URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2024, 11:15

Viața unui imigrant din Sri Lanka în Oradea: Lucrează 7 zile din 7, ca să-și aducă și familia aici

Viața unui imigrant din Sri Lanka în Oradea: Lucrează 7 zile din 7, ca să-și aducă și familia aici (sursa ilustrației: Paul Mureșan, Scena9.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai des întâlniți în oraș, imigranții din Sri Lanka devin parte din comunitatea locală. O demonstrează și Prageeth, un bărbat de 40 de ani mutat în Oradea în 2022 și care acum are două job-uri în oraș, pentru a strânge banii necesari să-și mute aici soția și cele două fiice.

Povestea lui a fost relatată de publicația online Scena9, într-un articol intitulat „Prageeth a renunțat la stele pentru România”, realizat de Ioan Stoleru în cadrul proiectului „Oameni, nu cifre”, derulat împreună cu Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și cercetători de la Institutul de Istorie Orală din cadrul Universității Babeș-Bolyai, și dedicat migranților din România.

Prageeth, originar din orașul srilankez Delgoda, are un job de camerist la un hotel din Oradea și un altul în bucătăria unui restaurant local, unde merge doar în weekend-uri ca să taie legume, să spele vase ori să facă curățenie.

Jobul full time îi aduce 500 de euro lunar, iar cel de la restaurant 150 de lei pe zi, sume care îl satisfac: acasă, înainte să emigreze în România, câștia 1.500 de rupii pe zi, echivalentul a 25 de lei.

În puținul timp liber, Prageeth citește cărți împrumutate de la Biblioteca Județeană, merge la Filarmonică sau se plimbă pe malurile Crișului Repede. Nu se plânge de faptul că lucrează 7 zile din 7, ci visează la ziua când va ajunge și familia lui în Oradea. Orașul i se pare liniștit, cu oameni prietenoși și primitori, așa că nici nu vrea să meargă spre Vestul Europei, cum încearcă unii conaționali ai săi.


„Sunt pasionat de arheologie și astrologie. Mi-ar plăcea cândva să-mi iau alt telescop, dar aici oricum nu aș avea ce să fac cu el, e prea multă poluare luminoasă”, zice Prageeth. Ca să strângă cei 1.100 de euro ceruți de agenția de recrutare, el și Rasani, femeia cu care e căsătorit din 2015, și-au vândut mașina, bijuteriile ei și cele două telescoape cu care Prageeth obișnuia să studieze cerul de la etajul al doilea al casei sale din Delgoda, un orășel liniștit la 25 de kilometri de Colombo, capitala Sri Lankăi. Trebuia să plece cât mai repede.

Până să își ia inima în dinți și viața în câteva valize, Prageeth a făcut de toate. A fost voluntar la Națiunile Unite, apoi a predat istoria calculatoarelor unei clase de 40 de elevi din Biyagama, satul în care a crescut, la 16 kilometri de capitală; a condus un motostivuitor în depozitul unei fabrici de echipamente de protecție și tot el ajuta la organizarea magaziei. „Încă am urme, arsuri pe mâini, din perioada în care am lucrat ca magazioner.” Timp de opt ani a fost asistent de dezvoltare la una dintre cele mai mari companii de confecții din Asia, unde a realizat ghiduri de producție; a condus un camion pentru un mare producător de oțel; apoi a lucrat un an ca secretar coordonator al directorului general de la Autoritatea Națională de Dezvoltare a Întreprinderilor.

Pandemia l-a prins între joburi și nu a mai reușit să-și găsească nimic în afară de munca cu ziua, la spart de bolovani. Îmi arată mâinile: urmele de chimicale sunt acoperite de bătăturile de la barosul cu care făcea 1.500 de rupii srilankeze pe zi – cam 25 de lei. „Fac orice, e ok.” E fascinantă capacitatea lui de-a se adapta, oricât de mult i s-ar răsturna viața. Pare neverosimil de senin pentru cineva care și-a văzut familia o singură dată în ultimii doi ani. Zâmbește mai mereu când vorbește și se amuză de situațiile în care l-a adus viața și, deși recunoaște că se mai și supără uneori, nu lasă deloc să se vadă.

Acum are 40 de ani și din august 2022 e camerist la un hotel mare din Oradea. În weekend-uri lucrează la un restaurant și în timpul liber vorbește cu Rasani și cele două fetițe de 6 și 8 ani și își face planuri să le aducă în România...

Întreg articolul despre srilankezul mutat în Oradea îl puteți citi aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Tari
China, Japonia si Coreea de Sud sunt tari, nu provincii!!
Postat 25 Iulie 2024, 16:22 de AnaConda
Apropo de migratie
Tari ca si China, Japonia, Coreea de Sud nu accepta cote obligatorii de migranti.
Postat 25 Iulie 2024, 16:12 de TheSolarConnection
$$$$$$$$
Cei care ii aduc (firmele de recrutare) fac bani frumosi din afacerea asta (cazul de fata 1100 de euro pe persoana). Mai intervin si ONG-urile... Toate astea in loc ca tinerii romani sa fie ajutati sa ramana si sa munceasca acasa, nu in strainatate.
Postat 25 Iulie 2024, 15:38 de Riviera
Bine
Asa e bine, sa ne plece tinerii pregatiti pe banii nostri ca sa vina astia si sa-i intretinem tot pe banii nostri, pana-si gasesc un rost (DACA isi gasesc...)!!
Postat 25 Iulie 2024, 15:15 de AnaConda
Prefer sa NU vina si famila lui aici, iar el - mai devreme sau mai tarziu - sa se intoarca la familia lui. Nu invers.
@pinonel si restul cititorilor care gandesc ca el: Oamenii astia sunt bineveniti DOAR CA MUSAFIRI TEMPORARI AICI, SI DOAR ATAT. Da, ok, omul munceste legal, isi face treaba... sa fie sanatos. DAR de aici si pana la "ca vrea sa isi aduca aici", "sa ramana aici" sau "sa vina toti aici", ori ca "si romanii erau tot asa in anii '90" asta arata gandirea redusa si superficiala, a unor persoane care nu au iesit (cel putin in ultimii ani) in afara Romaniei. Genul asta de asiatici si arabi au avut si eu in continuare mari probleme de integrare in tari care i-au primit de mai mult timp ca noi si cu bratele - in teorie - mai deschise decat aici si NICI PANA IN ZIUA DE AZI nu sunt ok integrati. Uitati-va la cazurilr multor turci din Germania. De asemenea, paralela cu romanii din anii 90 este gresita pt simplul motiv ca, mai devreme sau mai tarziu romanii au fost si sunt cam integrati deja cam peste tot. Uitati-va de ex la tarile nordice ce probleme au acum...toti regreta ideea asta cu "usile deschise" ...poftim: https://www.youtube.com/watch?v=rUw4cs2MHwc documentariu de acum 6 luni, impartial. Asa ca, mai incet cu pianu pe scari si cu atata naivitate. Toate chestiile astea prost gandite se platesc in timp. Repet: sa vina sa lucreze ok, dar fara sa ramana si sa fie primiti aici pe perioada nedeterminate.
Postat 25 Iulie 2024, 15:11 de Szaby_Oradea
Integrare
Un numar mai mic de migranti poate fi integrat. Se integreaza. Nu au de ales. Un numar mai mare "te integreaza" ei. Vestul Europei ne-a demonstrat asta.
Postat 25 Iulie 2024, 15:08 de Timi
Sa vin toți aici...
Acesta este scopul elitelor globaliste: popoare amestecate = pierderea identității = pierderea personalității = control ușor al populației. Nu contest că oamenii muncesc ca sa-și intretina familiile dar daca facem o analiza mai atenta o sa vedem ce ușor ajung (în general) în Europa sau țările dezvoltate. Deja sunt în Romania blocuri întregi cu nepalezi, vor urma cartiere, localități etc. Nu doar la noi, peste tot în Europa. Și vedem cum se promoveaza elegant de catre corporații, ceva bănci, ceva ONG-uri etc. Ceea ce demonstreaza că totul este planificat pt Europa (de America sub Biden nu mai vorbesc) sunt cotele de migranti care trebuie acceptate OBLIGATORIU de tarile UE prin grija doamnei Ursula von deR Leyen votată din nou de aceeași clică de europarlamentari de la PSD-PNL-USR, cu care de altfel ne-am obișnuit de 35 de ani. În loc să reducă taxele pe muncă, să faciliteze accesul întreprinderilor autohtone la economia de piață și să creeze un mediu legislativ predictibil, statul român pune biciul pe patroni, care cocoșați, nu-s performanți, nu se pot dezvolta, dau salarii mici și românii pleacă pe-afară de musai. În locul lor vin străinezi chinuiți și ei de guvernele lor. Concluzie: avem o administrație de stat foarte proastă și perspectivele sunt și mai proaste. Următoarea găselniță a lui Boloș după e-factura va fi probabil E-DICTATURA și atunci avem meniul complet. De ce să nu devansăm China? Să le tăiem fața?!
Postat 25 Iulie 2024, 14:14 de georgemarian
Respect!
Un om de isprava, cum am dori cat mai multi. E dureros ce spun, dar daca avem nevoie sa ,,importam" forta de munca e preferabil sa aducem pe oricine, numai musulmani si chinezi nu. Sper ca-i vor veni si sotia si fetele! P.S. Cei care ati vrea sa-i injurati pe strainii care muncesc aici, amintiti-va ce statut aveam in anii '90 si chiar si dupa ce am intrat in UE!
Postat 25 Iulie 2024, 14:08 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON