URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2022, 07:53

Un zid mișcător: Orădenii din zona străzii Piersicilor asaltează Primăria cu zeci de reclamații. Lucrările interminabile le-au distrus drumurile (FOTO)

Un zid mișcător: Orădenii din zona străzii Piersicilor asaltează Primăria cu zeci de reclamații. Lucrările interminabile le-au distrus drumurile (FOTO) LA TOAMNĂ. Zidurile de sprijin ale malurilor de pământ din strada Piersicilor au fost supuse expertizării și urmează să fie ori demolate, ori consolidate. „Toate costurile suplimentare vor fi suportate de executant”, asigură directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de modernizare a străzilor Viilor, Caişilor, Cireşilor, Dimitrie Anghel şi Piersicilor au fost atribuite de Primăria Oradea în vara anului 2020, au fost începute de constructor în primăvara lui 2021, dar continuă inclusiv în vara lui 2022 deşi ar fi trebuit să fie gata în 10 luni.

Locuitorii zonei au inundat Primăria cu reclamaţii. "Constructorul cred că vă ignoră total sau doreşte să vă pună într-o postură extrem de proastă!", s-a plâns un riveran prin aplicaţia Oradea City Report.

"Toată strada este spartă!"

Licitate la pachet, cu proiectare şi execuţie, pentru scurtarea termenului de predare, lucrările de modernizare a străzilor Viilor, Caişilor, Cireşilor, Dimitrie Anghel şi Piersicilor au fost atribuite unor asocieri de firme reprezentate de Asfamixt pentru suma de 14,4 milioane lei. Începute în martie 2021 şi programate să fie finalizate în 10 luni, nu sunt gata nici până astăzi, spre nemulţumirea locuitorilor din zonă, obligaţi să umble vara prin praf şi iarna prin noroi. 

Lucrări strada Piersicilor Oradea

"Toată strada Piersicilor este spartă, gropile sunt tot acolo, sunt cel puţin 3-4 guri de canal printre care trebuie să facem slalom pe ambele sensuri, pentru că sunt la 20-30 cm deasupra drumului. S-au făcut o mulţime de sesizări în ultimele 6 luni", a reclamat un orădean.

Oamenii s-au săturat şi să se mai plângă. "Realizaţi câtă lipsă de respect înseamnă pentru contribuabilii care locuiesc în zonă şi care v-au rugat să luaţi măsuri?", a întrebat un riveran prin OCR.

Zid la demolat 

Sebastian Marchiş, Directorul tehnic al Primăriei OradeaAsaltat de plângeri, directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş (foto), iese periodic pe şantiere. "Lucrările de pe străzile Dimitrie Anghel şi Viilor sunt pe finalizare, ar putea fi predate luna viitoare, dar Piersicilor, Caişilor şi Cireşilor ar putea fi gata abia în toamnă", spune el.

În ciuda întârzierii de un an, directorul nu pare foarte înclinat să ceară penalizarea Asfamixt. "Constructorul a lucrat sub trafic într-un teren de fundare dificil, a avut de aşteptat după Electrica pentru relocarea stâlpilor de iluminat, iar peste iarnă a fost oprit de vreme".

O parte din vina întârzierilor îi revine, însă, Asfamixt. "În toamnă am descoperit că unul dintre zidurile de sprijin (n.r. - al dealului) din strada Caişilor s-a mişcat câţiva centimetri. Acesta a fost demolat şi refăcut, peste iarnă l-am urmărit cum se comportă, iar în martie am cerut o expertiză a lucrărilor", zice directorul. După experienţa cu dealul Ciuperca, Primăria nu mai vrea să vadă versanţi venind la vale...

La refăcut!

Expertiza, pe durata căreia o parte din lucrări au fost oprite, a scos la iveală luna trecută nereguli privind grosimea asfaltului din strada Cireşilor, proiectarea zidurilor de sprijin la limita inferioară a rezistenţei şi stabilităţii, şi, pe alocuri, execuţia neconformă. "Avem proiectant, verificator, constructor şi diriginte de şantier, iar la sfârşit am primit un produs neconform dintr-o culpă comună", zice Marchiş. 

Lucrări strada Cireșilor Oradea

Raportul expertizei a fost transmis proiectantului angajat de Asfamixt, pentru soluţionarea problemelor. "Proiectul de remediere va trebui să vină cu o soluţie de demolare sau de consolidare a zidurilor de sprijin", spune directorul tehnic.

Cheltuielile suplimentare fi suportate de executant. "Costurile cu expertiza, de circa 50.000 lei, vor fi tăiate din următoarea plată care va fi făcută constructorului", mai susţine el. Lucru care, normal, nu convine firmei...

"Vom respecta"

Contactaţi de BIHOREANUL reprezentanţii Asfamixt au refuzat să comenteze situaţia, pentru a evita orice polemică cu beneficiarul. "Tot ce va fi descoperit ca neconform va fi refăcut pe cheltuiala noastră. Am oferit o garanţie de 60 de luni de la data recepţiei finale şi o vom respecta", afirmă unul dintre reprezentanţii constructorului. 

Asta nu înseamnă, însă, că executantul e mulţumit. "Nu e normal să construiesc o casă, beneficiarul - care are diriginte de şantier la lucrare - să o preia şi să plătească pe etape, iar când mă apropii de final să spună că nu-i bine".

Lucrări strada Piersicilor Oradea

Potrivit executantului, lucrările au fost stopate pe durata expertizei, iar eventualele intervenţii le vor prelungi. "Aşteptăm soluţiile de remediere. Până atunci lucrăm doar pe tronsoanele neafectate, unde turnăm deja asfalt ca să putem termina până în toamnă", zice reprezentantul Asfamixt.

Constructorul s-a cam săturat de lucrările de pe deal, mai ales că, date fiind obligaţiile de remediere şi eventualele penalităţi de întârziere, are toate şansele să iasă în pierdere. Cam ca orădenii care îşi sparg de mai bine de un an maşinile pe hârtoapele de pe deal...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Faceți și voi ușor dreapta ...
... și ocoliți pe Prunilor.
Postat 15 Iunie 2022, 17:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON