URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2025, 08:00

Vin „moștenitorii”! Copii, nurori și protejați ai unor șefi din Universitatea Oradea își securizează viitorul prin concursuri dedicate

Vin „moștenitorii”! Copii, nurori și protejați ai unor șefi din Universitatea Oradea își securizează viitorul prin concursuri dedicate UNIVERSITATE DE FAMILIE. Deja obișnuiți cu campusul Universității, pentru că acolo predau de ani buni părinții lor, copiii unor șefi din instituție „trag” spre aceeași carieră academică. În această săptămână, Ruxandra (sus) și Teodora (jos) Bodog, fetele decanului de la Medicină, Florian Bodog, care abia au absolvit facultatea, vor deveni asistente universitare la facultatea condusă de tatăl lor. Totodată, Constantin Bungău jr. (centru), fiul cel mare al rectorului Universității, va ajunge conferențiar la doar un an de când a devenit șef de lucrări, la facultatea... soacrei
Vin „moștenitorii”! Copii, nurori și protejați ai unor șefi din Universitatea Oradea își securizează viitorul prin concursuri dedicate TAȚI MÂNDRI, PRIMAR GÂNDITOR... Pe vremuri concurenți la funcția de rector, actualul ei deținător, Constantin Bungău, și decanul Facultății de Medicină, Florian Bodog, mai au ceva în comun: progeniturile lor au ambiții academice înalte. Fără nicio legătură cu numele pe care le poartă, după cum pretind tații, acestea promovează profitând de oportunități. Municipalitatea nu poate decât să asiste și să se gândească dacă proiectul edificării unei universități puternice nu cumva e unul eșuat... (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine se aseamănă se adună... la catedră: Copii, nurori și protejați ai unor șefi din Universitatea orădeană își securizează viitorul prin concursuri dedicate

* La Medicină, fiicele decanului Florian Bodog concurează singure pentru două posturi care li se potrivesc ca două mănuși

* În aceeași facultate, își ia avânt în carieră și fosta consilieră a lui Bodog, cu care politicianul împarte o condamnare penală

* Clanul Maghiar se întregește și el, cu... copiii copiilor „întemeietorului” Teodor Maghiar

* Familia rectorului Constantin Bungău completează imaginea: la Arhitectură, fiul său avansează în timp record la gradul de conferențiar

Începutul anului are semne bune la Universitatea din Oradea. Cel puțin pentru unii „juniori”... Săptămâna aceasta, în instituție au loc zeci de concursuri pentru ocuparea unor funcții didactice, o parte dintre ele părând anume croite pentru copiii și apropiații unor șefi.

La Medicină, fiicele gemene ale decanului Florian Bodog, proaspăt absolvente, vor deveni asistente universitare și colege cu nurorile și fiii fostului decan Adrian Maghiar. Și rectorul Constantin Bungău are de ce se bucura: unul dintre cei doi fii va deveni conferențiar la doar un an după ce ajunsese șef de lucrări. Fără nicio legătură cu funcția tatălui, susține rectorul.

Postul și candidatul

Începând de lunea aceasta, în Universitate sunt programate 55 de concursuri pentru ocuparea pe o perioadă nedeterminată a unor posturi didactice, organizate de 10 dintre cele 15 facultăți. Scoaterea la concurs a unui post didactic din universități se poate face doar la debutul unui semestru școlar, în baza unei decizii a consiliului departamentului aprobate de conducerea facultății. Dintre cele 55 de posturi, 17 sunt de asistent universitar, adică debutanți, celelalte 38 fiind pentru grade didactice superioare (lectori sau șefi de lucrări, conferențiari, profesori), concursurile pentru acestea fiind modalitatea de promovare în carieră.

Teoretic, la fiecare concurs este liber să se înscrie oricine a absolvit studii în specializarea cerută de fișa postului și îndeplinește criteriile, majoritatea legate de semnarea unui anumit număr de articole științifice. În realitate, aproape fără excepție, la ele se înscriu câte un singur candidat, căruia noul post i se potrivește ca o mănușă și pentru care, de fapt, se organizează concursul. Unii decani chiar mărturisesc că, la cât de multă birocrație implică organizarea unui concurs, nici nu inițiază demersurile pentru aprobarea lor până nu se asigură că există doritorii. „Asta nu înseamnă că alții sunt opriți să participe, dar toată lumea știe pentru cine este scos un post la concurs”, a explicat BIHOREANULUI un universitar.

Dintre cele 38 de posturi pentru grade didactice superioare, doar la 3 s-au înscris câte 2 candidați, pentru celelalte 35 neexistând competiție, căci la fiecare este un candidat unic. La fel stau lucrurile și pentru posturile de debutanți: dintre cele 17 posturi de asistent, pentru unul singur se bat 2 candidați, în timp ce restul par cu dedicație.

După chipul și asemănarea lor

O privire asupra listei candidaților întărește suspiciunile. La Medicină, nepotism curat: pe două posturi de asistent candidează tocmai fiicele gemene ale decanului Florian Bodog, care abia ce-au ieșit din studenție astă-toamnă.

Ruxandra și Teodora Bodog au absolvit facultatea condusă de tatăl lor în septembrie 2024, iar după doar o lună s-au înscris la doctorat, amândouă, tot la Oradea. Teodora și-a fixat ca temă de cercetare „Studiu privind managementul durerii la pacienta obstetrică”, sub coordonarea doctoriței Anca Huniadi, colegă în PSD cu tatăl ei, iar Ruxandra „Studiu privind metode și protocoale de acoperire a defectelor cutanate”, sub conducerea medicului Mircea Ioan Șandor, soțul Ancăi Huniadi și „suplinitorul” care îi ținea cursurile lui Bodog când acesta era la București, fie ministru, fie senator.

În ianuarie 2025, gemenele Bodog au devenit și rezidente la Spitalul Județean din Oradea, Teodora în specializarea Terapie Intensivă, iar Ruxandra la Chirurgie plastică. Mai au un pas și ajung și cadre universitare, fiind greu de crezut că vor rata concursurile pe care le vor susține pe 5 februarie. Nu de alta, dar posturile sunt ca pentru ele pregătite: poziția pe care candidează Ruxandra este de asistent pentru predarea chirurgiei plastice, iar cel al Teodorei - ați ghicit! - pentru terapie intensivă. Fetele decanului vor avea doar de la facultate câte un salariu de încadrare de 6.520 lei (brut).

TAȚI MÂNDRI, PRIMAR GÂNDITOR... Pe vremuri concurenți la funcția de rector, actualul ei deținător, Constantin Bungău, și decanul Facultății de Medicină, Florian Bodog, mai au ceva în comun: progeniturile lor au ambiții academice înalte. Fără nicio legătură cu numele pe care le poartă, după cum pretind tații, acestea promovează profitând de oportunități. Municipalitatea nu poate decât să asiste și să se gândească dacă proiectul edificării unei universități puternice nu cumva e unul eșuat... (foto: Universitatea din Oradea)

Familie întregită 

Pe lângă gemenele Bodog, în FMF se mai angajează și Laura Maghiar (foto), nora prodecanului Adrian Maghiar, fost decan până astă-toamnă. Tânăra este deja asistent invitat, angajată pe perioadă determinată, dar candidează de una singură - cum altfel? - pentru un post de șef de lucrări pentru predarea eticii și integrității academice, precum și a comunicării medicale, cu un salariu de încadrare de 6.740 lei.

Laurei Maghiar pare că i s-a găsit pur și simplu un loc la catedră, dat fiind că este rezidentă în dermatologie și are un doctorat despre infecția cu HPV. Ce-i drept, a studiat cele două discipline în Facultatea de Medicină, dar după cum se vede, nu s-a specializat în aceste domenii.

Important este, probabil, că va completa familia în facultate: pe lângă socrul prodecan și fratele acestuia, Doru Maghiar, în FMF mai predau soțul ei, Teodor Andrei Maghiar, cumnatul Octavian Maghiar și soția acestuia, Paula Maghiar. Adică tot clanul...

Favorită promovată 

Tot la FMF se mai pregătește o promovare cu puternic damf de favoritism, pentru Olivia Marcu (foto), femeia alături de care decanul Bodog a încasat o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că a angajat-o fictiv la Ministerul Sănătății, când era ministru, pe un post de consilieră la propriul cabinet.

În 2016, înainte de a o pune pe statul de plată al instituției, tot Bodog o angajase pe Marcu, specialistă în statistică, la FMF Oradea, și tot printr-un concurs dedicat. De atunci, protejata predă informatică medicală și biostatistică, iar acum va deveni conferențiar, cu un salariu de încadrare de 8.939 lei brut, pentru că, mai mult ca sigur, va promova concursul la care este singura înscrisă. Probabil că, așa cum i-a ținut spatele în Minister, Bodog i-l asigură și în facultate...

Bungău vine din urmă 

Suspiciunile de nepotism din FMF nu sunt singurele din Universitate. Tot în această săptămână va promova la gradul de conferențiar Constantin Bungău jr., fiul cel mare al rectorului aflat în funcție de 13 ani. Absolvent al unei facultăți de arhitectură din München, cu un doctorat în același domeniu obținut în 2023 la Cluj, Bungău junior predă din 2019 la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, condusă de soacra sa, Marcela Prada (foto).

În 2024, Bungău jr. a devenit șef de lucrări și după un an e gata să avanseze, lucru rar în mediul academic, unde se așteaptă ani buni până să se scoată la concurs posturi superioare. Promovarea, ce-i drept, nu este ilegală, căci legea nu impune limite de timp sau de vârstă pentru accederea într-un grad mai înalt. Mai mult, fiul rectorului îndeplinește cu prisosință condițiile de promovare, având un punctaj dublu față de cel minim necesar pentru a deveni conferențiar, calculul făcându-se în funcție de articolele scrise și proiectele realizate. Altfel spus, a muncit...

Liber pentru oricine

Cum era de așteptat, șefii din Universitate neagă nepotismul și spun că juniorii avansează prin propriile eforturi. Decanul Bodog pretinde că, atunci când a aprobat organizarea concursurilor, pe 15 octombrie, nu știa în ce specializare își vor face rezidențiatul fiicele, examenul de rezidențiat având loc pe 17 noiembrie, iar candidații putând alege specializarea în funcție de notele obținute și de locurile disponibile.

Cum își explică, atunci, că fetele sale sunt singurele candidate? „Dacă ați fi studiat cu bună-credință lista candidaților înscriși, publică pe site-ul Universității, ați fi constatat că în marea majoritate a cazurilor există un singur candidat înscris. Sunt foarte puțini absolvenți care îndeplinesc condițiile legale necesare”, spune Bodog, susținând că orice tânăr are șansa să devină universitar dacă își pregătește din timp parcursul profesional, așa cum au făcut-o fetele lui, autoare de articole științifice încă din studenție.

Decanul se delimitează și de promovarea Oliviei Marcu, susținând că decizia scoaterii la concurs a postului pentru aceasta a fost luată în departament, iar consiliul facultății doar a aprobat-o.

Pentru viitorul departamentului

Nici rectorul nu-și reproșează nimic în ce-l privește pe fiul său. „Este evident că nu pot să fiu decât subiectiv, dar realitatea este aceasta: departamentul de Arhitectură are o penurie de cadre didactice cu grade superioare. Nu are niciun profesor universitar, iar dacă departamentul nu se întărește, în doi ani, când va trebui acreditat, nu va îndeplini standardele ARACIS și se va desființa”, spune rectorul, precizând că doi dintre cei patru conferențiari din departament, Ramona Novicov și Szabolcs Guttman, vor ieși curând la pensie.

Potrivit rectorului, după studiile făcute în Germania, fiul său s-a repatriat doar pentru că s-a îndrăgostit de o orădeancă, iar acum are ambiții profesionale. „Dacă nu îndeplinea condițiile pentru concurs, eu nu-l lăsam să participe, pentru că este blazonul meu în joc. Dar le îndeplinește, pentru că lucrează mult. Nimeni nu-i contestă valoarea și nu era corect să-l opresc doar pentru că e fiul rectorului”, spune Bungău.

Cât despre promovările „familiale” de la Medicină, rectorul se abține de la orice comentariu.  De la inculparea sa penală de către DNA, din 2016, pentru că ar fi intervenit în organizarea unui concurs, Bungău a delegat prorectorilor toate responsabilitățile legate de concursuri. „Ce vă pot spune este că legea nici nu permite rectorului sau prorectorului să intervină asupra deciziei unui departament de a scoate un post la concurs”. Mai clar spus, cum se înrudesc și cum promovează mediciniștii doar ei știu și se verifică singuri între ei...


ȘI ALȚI JUNIORI

Cu același loc de muncă

Printre candidații la concursurile din UO se regăsesc și fiii altor universitari cu funcții, dar fără legături la fel de directe. Bogdan Ilieș, fiul decanului de la Geografie, Alexandru Ilieș, concurează singur pentru un post de asistent la FMF, tânărul fiind rezident în medicină internă.

„Nu am avut nicio legătură cu această decizie, îi aparține în totalitate. Lucrează cu unul dintre cei mai buni profesioniști medici din Oradea, dr. Ovidiu Burtă, și a decis să intre în mediul academic. Sunt mândru de el, mai ales că e un domeniu cu care noi, părinții, nu avem tangență”, spune decanul.

Dan Țarcă, fiul cancelarului Senatului universitar, Ioan Țarcă, vrea și el să devină șef de lucrări la departamentul de Robotică și Mecatronică al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică. Dacă va promova, tânărul va fi coleg de facultate cu tatăl lui, conferențiar în departamentul de Inginerie Mecanică și Autovehicule.

„Și-a finalizat recent doctoratul și a decis să înceapă cariera universitară. Mie mi-ar fi plăcut să o facă mai demult, dar a preferat să lucreze până acum în mediul privat”, spune Țarcă senior, garantând că nu a intervenit deloc în acest concurs. „Dacă ar fi fost un concurs la mine în departament, probabil i-aș fi spus să aleagă altceva, dar așa chiar n-am avut cum să intervin”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La famiglia-penibil si trist
Intr-o perioada in care toti se chinuie sa para cat mai corecti,sa para cat mai pusi pe treaba,sa reformeze,sa reduca din cheltuieli,voi dati exemplu clar de indolenta,ipocrizie si coruptie institutionalizata.Asta inseamna sa fii mafiot! Bravo Bungau,bravo Parda!
Postat 04 Februarie 2025, 10:03 de In_vino_veritas
Universitatea din Munchen :))))
Problema e ca din cauza unor ambitii bolnave ale unora ca astia din conducere,trag toata institutia in jos.Degeaba se tot chinuie cu tot felul de articole de lauda prin presa,cu astfel de "lideri",vedem clar si directia si rezultatele.Chiar as fi vrut sa il vad pe Bolojan intr-o situatie similara,in care sa aiba subalterni condamnati si sa ii tina in functii de conducere,gen decan,ba sa le si permita sa organizeze concursuri de avansare unora cu condamnari penale.Dar ce ma mir,acum 9 ani si rectorul era cu "bratari" la maini,iar acum e bine mersi la al 4-lea mandat,si il face pe fiu-sau sef prin Sorbonica.Universitatea din Oradea aramas cresa tuturor inaptilor,iar singurul criteriu de avansare sunt banii sau relatiile.
Postat 04 Februarie 2025, 09:27 de Adela_Dumitrescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON