USR Bihor îl acuză pe primarul Florin Birta că „a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante” în Oradea și i-a solicitat public clarificări, după ce deputații USR Silviu Dehelean și Cristina Prună au fost legitimați și luați la întrebări de Poliția Locală pentru că împărțeau pliante în centrul orașului. În replică, Primăria Oradea arată că USR nu a respectat regulamentul municipalității privind publicitatea stradală și susține că USR-iștii trunchiază adevărul.
Pliante buclucașe
Totul a pornit de la faptul că membrii USR, în frunte cu deputații Silviu Dehelean și Cristina Prună, au ieșit duminică să împartă pliante în centrul Oradiei.
Într-o filmare postată pe Facebook, Silviu Dehelean (video jos) denunță că „tocmai am fost legitimați și ni s-a spus că nu putem să împărțim pliante cu Dreapta Unită și cu candidații noștri la europarlamentare pe străzile din Oradea pentru că acest pliant nu are, chipurile, ștampila primăriei”. „Adică orice fel de partid politic, ca să facă politică în Oradea, ca să vorbească cu cetățenii din Oradea, are nevoie de o aprobare de la politicienii din primărie”, spune șeful USR Bihor.
„Când am întrebat cum arată acea ștampilă, polițistul local nu a știut să ne spună, nu a știut nici măcar să ne dea numărul hotărârii locale (de Consiliu Local - n.r.) în baza căreia ne-a legitimat”, afirmă și Cristina Prună în înregistrare.
În imagini apar și doi polițiști locali, pe care aceasta îi întreabă dacă au mai văzut „acea ștampilă” de care a vorbit anterior. „Nu am mai văzut-o, sunteți primul partid... sau primii care ieșiți afară... și nu am avut tangență cu acest aspect”, zice unul dintre agenții locali. Când Prună i-a atras atenția că „ștampila s-a scos din instituțiile publice”, agentul a replicat: „Am auzit”.
Ce spune USR
USR Bihor a trimis duminică și un comunicat de presă pe marginea întâmplării, cerându-i primarului liberal Florin Birta să explice public „de ce a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante”.
„Polițistul local recunoaște că a primit sarcina să oprească acțiunea USR și a afirmat că pliantul electoral al Alianței Dreapta Unită ar trebui să primească aprobarea și ștampila primarului PNL. Și acest lucru s-a întâmplat după ce ne-a fost interzis să amplasăm corturi pentru strângerea de semnături”, se susține în comunicatul de presă.
„Practic PNL a interzis campania electorală în Oradea. Aceste practici sunt inspirate de la partidul postcomunist PSD, cu care PNL se află într-o alianță. Așa ceva nu am mai pățit de pe vremea lui Liviu Dragnea când strângeam semnături pentru Fără Penali. Să interzici activități civice și politice este nedemocratic și neconstituțional. Acum înțelegem mai bine cu ce se ocupă Poliția Locală Oradea. În loc să protejeze cetățenii, este folosită ca bâtă de PSDPNL împotriva Alianței Dreapta Unită”, a acuzat Silviu Dehelean.
La rândul său, deputata USR de București Cristina Prună a spus că nu a mai văzut niciodată așa ceva. „Pentru prima dată în viața mea politică de până acum, poliția locală a venit să ne legitimeze și să ne spună că săvârșim o «contravenție». De ce? Chipurile, pliantele nu au ștampila primăriei! Lucru nemaivăzut în toată țara! Când am întrebat cum arată acea ștampilă, polițistul local a dat din umeri”, a susținut Prună.
Au încălcat regulamentul de publicitate
Contactat luni de BIHOREANUL, directorul Poliției Locale Oradea, Samuel Milian, a declarat că reprezentanții USR au fost doar legitimați de agenți și a făcut precizări cu privire la normativele încălcate de USR-iști.
„Duminică, în jurul orei 13 am primit o sesizare cu privire la distribuirea de fluturași pe strada Republicii. Doi colegi, de-ai mei s-au deplasat la fața locului și au cerut persoanelor care împărțeau fluturași să se legitimeze. Acestea au protestat și au filmat discuția cu telefonul mobil”, a spus Milian, care a arătat că USR-iștii se fac vinovați de încălcarea Regulamentului de Publicitate instituit prin HCL 370 din 2020 adoptat de Consiliul Local în baza Legii 185 din 2013.
„Pentru a putea distribui flyere în Oradea trebuie îndepliniți câțiva pași. Solicitantul trebuie să depună o solicitare la Primărie cu data și locul acțiunii și să depună un fluturaș-tip ca să existe o dovadă că nu se distribuie înscrisuri cu mesaje nepotrivite. La avizarea acestei acțiuni de distribuție de fluturași se plătește o taxă de 10 lei pe fiecare persoană care distribuie fluturași, pe zi”, a explicat Milian.
Directorul Poliției Locale Oradea a mai explicat că nu se pune problema ca reprezentanții municipalității să ștampileze fiecare exemplar la fel ca în cazul afișelor publicitare. „Există o procedură care trebuie respectată și atât”, a spus Milian.
Potrivit directorului, reprezentanții Poliției Locale cu atribuțiuni în domeniul controlului activității de publicitate vor decide în următoarele zile sancțiunile care vor fi aplicate contravenienților. Acestea merg de la avertisment până la amendă între 1.000 și 2.000 lei. „Deocamdată nu s-a aplicat nicio sancțiune”, a mai precizat Milian.
Filmare trunchiată
Tot luni, și Primăria Oradea a trimis un punct de vedere în care precizează că, pentru a împărți orice fel de pliante în Oradea, USR trebuia să ceară autorizație și să plătească și o taxă, ceea ce nu s-a întâmplat. În plus, Primăria afirmă că USR a prezentat public „imagini trunchiate”, iar polițiștii locali doar și-au făcut datoria.
„Precizăm că la ghișeele Primăriei Oradea nu a fost înregistrată nicio solicitare premergătoare acțiunii mai sus amintite, astfel încât cele două persoane care distribuiau pliante acționau într-un mod abuziv. Contrar imaginilor trunchiate, care au fost prezentate în spațiul public și care încearcă să-l arate pe polițistul local într-o poziție stânjenitoare, din cauza unei pretinse ignorări a aspectului normativ în baza căruia acționa, acesta și-a făcut datoria. Astfel, cei doi reprezentanți ai formațiunii politice au fost întrebați dacă au un document eliberat de PMO în baza căruia să poată distribui acele pliante”, arată comunicatul.
Situația vine după ce săptămâna trecută șefii locali ai USR, Daniel Palaghianu și Silviu Dehelean, au denunțat boicotarea formațiunii de către primăriile din Oradea și din Beiuș, ambele cu edili liberali, pe motiv că municipalitatea orădeană le-a refuzat amplasarea unor corturi unde să strângă semnături pentru viitorii candidați la alegerile locale, iar cea din Beiuș că le-a respins organizarea unor evenimente. Edilul Oradiei a replicat că USR nu este boicotat, iar Primăria nu autorizează niciun cort, pentru niciun partid, din considerente estetice, iar primarul beiușean a declarat că a nu permite evenimente organizate de formațiuni politice în parcul central al orașului.
Reprezentanții USR sunt la a doua abatere pe marginea Regulamentului de Publicitate după ce, în decembrie 2023, reprezentanții formațiunii au lipit peste noapte și neautorizat afișe cu mesajul „PNL, sluga PSD”, acțiune sancționată cu o amendă de 18.000 lei.
Mai jos, comunicatul USR:
Comunicatul Primăriei Oradea:
Regulamentul de publicitate al Oradiei:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.