URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2023, 12:41

"Valul renovării" în Oradea: investiţii de 158,3 milioane lei prin PNRR. Vezi pe ce se duc banii!

'Valul renovării' în Oradea: investiţii de 158,3 milioane lei prin PNRR. Vezi pe ce se duc banii! foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a anunţat miercuri finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a 174 de investiţii în valoare totală de 1,24 miliarde lei cu TVA inclus.

Bani pentru reabilitare

Investiţiile au fost cuprinse pe două linii de finanțare diferite, "Valul Renovării" şi "Fondul Local".

"Pentru Valul Renovării, au fost aprobate 115 proiecte, în valoare totală de 1.097.756.461 milioane lei, depuse de 42 de autorităţi locale pentru reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a unor instituţii publice (instituţii medicale, de învăţământ, culturale şi administrative) şi a unor clădiri rezidenţiale multifamiliale", se menţionează în comunicat.

Alte 59 de proiecte, în valoare de 145,6 milioane lei, au fost depuse pentru "Fondul local" şi vizează reabilitarea şi eficientizarea energetică, extinderea managementului integrat al traficului şi instalarea unor sisteme de monitorizare video şi mobilier urban inteligent.

Continuă reabilitarea clădirii Primăriei!

Oradea a reuşit să atragă 150,7 milioane lei, reprezentând 14,4% din totalul de 1,097 miliarde lei alocat de Ministerul Dezvoltării "Valul renovării".

Municipalitatea orădeană a obţinut finanţare pentru 11 obiective, iar Consiliul Judeţean Bihor pentru un proiect în valoare de 7,6 milioane lei care vizează reabilitarea a trei obiective aparţinând DGASPC Bihor.

Cea mai mare lucrare a Primăriei o reprezintă reabilitarea energetică a palatului administrativ al oraşului în valoare de 33,7 milioane lei.

Lucrările de reabilitare a faţadelor, încheiate în 2021, urmează să fie completate cu înlocuirea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare din clădire precum şi de alte investiţii.

Şcoli, spitale, grădiniţe...

Sume importante au fost alocate şi pentru reabilitarea energetică a clădirilor Colegiului Naţional Emanuil Gojdu (30,2 milioane lei), Liceului Teoretic Constantin Brâncuşi din strada Alexandru Cazaban nr. 48 (25,6 milioane lei), Staţionarului III al Spitalului Judeţean din strada Calea Clujului nr. 50 (24,6 milioane lei) şi Școlii Gimnaziale nr. 16 (14,8 milioane lei).

Lista investiţiilor aprobate mai cuprinde Grădiniţa cu program prelungit 46 (6,5 milioane lei), Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu (5.5 milioane lei) şi Liceul de Arte din strada Menumorut 33 B (4,5 milioane lei).

Municipalitatea orădeană a reuşit să mai atragă fonduri pentru reabilitarea energetică a clădirilor de la Şcoala Gimnazială Ion Bogdan (2,2 milioane lei), Grădiniţa 14 (1,7 milioane lei) şi Şcoala Ioan Slavici (955.800 lei).

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe ce se duc banii?
Pe ****!
Postat 18 Ianuarie 2023, 20:08 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON