuare în situația să își reducă numărul de angajați”, avertizează directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Pleacă pantofarii!

Anii electorali sunt ani proști pentru economie. Pe de o parte, politicienii dau frâu liber cheltuielilor, majorând pensii și salarii pentru a câștiga voturi. Pe de altă parte, incertitudinea politică și fiscală determină investitorii să „țină” de bani.

Când peste acești factori se suprapune o stagnare economică la nivel european, angoasele create de războiul din Ucraina și reorientarea producției către piețele extra-comunitare, unde se poate produce mai ieftin, firmele locale sunt nevoite să își refacă planurile de afaceri.

Cele mai afectate sunt companiile din industria ușoară, a producției de industrie și marochinărie, care își bazau competitivitatea pe avantajul costului scăzut al forței de muncă. Dacă în urmă cu 10 ani, în Bihor funcționau peste 300 de companii de profil, cu afaceri anuale de 1,4 miliarde lei, adică un sfert din totalul economiei de profil din România, acum au rămas doar câteva zeci, majoritatea la limita profitabilității.

„90% dintre concedierile colective din ultimele luni au fost făcute în domeniul producției de încălțăminte, textile și tâmplărie”, arată directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

În ultima jumătate de an au rămas pe drumuri circa 500 de salariați din industria ușoară. Printre mulți alții, firma Luna Shoes din Valea lui Mihai, înființată acum două decenii, și-a redus activitatea, iar Leofex din Oradea, cu 25 de ani de activitate, s-a închis. „Au mai fost concedieri în acest domeniu, dar fenomenul nu s-a manifestat niciodată atât de dur”, zice Békési.

Industria auto intră în derapaj

Săptămâna trecută, 2 din 100 de bihoreni erau în căutarea unui loc de muncă, iar rata șomajului este într-o creștere lentă, dar continuă. „Avem undeva la 150 de bihoreni disponibilizați în fiecare lună, majoritatea din industria ușoară. Până acum o mare parte dintre ei au putut fi absorbiți de piața muncii, dar procesul de reinserție devine tot mai dificil”, spune șeful AJOFM.

Dacă până în vară, unii disponibilizați erau preluați de firmele de pe piață, îndeosebi din domeniul industriei auto și construcțiilor, în ultima perioadă nevoia de personal a acestora s-a redus. „Industria din Oradea este legată, în mare parte, de piața din Vest, specializată pe automotive și electronice. Cum acolo economia este în stagnare, începând cu Germania, efectul se transmite până la noi”, explică city-managerul Oradiei, Mihai Jurca (foto).

Se strânge cureaua

BIHOREANUL a aflat că cel mai mare angajator din Bihor, cu peste 2.000 de salariați, producătorul de componente electronice Plexus, a fost nevoit să renunțe în ultima perioadă la circa 100 de lucrători, ca urmare a scăderii comenzilor.

În cea mai mare parte, reducerile de personal s-au făcut prin acordul părților, majoritatea persoanelor disponibilizate primind salarii compensatorii până își găsesc alte locuri de muncă.

Foștii angajați nu au intrat în șomaj, fapt pentru care nici nu apar în statisticile oficiale. Trendul este însă îngrijorător, pentru că, urmând modelul european, scăderea cererii afectează majoritatea firmelor de pe platformele industriale ale Oradiei.


„Chiar dacă ne așteaptă o perioadă de stagnare sau chiar o descreștere, vedem încă oportunități. Concurăm cu toată regiunea - Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia - pentru atragerea investițiilor relocate din Asia și China sau pentru cele ale companiilor europene care privesc spre Europa de Est. Depinde mult de ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina, cu tarifele pentru mărfurile din China și altele”

Mihai Jurca, city manager


Construim viitorul!

Culmea, nici sectorul construcțiilor, care pe fondul investițiilor masive în infrastructură a absorbit în ultimii ani o mare parte din personalul disponibilizat din alte industrii, nu mai este o supapă. Cu excepția lucrărilor de drumuri și poduri, cofinanțate din bani europeni de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, constructorii se plâng de o restrângere a comenzilor. „După anul 2020, prețurile materialelor a crescut, puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut, așa că piața construcțiilor s-a restrâns”, spune directorul unei firme de profil.

Situația e valabilă nu doar pentru județul Bihor. „Construcțiile sunt în scădere în tot Estul Europei. Începând din iunie, piața se mișcă tot mai greu. Vânzările noastre au scăzut deja cu circa 10% și ne așteptăm ca anul viitor să fie și mai greu”, spune Ioan Lezeu (foto), managerul firmei Congips, producător de polistiren pentru izolarea imobilelor.

Cea mai accentuată este contractarea sectorului rezidențial. „Piața construcțiilor noi a scăzut, potrivit estimărilor noastre, și cu 40%. Există, însă, o supapă: românii fiind în mare parte proprietari de imobile, fac încă reparații”, explică directorul de vânzări al producătorului polonez de materiale de construcții Cesal, Mihaela Masaric.

Cesal a reușit să-și majoreze cu 25% comenzile, profilându-se pe producția de materiale de construcții în domeniul reparațiilor de imobile. Creșterea a fost generată, însă, de cucerirea unei cote de piață de la concurență și nu de creșterea cererii din construcții....

Toată lumea „stă” pe bani

Reprezentanții mediului de afaceri bihorean se așteaptă ca sectorul economic, și așa încercat, să se degradeze accelerat încă din prima parte a anului viitor.

„Majoritatea companiilor bihorene «stau pe bani» și evită să facă angajări sau investiții până află ce va urma. Toată lumea se așteaptă la creșterea fiscalității. Cel mai probabil, începând de anul viitor impozitul pe dividende va crește la 10%, iar TVA-ul la 22%”, avertizează noul președinte al Federației Patronilor Bihor, consultantul fiscal Marius Verigoi (foto). Creșterea ar fi una semnificativă, în contextul în care acum românii plătesc 8% pe dividende și TVA de 19%, sau chiar de 9% în cazul alimentelor. Majorarea fiscalității se va „rostogoli” automat în inflație, ceea ce va eroda bugetul populației și competitivitatea companiilor românești.

Dacă în prima jumătate a anului 2024 Bihorul a ocupat locul doi în țară după București, cu 309 insolvențe, cu 17,5% în plus față de aceeași perioadă a anului 2023, pentru la anul se anunță și mai multe. „2025 va aduce inevitabil falimente, restrângeri de activitate și disponibilizări”, avertizează prăpăstios președintele Asociației Firmelor Bihorene, Dan Octavian.Reprezentanții patronatelor estimează că, după ani de zile de stagnare, rata șomajului din Bihor va urca vertiginos, începând din 2025. Să ne pregătim, deci, pentru vremuri (mai) grele...


ÎN SCĂDERE
682

locuri de muncă vacante figurau săptămâna trecută în evidențele AJOFM Bihor, mai puțin cu aproape 400 față de acum 6 luni


LA VOLAN
„Companie, caut oameni!”

Disponibilizările anunțate de companiile bihorene, care îngrijorează angajații, constituie, în schimb, un rezervor de forță de muncă pentru firmele în dezvoltare. „Avem o creștere a comenzilor cu 22 - 24% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă aș avea de unde, mâine aș angaja 150 de oameni”, spune directorul general al firmei Valtryp, Valeriu Trip (foto).

Omul de afaceri pune creșterea companiei pe seama seriozității de care a dat dovadă în respectarea calității și a termenelor, fapt pentru care are contracte până în anul 2030.

Valtryp produce volane pentru companii celebre precum Mercedes, Porsche, Jaguar, Audi, Lancia, Volvo și Toyota, în două spații de producție din Oradea și Beiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@kid
Ideile pe care le expui sunt corecte dar pornesti de la premisa gresita ca in China sunt salarii mici, ceea ce nu este corect. Uite aici, sau fa research pe internet: Salariile lunar în China Salariile actualizate pentru 2024 Care este salariul mediu la China? Salariu minim China= 281.0€ Salariu mediu China= 1,105.05€ Salariul unui contabil China= 1,533.80€ Salariul unui arhitect China= 1,831.43€ Salariul unui babysitter China= 602.03€ Salariul unui ospătar China= 659.66€ Salariul unui zidar China= 1,041.42€ Salariul unui dentist China= 4,454.43€ vezi mai multe salarii Salariul unui inginer electronic China= 2,258.20€ Salariul inginerului China= 2,132.13€ Salariul unui traducător englez China= 1,309.22€ Salariul lucrătorului McDonalds China= 638.29€ Salariul pescarului China= 938.66€ Salariul unui ospătar de hotel China= 853.26€ Salariul unui avocat China= 2,837.39€ Salariul unui inginer mecanic China= 1,927.42€ Salariul unui medic China= 3,540.83€ Salariul unei asistente medicale China= 1,835.32€ Salariul unui farmacist China= 2,679.50€ Salariul unui instalator China= 1,028.06€ Salariul unui secretar China= 900.53€ Salariul unui inginer computer China= 2,207.16€ Salariul unui profesor de spaniolă China= 1,413.97€ Salariul unui profesor școlar China= 1,386.08€
Postat 25 Octombrie 2024, 10:20 de Neutryno
Sunteti gresit informati...
Plexus a dat afara peste 1000 de oameni si disponibilizarile continua. Practic fabrica se inchide. Piata muncii din Oradea intra in colaps.
Postat 25 Octombrie 2024, 04:51 de User anonimizat
Europa nu vede departe relatiile internationale
Se concentreaza pe Rusia (germanii vor gaz, esticii nici sa nu auzim de salbaticii aia), Iran (francezii au investitii acolo), Africa de Nord(mediterana) si relatia cu SUA. Dar au o voce slaba in privinta Asiei de Est si de Sud, americii latine, australiei, precum si in privinta sectorului IT, fara chipuri, celulare, computere.. nici macar televizoare, tot in asia se fac. Cum bine zice Kid si Marginean, UE ar trebui sa aiba tarife de import unificate la nivel european (altfel se trezeste Vitor Orban ca pune zero taxe pe Rusi si exporta rusii in germania prin filiala locala in Ungaria), si sa puna tarife grele pe Asia, bine ca s-au trezit cu China si masinile electrice de acolo, tarziu si putin, dar pot continua pe ideea asta mai mult
Postat 24 Octombrie 2024, 13:33 de unu
@Marginan
Foarte corect spus! Eu nu am nimic cu firmele europene care fac lohn in Europa! Bravo lor! Problema mea sunt firmele europene care pt maximizarea profitului fac lohn in China sau Pakistan...etc. Esti firma europeana (chiar daca te cheama Adidas sau Puma si esti imens!) si produci intr-o tara din UE sau macar din Europa? Da! Ok - liber la vanzare. Daca raspunsul este NU ( adica nu produc in UE sau Europa) si vrei sa vinzi un produs fabricat in China pe piata europeana, atunci plateste taxe vamale in poola mea! Ca si cum ai fi chinez sau pakistanez! Trebuie sa terminam odata cu imbogatirea rapida si fara masura a patronilor de firme care prefera sa nu dea de lucru propriilor compatrioti si platesc bani de nimic, gen 200 USD/luna salarii in China, ca apoi sa vanda produsele respective in Europa, fara taxe, cu un profit urias!
Postat 24 Octombrie 2024, 11:30 de Kid
Oportunitate
Străinii pleacă cu afacerile din România, iată o oportunitate pentru români de a fi "suverani", așa cum cei mai stupizi dintre români pretind.
Postat 24 Octombrie 2024, 09:38 de marginan
Depinde cum vezi lucrurile
Când a început popularea economiei românești cu afaceri de tip Lohn în industria textilă și încălțăminte, salariile muncitorilor erau de 70 de dolari pe lună. Și s-au înmulțit făbricuțele de acest gen ca ciupercile! Și eu am activat în domeniul acesta și i-am spus străinezului că atunci când își vor închide afacerile în România va fi un semn bun pentru români. Mi-a dat dreptate, iar eu nu mi-am schimbat opinia.
Postat 24 Octombrie 2024, 09:33 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON