URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 15 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2024, 17:26

Un profesor din Oradea, coordonatorul lotului României la Campionatul European de Securitate Cibernetică

Un profesor din Oradea, coordonatorul lotului României la Campionatul European de Securitate Cibernetică Elevii care au făcut parte din lotul României la concursul european, alături de cei doi profesori coordonatori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii români sunt printre cei mai buni din Europa la securitate cibernetică. Lotul național s-a clasat pe locul 8 din 37 de echipe participante la Campionatul European de Securitate Cibernetică (CESC), desfășurat recent în Italia. Performanța este cu atât mai importantă cu cât România se numără printre țările în care securitatea cibernetică nu se predă în mediul preuniversitar.

Din echipa care a reprezentat România CESC au făcut parte patru elevi din București (Alexandru-Darius Ghica - Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Vlad-Ionuț Seba - Colegiul Național „Tudor Vianu”, Denis-Cristian Vășcuță - Colegiul Național „Mihai Viteazul”, și Robert-Alexandru Antal - Complexul Educațional „Laude Reut”) și unul din Mangalia (Vlad-Ștefan Mateciuc - Liceul Teoretic „Callatis”).

Coordonatorul elevilor români a fost un profesor din Oradea, George-Marius Șinca, lector universitar doctor la Universitatea „Emanuel” din Oradea, angajat al Ministerului Afacerilor Interne cu responsabilități în domeniul securității cibernetice și, totodată, fondatorul Fundației Șinca, un ONG care și-a propus să promoveze voluntariatul în educație și dezvoltarea inteligenței. Orădeanul a fost ajutat de Ancuța-Dumitrița Doce, specialistă în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică din București.

Orădeanul a fost selectat pentru pregătirea lotului după ce, anterior, a lucrat la subiectele și organizarea olimpiadei naționale de securitate cibernetică. „Sunt mândru de rezultatele copiilor, iar meritele sunt în totalitate ale lor”, a declarat Șinca, marți, pentru BIHOREANUL.

La competiția din Italia, elevii au avut de parcurs doar probe practice, inclusiv una în care toate echipele calificate au simulat atacuri asupra celorlalte loturi, exersând astfel și tehnici de apărare cibernetică. Exerciții similare au avut și studenții care au reprezentat țările, campionatul european fiind dedicat juniorilor, adică elevilor, dar și seniorilor, adică tinerilor din mediul universitar.

„La final, echipa noastră s-a clasat printre primele zece din Europa, ca inteligență și sclipire a minții în zona de matematică, algoritmi și securitate cibernetică”, a precizat profesorul orădean.

Reîntors acasă, Șinca și-a propus să militeze pentru introducerea unei discipline opționale de securitate cibernetică în școlile românești.

„Îmi doresc să diseminăm cât se poate de mult acest domeniu și la noi, în nord-vestul țării. Nu am prea avut elevi specializați în acest sector, majoritatea elevilor care au participat și la olimpiada națională au fost din București”, a declarat Șinca.

Potrivit Ministerului Educației, tinerii care sunt interesați de dezvoltarea abilităților tehnice în securitate cibernetică se pot pregăti pe platforma educațională online CyberEdu, un spațiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în edițiile anterioare ale concursurilor naționale, precum și alte exerciții construite pentru competiții internaționale de securitate cibernetică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5501 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON