URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2022, 13:01

USR Bihor a convins Primăria Oradea să modifice regulamentul de bugetare participativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulamentul de bugetare participativă a fost adoptat săptămâna trecută de Consiliul Local Oradea cu o parte dintre modificările propuse de vicepreşedintele USR Bihor, Mihai Şvab.

"Amendamentele au fost mai numeroase"

Potrivit unui comunicat al USR Bihor, în forma finală a regulamentului, adoptată săptămâna trecută, joi, de Consiliul Local Oradea, au fost cuprinse şi câteva dintre amendamentele propuse de vicepreşedintele filialei, Mihai Şvab.

După cum BIHOREANUL a mai scris, printre acestea se numără introducerea pragului minim de vârstă de 16 ani a participanţilor la procesul de bugetare participativă, dreptul de a participa la procedură chiar dacă votantul are doar flotant sau doar munceşte ori învaţă în Oradea, publicarea pe platforma de bugetare participativă a proiectelor invalidate şi a motivelor care au stat la baza invalidării lor, comasarea proiectelor identice prin dialog cu iniţiatorii lor, informarea prealabilă a iniţiatorilor în cazul îmbunătăţirilor sau optimizărilor propuse de comisia de analiză şi validare a proiectelor şi altele.

"Amendamentele pe care le-am propus au fost însă mai numeroase, unele dintre ele fiind de natură să modifice substanţial regulamentul propus pentru dezbaterea publică, în sensul îmbunătăţirii acestuia. Acestea însă nu au fost incluse în forma finală", a arătat Mihai Şvab.

Spre exemplu, USR-istul a propus ca din comisia de analiză a proiectelor să facă parte, pe lângă cei doi reprezentanţi ai societăţii civile şi reprezentantul municipalităţii, încă doi delegaţi ai orădenilor, unul al asociaţiilor de proprietari şi unul al mediului universitar. Lucru care nu s-a întâmplat.

(Re)folosiţi platforma online!

Mihai Şvab a ţinut să precizeze că municipalitatea poate economisi banii alocaţi pentru pregătirea unei platforme online pentru dezbaterea proiectelor, aşa cum a anunţat, şi să o folosească din nou pe cea de la ediţia precedentă.

"Atragem atenţia că deja există o platformă online pentru implementarea procesului de bugetare participativă din cadrul ediţiilor trecute (www.activ.oradea.ro), iar derularea unei noi achiziţii, aşa cum îşi doreşte administraţia locală, nu îşi mai are rostul", a susţinut Şvab.

Acesta a mai arătat că "banii pentru o astfel de investiţie ar putea foarte bine să fie folosiţi într-un proiect din cadrul bugetării participative".

Una cer orădenii, alta se întâmplă...

USR Bihor a atras atenţia că a militat încă din 2017 pentru introducerea bugetului participativ pe agenda municipalităţii orădene. Demersurile au fost reluate în 2018, ultimul an în care orădenii au mai putut propune proiecte spre finanţare din bugetul local.

"De atunci şi până în prezent acest tip de instrument nu a mai fost pus la dispoziţia locuitorilor din Oradea. Mai mult decât atât, din cele 20 de proiecte câştigătoare din cele peste 100 propuse în acei doi ani foarte puţine au fost realizate, iar multe dintre ele au fost abandonate", se menţionează în comunicatul USR Bihor.

Potrivit comunicatorilor formaţiunii, municipalitatea nu doar că nu a implementat proiectele propuse de orădeni, dar a şi acţionat împotriva propunerilor transmise de aceştia.

"Administraţia locală a găsit de cuviinţă chiar să facă alte lucruri exact în zonele în care cetăţenii au dorit ceva pentru comunitatea lor. Spre exemplu, în Parcul Tineretului, unde s-a propus construirea unui loc de joacă, terenul a fost concesionat pentru construirea unei biserici", a transmis USR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
rau destul ca primaria a acceptat proastele propuneri
dar asa stim cine e adevaratul vinovat daca se dovedeste un esec editia de anul asta, precum ne asteptam. Sa si-o asume.
Postat 08 Aprilie 2022, 19:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON