Mega festivalul Untold a ajuns la final, atrăgând, în total, peste 420.000 de spectatori. Organizatorii au fost și amendați, după ce s-a descoperit că nu au fost respectate mai multe norme privind prevenirea incendiilor. La concertul Imagine Dragons, când pe Cluj Arena erau peste 63.000 de oameni, căile de evacuare au fost blocate, lucru care s-a văzut și în fotografiile realizate de petrecăreți. Unii dintre ei au atras atenția că Untold a fost „la un pas de Colectiv”.
Potrivit organizatorilor, în cele 4 zile și 4 nopți de festival au fost înregistrați peste 420.000 de spectatori. Duminică, în ultima zi a evenimentului, care s-a întins până luni dimineață, au fost prezenți 100.000 de fani.
Au venit oameni din toate colțurile lumii, iar oferta artiștilor a fost variată. Au urcat pe scene atât artiști români, precum Delia, Vama sau Paraziții, dar și artiști internaționali de primă mână.
Nume mari, stadion arhiplin
Cea de-a opta ediție a festivalului i-a găzduit, între alții, pe unul dintre cei mai așteptați DJ, Armin van Buuren, prezent încă din prima ediție din 2015, pe David Guetta, pe Martin Garrix, considerat „DJ-ul numărul 1 al lumii”, pe French Montana și Bebe Rexha.
Concertul trupei Imagine Dragons a fost unul memorabil. Stadionul din Cluj-Napoca, unde a fost amplasată scena principală a festivalului, a fost arhiplin în seara de vineri, 4 august.
Potrivit ISU Cluj, scena principală a festivalului a fost autorizată pentru accesul a 63.800 de participanți simultan. De altfel, la un moment dat, pompierii clujeni au oprit temporar accesul spectatorilor în arenă. Chiar și așa, au existat speculații că, de fapt, numărul persoanelor aflate pe stadion a fost mai mare decât cel autorizat.
Foto: Untold
Unul dintre participanți și-a descris pe Facebook experiența, explicând că la un moment dat a trebuit să iasă din incintă pentru a cumpăra apă și mâncare, dar scările erau blocate aproape complet și i-a fost greu să facă slalom prin mulțimea de oameni care blocau căile de acces.
La întoarcere, a văzut cum mai multe persoane nu mai erau lăsate să intre, deși cumpăraseră bilete. Și de această dată, a trebuit să treacă prin blocaje pe scările din arenă, dându-și seama că, în cazul unui incident neprevăzut, înghesuiala aceea ar fi putut fi fatală.
MonitorulCJ.ro scrie că pompierii au sancționat organizatorii Untold cu „amendă maximă” după ce toate căile de evacuare au fost blocate în noaptea de vineri spre sâmbătă la concertul trupei Imagine Dragons.
„Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Cluj au făcut verificări în urma situației constatate în noaptea de 4 spre 5 august la Cluj Arena și au aplicat o amendă de 2.500 de lei pentru blocarea căilor de evacuare, acesta reprezentând cuantumul maxim”, au transmis reprezentanții instituției, citați de site-ul menționat.
„În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, au fost oprite din a participa la festival 48 de persoane, depistate având asupra lor substanțe interzise la deținere", au transmis jandarmii.
De asemenea, așa cum BIHOREANUL a mai scris, un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT Cluj, după ce a fost prins în flagrant în timp ce vindea droguri de mare risc în apropierea stadionului Cluj-Arena, unde se desfășoară festivalul Untold. În ultimele zile, bărbatul vindea substanțe interzise cu sume între 600 și 1600 de lei.
Versuri controversate
Pe de altă parte, evenimentul a stârnit discuții în spațiul public și pe tema artiștilor invitați și a versurilor cântate de ei.
Mulți s-au scandalizat după ce,vineri, pe scenă a urcat trapperul Gheboasă, care în piesele sale îndeamnă la consum de droguri sau violențe, cu versuri extrem de vulgare. În imaginile distribuite pe internet se vede că fanii, foarte numeroși și marea majoritate adolescenți, îi cunoșteau toate versurile și au cântat alături de el.
Mulți dintre cei care au văzut imaginile au criticat faptul că Gheboasă are o mulțime de fani tineri, considerând că în acest context „viitorul nu arată bine”, însă sociologul Gelu Duminică le-a oferit celor îngrijorați exemple din muzica din trecut, unde chiar și în folclorul românesc din secolul 19 au existat versuri considerate vulgare, notează Antena1.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.