Operatorul de salubrizare din Oradea continuă să împartă sacii galbeni pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Demarată de aproape o lună, campania de distribuire este prelungită de RER Vest, pentru ca sacii să ajungă la cât mai mulţi orădeni de la case.
Se întâmplă asta în contextul în care o zecime dintre casele din municipiu nu au scos deloc pubelele negre sau pe cele maro în faţa imobilelor în acest an şi n-au făcut-o nici acum, ca să poată primi sacii galbeni.
Metodă nouă
RER Vest a demarat campania de distribuire a sacilor galbeni la începutul lunii noiembrie. Spre deosebire de anii precedenţi, când muncitorii aruncau rolele cu saci peste porţi, compania de salubritate a schimbat metoda de distribuire. Din ce cauză? Pentru că în curţile comune nu exista garanţia că sacii au ajuns la toţi locatarii, iar la casele individuale au apărut multiple sesizări că, de fapt, rolele nu au fost lăsate.
Ca să aibă o evidenţă clară a rolelor distribuite şi să se asigure că nimeni nu rămâne fără saci, RER Vest a decis să îi distribuie în ziua colectării deşeurilor reziduale şi să îi pună în pubelele golite ale celor care locuiesc la casă, după ce, în prealabil, microcipul cu cod unic de identificare a fost scanat.
În prelungiri
Campania de distribuire a fost dublată de o campanie prin SMS, orădenii primind mesaje prin care erau rugaţi să scoată la limita proprietăţii pubelele negre - în care se colectează deşeurile reziduale - atât pentru golire, cât şi pentru primirea rolelor cu saci.
Unii dintre locuitori fie au uitat, fie nu au băgat în seamă rugămintea operatorului, aşa că, deşi era programată să dureze două săptămâni, campania s-a desfăşurat în toată luna noiembrie. Şi acum se prelungeşte, pentru că angajaţii RER Vest au întâlnit în teren o situaţie neprevăzută: numeroşi orădeni persistă în a nu scoate pubelele negre pentru a fi golite şi, implicit, nu pot primi sacii galbeni.
Fără deşeuri
Potrivit datelor RER Vest, în acest an, aproximativ 1.500 dintre orădenii de la case care au contract cu firma, adică circa 10% din totalul lor, nu au scos deloc pubelele negre sau pe cele maro, în care colectează resturile reciclabile, în faţa caselor, pentru a fi golite. "Acest lucru este dovedit de lipsa citirilor cip-urilor de pe pubele", explică Laura Dărăban (foto), responsabil de comunicare în cadrul companiei de salubritate.
"Cum operatorul de salubritate nu are atribuţii de control, pentru a verifica dacă la adresele respective locuieşte sau nu cineva, sau dacă aceşti orădeni se află în ilegalitate şi depozitează ilegal deşeurile menajere reziduale, cu siguranţă ei nu vor putea primi nici sacii galbeni, după noua modalitate de distribuire", explică Dărăban.
Apel către orădeni
Doar Primăria şi Poliţia Locală poate verifica dacă aceste contracte, aflate în derulare, sunt ale unor persoane care au decedat sau s-au mutat şi au uitat să anunţe operatorul, ori locatarii se află în afara legii, adică aruncă gunoaiele pe altundeva. Chiar dacă fiecare din aceste case ar fi locuită de o singură persoană, e greu de crezut că, timp de 11 luni, aceasta nu a generat niciun gram de resturi biodegradabile sau reziduale!
Drept urmare, RER Vest face un apel către toţi cei care nu au primit rolele galbene şi au contract pentru ridicarea deşeurilor reciclabile din saci să scoată pubelele negre la limita proprietăţii în zilele dedicate deşeurilor reziduale. După ce recipientele vor fi golite, în ele vor găsi rolele cu saci. Asta, dacă nu cumva au descoperit secretul unei vieţi fără deşeuri...
CE ARUNCĂM?
Cum se colectează separat
RER Vest le aminteşte tuturor orădenilor că este obligatorie colectarea separată a deşeurilor, adică aruncarea resturilor pe categorii, astfel încât o parte cât mai mare să poată fi reciclată sau valorificată.
La categoria reciclabile (colectate în sacii galbeni sau pubele dedicate) sunt incluse hârtii, cartoane, plastic, metale şi sticle, adică deşeuri de ambalaje. Aşadar, aici regăsim deşeuri precum PET-uri, ambalaje de detergent, ambalaje cum sunt cele pentru şampon şi gel de duş, caserole din plastic, pungi şi folii din plastic, ambalaje Tetra Pack (cutii de lapte, cutii de suc), cutii de conserve, doze din aluminiu, capace, ziare, reviste, produse din papetărie, caiete, cutii de carton, pliate şi legate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.