URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Interesantă strategia Primăriei de a identifica spații verzi degradate pe care apoi să le înierbeze după alte principii decât până acum. După ce mulți ani ne-am străduit să punem gazon perfect, să avem grijă ca el să fie impecabil tuns și permanent irigat, acum se merge pe alt sistem, preluat de afară.
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2024, 17:36

Vaida Outdoor Sessions #7 cu Anastasia Gavrilovici şi Andrew Davidson-Novosivschei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pragul Vaida vă invită la un nou performance poetic în aer liber de neratat!

Invitaţii ediţiei a 7-a a seriei de evenimente Vaida Outdoor Sessions sunt Anastasia Gavrilovici şi Andrew Davidson-Novosivschei, plus un poet surpriză. Cei trei vor performa versuri în grădina Casei Darvas-La Roche (Muzeul Art Nouveau) marţi, 23 iulie, începând cu ora 18:00 (open gates: 17:00).

În cadrul evenimentului va fi lansat volumul de debut al lui Andrew, Inimă leneşă, apărut anul acesta la Editura Dezarticulat.

Intrarea este liberă.

Rezervări (nu e obligatoriu): pragul.vaida@gmail.com

Eveniment organizat de Revista de cultură "Familia" în colaborare cu Revista "Golan" şi ancazaharia.ro

Parteneri: Oradea Heritage, Cărtureşti Oradea, Ristretto, Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea

--

Anastasia Gavrilovici (n. 1995) este poetă şi traducătoare. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi cursurile de masterat ale Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii. A colaborat cu diferite publicaţii din ţară şi a tradus cărţi din engleză, franceză şi spaniolă (Kurt Vonnegut, Ernesto Cardenal, literatură pentru copii). A debutat cu volumul Industria liniştirii adulţilor (Casa de Editură Max Blecher, 2019, 2021), pentru care a primit mai multe premii, printre care şi prestigiosul Premiu Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", Opus Primum. Poemele ei au fost traduse în peste 10 limbi, printre care şi engleză, italiană, suedeză, turcă şi maghiară, iar în 2023 a apărut traducerea în limba sârbă a cărţii ei de debut, la Editura Akademska knjiga din Novi Sad. Locuieşte în Bucureşti, unde este redactor al revistei Poesis internaţional, traduce şi urmează studii doctorale în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Andrew Davidson-Novosivschei (n. 1987) e profesor, poet şi traducător din Arizona, stabilit din 2015 în Bucureşti. Scrie poezie în română şi în engleză şi a publicat în Poesis internaţional, Tribuna, Apricity Press, Poetic Stand etc. Poemul the taste of freedom a fost nominalizat pentru premiul Pushcart din SUA. În 2022 a expus un show solo "pop-up book" cu versuri ilustrate la Diptych Art Space. A fost invitat la festivaluri precum Poezia e la Bistriţa, Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, şi la cluburi de lectură precum Cenaclul Republica şi Institutul Blecher. Traducerile sale literare au fost publicate în reviste precum Asymptote Journal, Trafika Europe şi au câştigat diverse burse (ICR, FILIT).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON