URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2024, 18:05

Unele sancțiuni rutiere au fost înăsprite considerabil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul lunii iunie a intrat în vigoare o lege care modifică legislaţia penală în materia sancţiunilor rutiere. În concret, prin Legea nr. 172/2024 a fost modificat Codul penal sub mai multe aspecte privind infracţiunile rutiere şi consecinţele pe care o condamnare le produce cu privire la dreptul de a conduce autovehicule.

În primul rând, în cazul infracţiunii de conducere pe drumurile publice sub influenţa alcoolului s-a înlăturat posibilitatea aplicării unei pedepse cu amenda - de acum pedeapsa este doar închisoarea între unu şi cinci ani. Ca atare, pentru faptele comise începând cu iunie 2024 nu se va putea aplica amenda, iar persoana în cauză nu va putea să îşi redobândească permisul anulat la şase luni după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la amendă, cum se întâmpla până acum.

În al doilea rând, prin legea nouă se exclude posibilitatea pronunţării unor soluţii de amânare a pedepsei cu închisoarea pentru infracţiunile de conducere sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis. Pe cale de consecinţă, pentru faptele comise după iunie 2024 va fi obligatorie minimum pronunţarea unei pedepse cu suspendarea executării. În acest caz, persoanele în cauză nu îşi vor mai putea recupera permisul în termen de şase luni de la comiterea faptei, astfel cum se putea întâmpla până acum dacă se dispunea amânarea executării pedepsei.

În fine, a treia mare modificare vizează posibilitatea instanţei de a interzice până la 10 ani dreptul de conduce pe drumurile publice pentru cetăţenii care comit infracţiuni rutiere.

Deşi la o primă vedere modificările par bune şi în ton cu lupta împotriva accidentelor rutiere, în realitate nu sunt altceva decât cârpeli ale legislaţiei în domeniu, care vor genera consecinţe nedorite în practică.

Este absurd să poţi interzice pentru numai 5 ani dreptul violatorului de a se apropia de victima sa sau dreptul celui care a comis o tentativă de omor de a se apropia de victimă, în vreme ce poţi interzice pentru 10 ani dreptul de a conduce pentru o persoană intrată accidental în câmpul infracţionalităţii.

O asemenea reformă, care este şi contrară legislaţiei rutiere din majoritatea statelor europene, presupune analize şi decizii asumate, nu cârpeli făcute pe colţul mesei de personaje care ne zâmbesc fericite la televizor, mândre că n-au înţeles nimic din chiar ceea ce au "realizat"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Parca ieri imi povesteau bunicii...
... ca-ti spargeau usa in miezul noptii, te incatusau si te legau la ochi si dus erai! Vina urma sa fie stabilita ulterior si pt a nu te osteni cu drumurile, te bagau la beci, sa le fii la indemana. P.S. Unui guvern care are un ministru al carui tata a fost tortionar, mai precis securist, ii vine ca o manusa o astfel de ordonanta!
Postat 07 Iulie 2024, 09:22 de pinonel
pai era normal
"În fine, a treia mare modificare vizează posibilitatea instanţei de a interzice până la 10 ani dreptul de conduce pe drumurile publice pentru cetăţenii care comit infracţiuni rutiere."ar trebui inclus in aceste legi si munca silnica la o pedeapsa de 10 ani fara perrmis munca silnica de macar 8 ani la autostrazile europei,caile ferate.bravo legi indreptate in directia buna! veti calatori "pulimea" cum am mai spus-o eu: cu transportul in comun,iar cei ca mine vom calatori ca de obicei ,cu sofer!nimic nou sub soare.trebuie sa scapam de specimene din trafic,care cred ca daca bei doua palinci si mananci apoi o mamaliga esti indreptatit sa conduci!inca odata niste schimbari binevenite.aprecieri Dlui Ursuta ptr update!
Postat 06 Iulie 2024, 19:48 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON