URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2025, 19:36

Pasajul rutier peste DN 1 Oradea - Cluj la ieșirea din Oșorhei prinde contur. S-au turnat toți piloții fundației (FOTO)

Pasajul rutier peste DN 1 Oradea - Cluj la ieșirea din Oșorhei prinde contur. S-au turnat toți piloții fundației (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru construirea pasajului rutier suprateran de la ieșirea din Oșorhei, peste girația din intersecția DN 1 cu centura Oșorhei și drumul comunal spre Fughiu, avansează conform graficului, până acum fiind turnați toți cei 24 piloți ai fundației, a informat CJ Bihor printr-un comunicat dat publicității marți.

Gata în 10 luni

Potrivit acestuia, piloții sunt parte a fundației pasajului, care include două culei - elemente solide din beton ce acționează ca bază de sprijin - și patru pile intermediare - coloane de beton care ajută la distribuirea uniformă a greutății.

Lucrările la pasaj au început efectiv în 24 februarie 2025, iar de atunci constructorii au realizat forajele piloților, au introdus armătura și au turnat betonul. În prezent are loc cofrarea și armarea fundațiilor celor două structuri, iar după finalizarea acestor etape va urma betonarea.

În paralel, pe partea dreaptă a drumului, în direcția Cluj - Oșorhei, a fost amenajat un canal de beton deschis pentru scurgerea apelor pluviale.

Viitorul pasaj va avea o lungime totală de 402 metri (incluzând rampele) și o lățime de 10 metri, cu două benzi de circulație, iar durata prevăzută pentru execuție este de 10 luni.

Pentru a realiza lucrările într-un ritm susținut, traficul rutier a fost deviat din sensul giratoriu al intersecției dintre DN 1 și drumul comunal spre Fughiu pe o bretea anume amenajată care leagă centura Oșorhei, prin viraj la dreapta, de DN 1, pe direcția spre Aleșd. Această bretea a fost amenajată între 8 ianuarie și 24 februarie.

Proiectul este executat de asocierea formată din firmele Freyrom, Integrated Road Solutions, Inginerie Drumuri și Poduri și Procons Group, valoarea contractului fiind de 28,236 milioane lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027.

Încă 6 pasaje rutiere și 6 pietonale

CJ Bihor derulează un program de infrastructură mai amplu, ce prevede construcția a șapte pasaje rutiere și șase pietonale, între altele în Oradea în intersecția străzilor Oneștilor - Tudor Vladimirescu, pe principalele rute de ieșire din oraș către Arad (DN79) și Satu Mare (DN19), peste calea ferată Oradea - Sânmartin - Băile Felix, pe Centura Oradea, și pe sub Podul CFR și Centura Oradea, în zona străzii Cazaban spre Sântandrei (strada Bujac).

Pe lângă pasajele rutiere, sunt planificate și 6 pasaje pietonale, pe DN 79 între centrele comerciale ERA Shopping City și Oradea Shopping Center, pe sub Calea Aradului în zona magazinului Dedeman, la ieșirea din oraș în intersecția DN76 cu centura, pe strada Apateului, în zona Czaran Gyula, în zona din spatele magazinului Hornbach și în zona Arenei Sportive. Fiecare pasaj pietonal va avea o lățime de 4 metri și va fi dotat cu scări, lifturi și rampe de acces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Super
Asta si vreau sa văd. Felicitări tuturor celor implicați.
Postat 11 Martie 2025, 22:50 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3576 RON
  • 1 EUR = 4.9775 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON