Vremea tot mai caldă a dat putere naturii, iar orădenii constată că deja au de lucru prin grădini, indiferent că stau la casă sau la bloc.
Tuturor li se aplică o regulă simplă: resturile vegetale, cum sunt crengile sau iarba tăiată, trebuie aruncate în pubelele maro, fiind deşeuri care se descompun şi se pot transforma în compost. Atenţie, însă: biodeşeurile nu trebuie amestecate cu plasticul!
Compost de Oradea
Primăria Oradea şi RER Vest au implementat în oraş un sistem de colectare separată în patru fracţii, iar una dintre regulile acestuia este că tot ce înseamnă resturi biodegradabile, adică deşeuri care prin natura lor se descompun, trebuie să ajungă în pubelele de culoare maro.
În această categorie intră resturi de la bucătărie, precum cojile de fructe şi legume, de pâine sau de ouă, frunzele, zaţul de cafea, ori cele strânse prin curţi şi grădini, cum sunt crengi, iarba tăiată, plante.
Dacă sunt aruncate în pubelele maro, aceste deşeuri sunt transportate separat de utilajele RER Vest la depozitul judeţean din Episcopia, iar acolo sunt tocate şi puse la maturat, până se transformă în compost, un îngrăşământ vegetal.
Alte opţiuni
Dacă nu vor să-şi umple pubelele maro cu iarba cosită, orădenii mai au o opţiune: să ducă aceste resturi vegetale la cele două centre de colectare separată pe care tot Primăria şi RER Vest le-au amenajat în oraş, unul pe strada Uzinelor, celălalt pe Thurzo Sandor.
Acestea sunt deschise zilnic, de luni până sâmbătă (între orele 8 şi 20), iar cetăţenii pot preda aici gratuit deşeuri vegetale, dar şi multe alte tipuri de mizerii, inclusiv mobilă veche, moloz sau baterii.
Cetăţenii care vor să predea aici deşeuri trebuie să prezinte o carte de identitate, să aibă încheiat un contract de salubritate cu RER Vest şi să fie cu plata facturilor la zi. Resturile vegetale colectate aici ajung tot la staţia de compostare a oraşului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.