URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2023, 16:34

Drumul expres Oradea - Arad a băgat în şedinţă extraordinară Consiliul Local Oradea. Află motivele!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea s-a întrunit vineri, în şedinţă extraordinară convocată de dimineaţă şi desfăşurată online în jurul prânzului.

Mai "scump" cu 850 milioane lei

În cadrul şedinţei care a durat circa 5 minute, consilierii locali au aprobat, printre altele, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, noii indicatori economici ai lucrărilor de amenajare a drumului expres Oradea - Arad.

"Şedinţa de Consiliu Local a fost convocată de îndată pentru că indicatorii tehnico-economici ai viitorului drum au fost actualizaţi, iar până luni trebuia să aprobăm toate documentaţiile pentru ca proiectul să îşi poată urma cursul", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

Concret, valoarea investiţiei a fost actualizată în urma procesului de aprobare a ei.

"Proiectul investiţiei a trecut prin Comisia Tehnico-Economică a CNAIR, care a solicitat îndeplinirea unor condiţii suplimentare. Odată implementate în proiect cererile avizatorilor, inclusiv cei ai Mediului, valoarea acestuia a crescut cu circa 850 milioane lei plus TVA", a explicat directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Astfel, noua valoare estimată a drumului rapid Oradea - Arad a fost stabilită la 11,7 miliarde lei.

Cu profil de autostradă

Proiectul viitorului drum rapid este implementat printr-un parteneriat încheiat cu CNAIR de către consiliile judeţene şi reşedinţele de judeţ din Bihor şi Arad.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Judeţean Bihor a aprobat încă de miercuri noua valoare a investiţiei. Aceasta urmează să fie avizată pe 25 octombrie, în cadrul Comisiei Interministeriale, pentru ca în noiembrie să poată face obiectul unei Hotărâri de Guvern.

Conducerea CJ Bihor speră să poată lansa licitaţia de execuţie a lucrărilor în luna decembrie a acestui an, astfel încât acestea să înceapă în primăvara lui 2024 cu termen de execuţie de 24 de luni.

Pentru accelerarea lucrărilor, licitaţia urmează să fie organizată pe trei tronsoane (Oradea – Salonta, Salonta - Chişineu Criş şi Chişieu Criş - Arad).

Viitorul drum expres, cu profil de autostradă, va avea o lungime de 138 kilometri din care câte un "braţ" de câte 9,8 kilometri şi 5 kilometri vor face legătura cu punctul de trecere a frontierei româno-maghiare de lângă Salonta şi acest oraş.

Noua cale de legătură va avea 86 de poduri şi podeţe, mai multe decât în proiectul iniţial, ca urmare a obligaţiilor de respectare a măsurilor de mediu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Când se va ajunge să pornească efectiv lucrarea, în teren ...
... devizul general va fi de peste 20 miliarde, iar la final va costa peste 30 miliarde. Și spun asta cu optimism chiar.
Postat 14 Octombrie 2023, 10:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON