URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Mai 2022, 13:18

Verde în circuit: Locul resturilor de iarbă şi al altor deşeuri vegetale este în pubela maro!

Verde în circuit: Locul resturilor de iarbă şi al altor deşeuri vegetale este în pubela maro! FĂRĂ PLASTIC. Indiferent că este vorba de resturi de fructe şi legume sau iarba tăiată din curte, orădenii trebuie să arunce aceste deşeuri sau de-a valma, sau în saci biodegradabili. Sacii de plastic nu au ce căuta în pubelele maro pentru că ei nu se descompun, ci doar vor contamina compostul. Nimeni nu ar vrea să pună în ghivece pământ de flori cu îngrăşământ şi bucăţele de plastic...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea tot mai caldă a dat putere naturii, iar orădenii constată că deja au de lucru prin grădini, indiferent că stau la casă sau la bloc.

Tuturor li se aplică o regulă simplă: resturile vegetale, cum sunt crengile sau iarba tăiată, trebuie aruncate în pubelele maro, fiind deşeuri care se descompun şi se pot transforma în compost. Atenţie, însă: biodeşeurile nu trebuie amestecate cu plasticul!

Compost de Oradea

Primăria Oradea şi RER Vest au implementat în oraş un sistem de colectare separată în patru fracţii, iar una dintre regulile acestuia este că tot ce înseamnă resturi biodegradabile, adică deşeuri care prin natura lor se descompun, trebuie să ajungă în pubelele de culoare maro.

În această categorie intră resturi de la bucătărie, precum cojile de fructe şi legume, de pâine sau de ouă, frunzele, zaţul de cafea, ori cele strânse prin curţi şi grădini, cum sunt crengi, iarba tăiată, plante.

Dacă sunt aruncate în pubelele maro, aceste deşeuri sunt transportate separat de utilajele RER Vest la depozitul judeţean din Episcopia, iar acolo sunt tocate şi puse la maturat, până se transformă în compost, un îngrăşământ vegetal.

Alte opţiuni

Dacă nu vor să-şi umple pubelele maro cu iarba cosită, orădenii mai au o opţiune: să ducă aceste resturi vegetale la cele două centre de colectare separată pe care tot Primăria şi RER Vest le-au amenajat în oraş, unul pe strada Uzinelor, celălalt pe Thurzo Sandor.

Acestea sunt deschise zilnic, de luni până sâmbătă (între orele 8 şi 20), iar cetăţenii pot preda aici gratuit deşeuri vegetale, dar şi multe alte tipuri de mizerii, inclusiv mobilă veche, moloz sau baterii.

Cetăţenii care vor să predea aici deşeuri trebuie să prezinte o carte de identitate, să aibă încheiat un contract de salubritate cu RER Vest şi să fie cu plata facturilor la zi. Resturile vegetale colectate aici ajung tot la staţia de compostare a oraşului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ipocriti
Adica se face orice numai sa nu mai lucreze gunoierii se transfera lucrul murdar cetatenilor prin contracte impuse dupa voia lor cu sustinerea primariei !!!
Postat 26 Mai 2022, 09:46 de User anonimizat
Ce-i verde trebuie pus în pubela maron?
Că "maro" în limba română e ce fac edilii la fundul creierului constipat. În fine, pentru cei cu școala la zi e maron, totuși. Pe cale de reciprocitate, ce e maron cum sunt sticlele de bere, spre exemplu, se pun în pubela verde? Oare nu ar trebui ca oricare funcționar public, înainte de a ocupa un post în administrația publică, să treacă și un test de logică ... în loc să traducă din "bruxeleză" toate aiurelile coloristice de mediu din capul liderilor europeni? Test care să demonstreze că un funcționar public are capacitatea de a gândi singur, cu capul lui?
Postat 01 Mai 2022, 18:07 de KP
titlu gresit
Un titlu mai potrivit ar fi fost: locul politicienilor= incompetentilor de azi, este in tomberonul negru al istoriei ! Nu exista nici o sansa de a-i recicla!
Postat 01 Mai 2022, 16:10 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON