Așa cum arătam săptămâna trecută, în sistemul de drept românesc, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să te judeci trebuie să plătești, în avans, sume destul de importante cu destinația de taxă de timbru.
Potrivi legii, taxa de timbru pentru orice cerere de chemare în judecată se achită anticipat. Cu alte cuvinte, la momentul înregistrării cererii la instanță, cetățeanul are obligația să atașeze cererii dovada de plată.
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii.
În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Potrivit legii în vigoare, beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat. În cazul în care venitul mediu este de sub 50% din salariul minim, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
Chiar dacă persoana respectivă nu se încadrează în aceste limite, poate obține ajutor judiciar dacă dovedește că, în realitate, costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie.
Trebuie precizat faptul că ajutorul public judiciar nu se acordă numai pentru plata taxei de timbru, ci și pentru plata expertizelor, a traducerilor sau a onorariilor de avocat ori de executor judecătoresc.
De asemenea, este important de știut că ajutorul public judiciar nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
În fine, ajutorul public judiciar se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale, care beneficiază de o reglementare proprie cu privire la avocatul din oficiu și care sunt scutite, prin lege, de la plata taxelor de timbru.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.