URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2024, 17:14

Verdict final în procesul de corupţie al fostului șef de la Expertiză Medicală Bihor. Dr. Vasile Sălăjan trebuie să restituie şpaga

Verdict final în procesul de corupţie al fostului șef de la Expertiză Medicală Bihor. Dr. Vasile Sălăjan trebuie să restituie şpaga foto: Ridicat, în 2015, de poliţişti, medicul Gheorghe Sălăjan şi colegii săi au fost arestaţi timp de câteva săptămâni iar apoi plasaţi în arest la domiciliu printr-o hotărâre a Curţii de Apel Oradea în care judecătorul Antik Levente susţinea că şpaga este oricum "sport naţional", iar medicii pot fi lăsaţi acasă fiindcă presa i-a ruşinat destul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a dat verdictul final în cazul fostului şef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, dr. Vasile Sălăjan, trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Medicul a scăpat definitiv de răspunderea penală, dar trebuie să restituie şpaga.

Sălăjan a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2020, după cum a relatat la vremea respectivă BIHOREANUL.

Fapte vechi, proces plimbat

Faptele sale datau, însă, din 2015, când medicul ar fi luat bani pentru emiterea unor decizii asupra capacităţii de muncă a unor pacienţi, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă. Şi nu puţini!

În total, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, adică 25 zile lucrătoare, Sălăjan a primit mită, în mod direct şi prin intermediar, de la 491 de pacienţi, iar suma totală calculată de anchetatori era de 90.370 lei și 17.760 euro, explica un comunicat transmis atunci de Direcția Națională Anticorupție.

Procesul doctorului a început la Tribunalul Bihor, de unde, primăvara trecută, a fost transferat la Satu Mare, la solicitarea conducerii instanţei orădene, după ce judecătorul cauzei s-a pensionat, la fel ca o altă colegă, iar magistraţii rămaşi erau în stare de incompatibilitate.

Scăpat de CCR

Câteva luni mai târziu, Tribunalul Satu Mare pronunţa hotărârea: invocând deciziile Curţii Constituţionale a României, care nu mai permit procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei penale prin administrarea de probe, și pe cea a Înaltei Curţi de Casaţie, care a interpretat hotărârile CCR ca fiind legea mai favorabilă şi, deci, aplicabile retroactiv, instanţa a constatat că Sălăjan nu mai putea fi pedepsit.

Ultima şpagă ar fi fost încasată de medic pe 15 iunie 2015, când a fost prins, iar pentru acuzația de luare de mită care i-a fost adusă răspunderea penală se prescrie în 8 ani, care s-au împlinit pe 15 iunie 2023. Ca atare, Tribunalul Satu Mare a dispus încetarea procesului.

Banii înapoi

Tribunalul Satu Mare a decis, însă, să confişte de la Sălăjan cele 491 de şpăgi în sumă 90.370 lei și 17.760 euro, pe care acesta le-a încasat în doar 25 zile, dar a respins pretenţia procurorilor de a confisca întreaga avere a medicului: vila uriaşă din centrul oraşului, terenul de pe Dealul Viilor, acţiunile şi cei peste 150.000 lei strânşi în contul bancar.

Considerând hotărârea mult prea blândă, procurorii DNA au atacat-o, iar dezbaterile s-au mutat, în decembrie anul trecut, la Curtea de Apel Oradea, unde, după un singur termen de judecată, pe 17 ianuarie, acest an, judecătorii au declarat procesul închis, iar soluţia a rămas în pronunţare.

Verdictul a fost pronunţat abia joi, 11 iulie, după 9 amânări succesive întinse pe 6 luni, şi a fost fără vreo surpriză. Instanţa a decis să menţină în totalitate sentinţa Tribunalului Satu Mare.

Mafia halatelor albe

Așa cum BIHOREANUL a arătat, Vasile Sălăjan, alături de doctorii Ana Guţ, Emilia Cun, Ovidiu Pleşa și Anca Grigorescu, asistenţii lor, respectiv fostul şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, au transformat locul de muncă într-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnând contra cost deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, indiferent dacă beneficiarii aveau sau nu acest drept.

Primul condamnat a fost, în ianuarie 2016, Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită, care a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare în regim de detenţie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Tot în 2016 a ajuns în faţa instanţei doctoriţa Anca Grigorescu, condamnată la 2 ani de detenţie, dar şi şeful Casei de Pensii, Leontin Ţîrle, pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgari, ținându-le practic „spatele”. Ţîrle s-a ales cu 4 ani de detenţie.

Scăpaţi

Ultimii trimişi în judecată de DNA au fost medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun şi Ana Guţ, care nu vor mai răspunde pentru faptele lor. 

La fel ca în cazul lui Sălăjan, procesul Emiliei Cun - acuzată de 272 fapte de luare de mită, în sumă de 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți - a încetat, pe 3 octombrie anul trecut.

Cât despre Ana Guţ, acuzată că a încasat 334 de şpăgi în valoare totală de 51.970 lei şi 3.330 euro, procesul ei se află pe rolul Tribunalului Bihor, cu termen de pronunţare a sentinţei enunţat pentru 19 august, în acest an.

Culmea este că toți asistenții lor, care au recunoscut în fața anchetatorilor că le-au fost părtaşi medicilor la șpăgi, au fost condamnaţi definitiv pentru complicitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
KP
Tu esti cel mai mare propagandist pro Putin si anti UE anti NATO, anti Romania, iar Putin tocmai asta vrea, distrugerea UE si instigarea actelor revizioniste in toata Europa, ca sa domine el tot continetul. Bai, nenorocitule, pe cine crezi ca poti sa prostesti cu minciunile tale ?
Postat 15 Iulie 2024, 17:28 de Riviera
KP
Tu esti cel mai mare propagandist pro Putin si anti UE, NATO. Nu pot iredentistii sa puna ghiarele pe Transilvania, atata vreme cat UE exista si se opune, insa, tu tocmai pt distrugerea UE faci propaganda! Cat despre votul romanilor pt parlamentul ungar, cand horty a invadat si ocupat Ardealul, criminalul ala le-a oferit romanilor dreptul sa voteze pt parlamentul de la Buda ? A ordonat maghiarizarea fortata si uciderea cu bestialitate a tuturor celor care se opun ocupatiei unguresti. Distrugerea a tot ceea ce e roman si romanesc din Ardeal, a fost principala preocupare a ocupantilor unguri, de fiecare data cand au reusit sa ocupe, vremelnic, Ardealul! Bai, nenorocitule, propagandist anti roman, anti UE, anti NATO, tocmai luna asta, cand nationala de fotbal a Romaniei batea Ucraina, la EURO, fierbeai de ciuda si scriai ca a fost blat, iar cand au pierdut contra Olandei, jubilai. Asta esti, si o astfel de propaganda faci pe aici.
Postat 15 Iulie 2024, 17:23 de Riviera
Cuget, deci Exist!
Principiul ”Cogito Ergo Sum” e Principiul no 1 René Descartes. Așadar dvs vă e frică să și citiți. Cum explicați?
Postat 15 Iulie 2024, 12:24 de Just-22
Explicație, totuși
Corupția la expertiză medicală, gunoaie ce se pretează. Totuși burtosul ăla dacă primea și mâncare gratis e prea mult. Dacă a restituit sumele furate pa și pusi. În țară avem multe gunoaie Epilog la acel caz indigo ”Surghiunit la Copenhaga”: Știați că familia celui decedat la caz indigo nu a primit un sfanț? Aici așteptăm să fie redeschisă urmărirea penală despăgubiri pentru familie (mama, copiii minori) Dvs. realizați despre ce vorbim? Cazul 2 Mai, cum necum a tras și cortina vedem ce nedreptăți sunt posibile. Noul CSM aprobă acțiunea. Așadar Parchetul ce așteaptă la cazul prezentat?
Postat 15 Iulie 2024, 12:20 de Just-22
Cireașa de pe Tort
Există și alt caz, ucidere din culpă 2018, unde suspectul n-a suferit prea mult nema anchetă și nema judecată la caz INDIGO cazul Raisa unde Polițaiul a fost condamnat! Numele de cod la Dosar Penal este ”Surghiunit la Copenhaga” acolo fugea milogu Iar dvs ce credeți? Redeschidere urmărire penală încă nu este Sindicatul POLIȚIE va organiza o manifestație semn de protest
Postat 15 Iulie 2024, 12:13 de Just-22
Explicație II
Avem și un caz etalon. Ofițer MAI condamnat la închisoare în cazul Raisa la București (încă nu e definitiv) iar suspecții accidente indigo Liberi ca Pasărea Cerului! culmea tupeului, avem azi Legea Anasatasia (c are produce deja rezultate) iar persoana care devenea suspect și autor dovedit accident nu-i trimisă în judecată. Datorită mediatizării Cazului 2 Mai s-a trimis în judecată și UCIGAȘA DIN CULPĂ a fețiței Anasatasia!
Postat 15 Iulie 2024, 12:07 de Just-22
Explicație
Sunt acum foarte multe cauze unde CIVILUL trebuie aplicat. Se anchetează Generalii dar nu ceilalți. Practic nu trebuie vreo anchetă dacă restituie ce au furat. Respectiv hotărâri eroare
Postat 15 Iulie 2024, 12:02 de Just-22
Justiție
Fapta există și restituirea șpăgii probează. Principiul care domnește este CIVILUL ESTE ÎNTÂI. Civilul Înseamnă Justiția!
Postat 15 Iulie 2024, 12:00 de Just-22
Sandu ... apropo de Transilvania.
Bați câmpii ca un vânzător de gumă de mestecat. Cum dreacu' îți imaginezi că cei 5.000.000 de români transilvăneni ar putea vota pentru Parlamentul de la Budapesta? O fantasmagorie mai mare ca asta, de tip propagandistic, are totuși o limită a logicii și bunului simț. Iar asta în UE, în care nu poți mișca o graniță nici dacă cele două părți ar fi de acord. Ești dus cu pluta, copile ... îți recomand să citești cartea lui Daniel David, rectorul de la UBB Cluj. Poate se prinde de tine ceva și la istorie, geografie și psihologia maselor din România "milenară".
Postat 14 Iulie 2024, 10:15 de KP
Sandu, propagandistu' lui pește.
Ce tâmpenii spui acolo? România este o țară ocupată de NATO. Nici vorbă să vină rusul dincoace de Nipru ... au recunoscut asta o mulțime de "experți" ai Pentagonului. Între Armata Rodie și Pentagon este un blat clar de împărțire a Ucrainei, nu vezi? Noi avem "umbrela" dar neamul tâu de trădători împuțiți și nesimțiți, au vândut țara la KFC, McDonald's, Coca Cola ... că nu v-au plăcut sarmalele, pâinea de casă, țuica de bistrițe și Cico. Plus că habar nu ai de istorie. În România nu au fost rușii ci sovieticii. Imperiul țarist și-a avut obârșia în Rusia Kieviană, iar URSS s-a născut la Kiev. În România, aproape toți sovieticii din perioada 1945-1958, când a fost acordul lui Dej de plecare a ultimilor militari ai Armatei Roșii, erau în majoritate covârșitoare ucraineni și georgieni ... și foarte puțini ruși. Tot ucraineni, vorbitori de română din Basarabia, Herța și Bugeac, au fost cei cca. 1000 de militari ai forțelor speciale KGB de la unitatea specială din Kiev, care ne-au pus pe tavă "Revoluția Română". Așa că, du-te la școală să înveți ceva istorie, sau măcar i-a internetul la căutat, ca să afli adevărul despre România și URSS, despre Ucraina și "proprietarul" ei, clanul Rothschild al cărui slujbaș este moș Alzheimer, escrocul de Biden cu NATO al lui cu tot. România e într-o criză fără precedent din cauza trădătorilor de neam, PNL și PSD, care fac credite să cumpere arme, pe care apoi le donează pentru apărarea agriculturii americane din Ucraina, care nu mai voie să o controlez în tranzitul prin țara noastră, urmare dispozițiilor date de soroșista Ursula de la Bruxelles.
Postat 14 Iulie 2024, 10:09 de KP
KP
Din dorința TA de a nu-i mai vedea pe Bolojan, Birta si Johannes ai ajuns TRADATOR DE ȚARĂ. Daca Rușii ocupă România o luăm de 0 ca si in 1945, și o sa pierdem TRANSILVANIA, dar tu te vinzi, pt ca atâta poți.
Postat 14 Iulie 2024, 00:36 de Sandu2100
KP
Rușii sunt un pericol pt populație, până și Ceaușescu respectiv.Dej au văzut asta, si sau delimitat de Ruși. Independența Românie a venit în august 1968, bineînțeles mai târziu Central a plătit cu viața acest discurs, a fost omorât de Ruși. Ma duc si pe ideea lui Baseball conform căreia " România nu are experiență in separate statelor, dar Rusia are. Ai discursul lui Ceaușescu aici https://m.youtube.com/watch?v=n8_zQo4wtNI&pp=ygUcZGlzY3Vyc3VsIGx1aSBjZWF1c2VzY3UgMTk2OA%3D%3D
Postat 14 Iulie 2024, 00:31 de Sandu2100
Și să nu uităm esența existenței Statului ...
... care se împrumută cu zeci și zeci de miliarde Euro și USD, pe care cumpără armament "second-hand" sau din penultima generație și din care donează o parte "cărnii de tun" utilizate tot de cei de la care s-a luat împrumuturile. După care, Statul Român urlă, prin vocea liderilor săi, că rușii sunt un pericol pentru lumea civilizată și trebuie înfrânți cu orice sacrificiu. Cine nu vede legătura între medicina muncii și ce face Statul de fapt, este ori răuvoitor, ori ignorant.
Postat 13 Iulie 2024, 19:46 de KP
Întretimp, Statul Român a rezolvat problema.
Șchiopii fără unul sau două picioare nu mai trebuie să se târască anual la expertizare ... ci la doi ani.
Postat 13 Iulie 2024, 08:45 de KP
Justiția e o glumă: "...trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Medicul a scăpat definitiv de răspunderea penală"
Fapta există și faptul că a fost condamnat să restituie șpaga arată că a fost vinovat. Dar de pârnaie scapă. Unde e dreptatea aici...? Unde e justiția? Până nu avem o justiție corectă, nu vom da înainte, nu vom avea autostrăzi, spitale, condiții de UE.
Postat 13 Iulie 2024, 06:44 de Vio_427
EROII in halate
EROII in halate.SPECIALISTII/
Postat 13 Iulie 2024, 01:06 de spaima_trepadusilor
atentie la exprimare
e vorba de spaga din cele cateva zile cat a fost inregistrat, ca daca era toata spaga din decursul carierei rezolva deficitul bugetar al romaniei si trecea tara pe excedent bugetar.
Postat 12 Iulie 2024, 19:58 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON