URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2022, 20:23

Un tânăr de 22 de ani din Salonta, premiat la TIFF, după ce a făcut un film în orașul natal, cu actori din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Salonta, Marian Fărcuț, a câștigat mențiunea specială la categoria scurtmetraj la cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, după ce a prezentat un film realizat în orașul său natal, cu actori orădeni.

Comedia "Moştenirea" a fost premiată duminică, la finalul celei de-a 21-a ediţie a TIFF în Cluj-Napoca. Filmul prezintă o poveste inspirată dintr-un fapt real, petrecut chiar în Salonta.

Este vorba despre o familie care ia în grijă un bătrân, cel din urmă promiţându-le întreținătorilor săi că le dă moştenire casa după moartea sa. La un moment dat, bătrânul se spânzură, iar familia începe formalităţile pentru înmormântare. Lucrurile se complică după ce oamenii îşi dau seama că nu au anunţat poliţia din zonă.  

"Am început să scriu scenariul în august 2020 şi voiam să filmăm în luna octombrie, dar am avut probleme din cauza pandemiei de Covid. Mulţi membri ai echipei au fost testaţi pozitiv şi a trebuit să amânăm filmările. Am reuşit până la urmă să le reluăm în 26 - 29 aprilie 2021, iar peste vară am lucrat la partea de post-producţie", a explicat Marian pentru BIHOREANUL.

Salontanul de doar 22 de ani este absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. El este pasionat de regie și își dorește ca în viitor să producă filme apreciate de publicul românesc.

Scurtmetrajul a fost realizat cu ajutorul unor fonduri primite de la Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA).

Din distribuţie fac parte actorii Teatrului Regina Maria: Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, Ciprian Ciuciu, Corina Cernea şi Florin Stan.

Producătorul filmului a fost cunoscutul regizor salontan Marian Crişan, premiat cu "Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru scurtmetrajul "Megatron", şi omul din spatele lungmetrajelor "Morgen" (" 4 premii la Festivalul de la Locarno, propunerea României la Oscar în 2010), "Rocker" şi "Orizont".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON