Curtea de Apel Oradea a dat verdictul final în cazul fostului şef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, dr. Vasile Sălăjan, trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Medicul a scăpat definitiv de răspunderea penală, dar trebuie să restituie şpaga.
Sălăjan a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2020, după cum a relatat la vremea respectivă BIHOREANUL.
Fapte vechi, proces plimbat
Faptele sale datau, însă, din 2015, când medicul ar fi luat bani pentru emiterea unor decizii asupra capacităţii de muncă a unor pacienţi, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă. Şi nu puţini!
În total, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, adică 25 zile lucrătoare, Sălăjan a primit mită, în mod direct şi prin intermediar, de la 491 de pacienţi, iar suma totală calculată de anchetatori era de 90.370 lei și 17.760 euro, explica un comunicat transmis atunci de Direcția Națională Anticorupție.
Procesul doctorului a început la Tribunalul Bihor, de unde, primăvara trecută, a fost transferat la Satu Mare, la solicitarea conducerii instanţei orădene, după ce judecătorul cauzei s-a pensionat, la fel ca o altă colegă, iar magistraţii rămaşi erau în stare de incompatibilitate.
Scăpat de CCR
Câteva luni mai târziu, Tribunalul Satu Mare pronunţa hotărârea: invocând deciziile Curţii Constituţionale a României, care nu mai permit procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei penale prin administrarea de probe, și pe cea a Înaltei Curţi de Casaţie, care a interpretat hotărârile CCR ca fiind legea mai favorabilă şi, deci, aplicabile retroactiv, instanţa a constatat că Sălăjan nu mai putea fi pedepsit.
Ultima şpagă ar fi fost încasată de medic pe 15 iunie 2015, când a fost prins, iar pentru acuzația de luare de mită care i-a fost adusă răspunderea penală se prescrie în 8 ani, care s-au împlinit pe 15 iunie 2023. Ca atare, Tribunalul Satu Mare a dispus încetarea procesului.
Banii înapoi
Tribunalul Satu Mare a decis, însă, să confişte de la Sălăjan cele 491 de şpăgi în sumă 90.370 lei și 17.760 euro, pe care acesta le-a încasat în doar 25 zile, dar a respins pretenţia procurorilor de a confisca întreaga avere a medicului: vila uriaşă din centrul oraşului, terenul de pe Dealul Viilor, acţiunile şi cei peste 150.000 lei strânşi în contul bancar.
Considerând hotărârea mult prea blândă, procurorii DNA au atacat-o, iar dezbaterile s-au mutat, în decembrie anul trecut, la Curtea de Apel Oradea, unde, după un singur termen de judecată, pe 17 ianuarie, acest an, judecătorii au declarat procesul închis, iar soluţia a rămas în pronunţare.
Verdictul a fost pronunţat abia joi, 11 iulie, după 9 amânări succesive întinse pe 6 luni, şi a fost fără vreo surpriză. Instanţa a decis să menţină în totalitate sentinţa Tribunalului Satu Mare.
Mafia halatelor albe
Așa cum BIHOREANUL a arătat, Vasile Sălăjan, alături de doctorii Ana Guţ, Emilia Cun, Ovidiu Pleşa și Anca Grigorescu, asistenţii lor, respectiv fostul şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, au transformat locul de muncă într-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnând contra cost deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, indiferent dacă beneficiarii aveau sau nu acest drept.
Primul condamnat a fost, în ianuarie 2016, Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită, care a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare în regim de detenţie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.
Tot în 2016 a ajuns în faţa instanţei doctoriţa Anca Grigorescu, condamnată la 2 ani de detenţie, dar şi şeful Casei de Pensii, Leontin Ţîrle, pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgari, ținându-le practic „spatele”. Ţîrle s-a ales cu 4 ani de detenţie.
Scăpaţi
Ultimii trimişi în judecată de DNA au fost medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun şi Ana Guţ, care nu vor mai răspunde pentru faptele lor.
La fel ca în cazul lui Sălăjan, procesul Emiliei Cun - acuzată de 272 fapte de luare de mită, în sumă de 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți - a încetat, pe 3 octombrie anul trecut.
Cât despre Ana Guţ, acuzată că a încasat 334 de şpăgi în valoare totală de 51.970 lei şi 3.330 euro, procesul ei se află pe rolul Tribunalului Bihor, cu termen de pronunţare a sentinţei enunţat pentru 19 august, în acest an.
Culmea este că toți asistenții lor, care au recunoscut în fața anchetatorilor că le-au fost părtaşi medicilor la șpăgi, au fost condamnaţi definitiv pentru complicitate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.