URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2022, 12:19

Verificări pe Peța, în Oradea: Pește mort în zona unde, cu o zi în urmă, a fost găsit hoitul unui castor

Verificări pe Peța, în Oradea: Pește mort în zona unde, cu o zi în urmă, a fost găsit hoitul unui castor foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă formată din comisari ai Gărzii de Mediu Bihor și specialiști ai Administrației Bazinale de Apă Crișuri face verificări și prelevări din pârâul Peța, în zona parcului Salca, după ce pe suprafața cursului de apă a fost găsit un pește mort.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, instituția a fost anunțată marți dimineață că un crap mort plutește pe Peța, în apropiere de locul unde luni a fost găsit un castor mort.

La fața locului s-au dus comisarii de mediu, care vor verifica tot cursul Peței din Oradea, pentru a vedea dacă mai sunt și alți pești morți, dar și angajații ABA Crișuri, care vor preleva probe de apă, pentru a afla dacă a fost poluată.


Cadavrul castorului mort a fost ridicat luni de specialiștii DSVSA Bihor

Este foarte probabil ca apa sau vegetația de pe mal, cu care se hrănesc atât peștii, cât și castorii, să fie contaminată cu o substanță nocivă pentru viețuitoare.

Specialiștii iau în calcul și o posibilă contaminare în urma acțiunilor de dezinsecție făcute săptămâna trecută pe spațiile publice din Oradea. După cum a anunțat Primăria Oradea, între 12 și 15 aprilie au fost programate tratamente la sol pentru dezinsecție și delarvizare, în parcuri, scuaruri, spații de joacă, malurile cursurilor de apă și luciurile de apă, aliniamente stradale, căi publice.

Potrivit lui Șerbănescu, comisarii de mediu vor verifica fișele tehnice ale produselor care au fost folosite în această operațiune, pentru a afla dacă ar putea fi periculoase pentru pești și alte animale acvatice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dinu29
Pana sa fie vorba de cine gestionează PETA, noi nu trebuie sa aruncam gunoaie
Postat 19 Aprilie 2022, 22:28 de Sandu2100
Cine gestionează Peța?
Doamnă scumpă, dacă aveți curiozitatea luați la pas Peța și o să vedeți gunoaie, noroaie, faptul că nu se curăță de uscături malurile, că ar trebui făcută o decolmatare. Castorul cred că provine din zona Peței, din Nufărul, podul de pe Velența. Și un veterinar poate face o autopsie/analize. Dacă se aruncă substanțe toxice se poate identifica locul prin verificarea malurilor - chiar dacă apa duce la vale cam orice, rămân urme pe plantele și pământul din zonă. Doar plimbați -vă într-o zi, de la un capăt la altul.
Postat 19 Aprilie 2022, 21:50 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON