Un sfert dintre contribuabilii orădeni şi-au plătit deja toate impozitele pe 2024.
Luna trecută şi-au stins integral datoriile faţă de bugetul local un număr total de 39.476 de contribuabili orădeni, persoane fizice şi juridice.
"Potrivit evidenţelor fiscale ale Direcţiei Economice din Primăria Oradea, şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local un număr de 36.422 persoane fizice şi 3.054 persoane juridice", a transmis Primăria Oradea marți, printr-un comunicat de presă.
Cum în evidenţele fiscale ale reşedinţei de judeţ sunt înregistraţi în total 143.000 de contribuabili, cei 39.476 de plătitori reprezintă 27,6% din total.
"Numărul contribuabililor care şi-au stins obligaţiile fiscale încă din luna ianuarie este cu atât mai mare cu cât municipalitatea a început să facă încasări doar din data de 10 ianuarie, după calcularea sumelor datorate de toţi contribuabilii, iar aceştia au avut la dispoziţie nu o lună întreagă, ci doar 21 de zile", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, Sorin Iacob.
Încasări de 26.400 euro pe zi!
Numărul orădenilor care îşi plătesc impozitele încă din prima lună din an este în continuă creştere.
"Anul trecut, în acelaşi interval de timp, 1 ianuarie - 31 ianuarie 2023, şi-au achitat taxele şi impozitele locale un număr de 31.482 persoane fizice, respectiv 3.011 persoane juridice", se menţionează în comunicatul Primăriei.
Astfel, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, în ianuarie 2024 şi-au plătit integral impozitele mai mult cu 4.940 de orădeni şi 43 de firme din municipiu.
Încasările bugetului local au crescut astfel de la circa 20,4 milioane lei (în ianuarie 2023) la 23,2 milioane lei (2024). Suma încasată în plus de oraş s-a ridicat la circa 2,7 milioane lei, echivalentul a 554.000 de euro.
În luna ianuarie orădenii au vărsat în bugetul local, în medie, circa 26.400 euro pe zi. Cam cât o maşină nouă.
"Îşi gestionează mai uşor veniturile"
"Mulţi orădeni preferă să îşi plătească impozitele la începutul anului, ca asigurarea la maşină, rovigneta şi altele, ca să ştie că au scăpat de o grijă. Oamenii consideră că aşa îşi gestionează mai uşor ulterior veniturile", a explicat directorul adjunct Sorin Iacob.
În plus, până la sfârşitul lunii martie, orădenii care îşi sting integral obligaţiile fiscale beneficiază de bonificaţii, suma "salvată" crescând proporţional cu nivelul impozitelor datorate.
Plata integrală a impozitelor pe clădiri, teren şi mijloace de transport prin intermediul site-urilor www.oradea.ro, www.ghiseul.ro ori a aplicaţiei "Plata Impozite Mobile Play" atrage o bonificaţie de 10% în cazul persoanelor fizice şi de 8% în cazul celor juridice.
Obligaţiile fiscale datorate de persoanele fizice sunt afişate pe site-ul municipalităţii direct cu reducerea de 10% aplicată.
Bonificaţia acordată persoanelor fizice şi juridice scade, în schimb, la doar 4% dacă plata se face la ghişeele Primăriei, Poştei Române ori CEC-ului, ori prin POS, ordin de plată sau internet banking.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.