URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2023, 14:12

Universitatea din Oradea va avea încă un cămin studențesc, cu aproape 800 de locuri, construit prin Compania Națională de Investiții (FOTO)

Universitatea din Oradea va avea încă un cămin studențesc, cu aproape 800 de locuri, construit prin Compania Națională de Investiții (FOTO) foto: CJ Bihor
Universitatea din Oradea va avea încă un cămin studențesc, cu aproape 800 de locuri, construit prin Compania Națională de Investiții (FOTO) foto: randare, sursa Ministerul Dezvoltării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă cele trei cămine vechi de dinainte de 1989 și alte două cămine pe care Primăria le construiește de anul trecut, Universitatea din Oradea va avea în câțiva ani încă unul, care va fi făcut cu bani de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Investiții.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, în subordinea căreia funcționează CNI, Guvernul a aprobat construirea unui cămin cu 795 de locuri.

O treime, fără locuri

Potrivit unei informări transmise vineri de Ministerul Dezvoltării, „Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, construirea unui cămin studențesc în cadrul Universității din Oradea”.

Ministrul bihorean Cseke Attila a argumentat necesitatea investiției prin nevoia de locuri în cămine, în condițiile în care doar două treimi dintre studenții care solicită Universității locuri de cazare le și pot primi, din cauza numărului insuficient al acestora.

În prezent, Universitatea din Oradea deține 354 de camere funcționale, cu o capacitate totală de cazare de 1.435 locuri, în camere aglomerate cu 4-5 paturi, dispuse în 3 cămine, dintre care două au fost construite în 1970 și unul este închiriat.

Camere de 2 locuri și apartamente

Noul cămin care urmează să fie construit de CNI va putea caza, potrivit Ministerului Dezvoltării, 795 de studenți în camere de 2 persoane, cu baie proprie, și va avea trei camere pentru persoane cu dizabilități, respectiv 4 apartamente pentru 2 persoane, cu bucătărie și baie proprie.

Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 16.382 mp, un regim de înălțime cu parter, 4 etaje și un etaj tehnic, și va fi prevăzută cu spații comune, precum săli de lectură, oficiu cu sală de mese și spălătorie, plus spații administrative. Clădirea va fi dotată cu trei ascensoare, iar acoperișul verde va avea un rol de protecție atât împotriva pătrunderii căldurii, cât și împotriva pierderii acesteia în perioada rece. Acoperișul va avea și un spațiu de recreere pentru studenți, amenajat cu plante și spațiu pentru luat masa.

Valoarea totală a investiției este estimată la 150,193 milioane lei, din care Ministerul Dezvoltării va asigura 147,903 milioane lei, iar diferența de 2,289 milioane lei va fi asigurată de Universitatea din Oradea.

În total, Ministerul Dezvoltării finanțează construirea prin CNI a 20 de cămine studențești în toată țara, dintre care, împreună cu cel din Oradea, pentru 16 a aprobat finanțarea. Două cămine au fost finalizate și predate deja în Arad și Alba-Iulia.

Primăria Oradea, alte două cămine

Pe de altă parte, în luna iulie a anului trecut în campusul Universității din Oradea au început lucrările la alte două cămine studențești, cu finanțare din partea municipalității.

Amplasate pe o suprafață de 1.000 metri pătrați, pe malul pârâului Peța, în zona noii săli polivalente, cele două cămine vor avea 234 de camere, cu o capacitate de cazare totală de 464 de locuri, ceea ce înseamnă că aproape toate încăperile vor găzdui câte doi studenți.

Termenul de finalizare a acestor cămine este luna octombrie 2023, Primăria asigurând nu doar finanțarea de 31,9 milioane lei pentru construirea lor, ci și executarea tuturor rețelelor de infrastructură urbană necesară, de la apă și canalizare până la termoficare, electricitate, trotuare și drumuri de acces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON