URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2022, 14:05

Un oraș ucrainean cere ajutor de urgenţă municipiului Oradea

Un oraș ucrainean cere ajutor de urgenţă municipiului Oradea Orașul ucrainean Ivano-Frankivsk a fost atacat de armata rusă cu rachete încă din prima zi de război (foto: Twitter)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk, cu care Oradea urma să se înfrățească în anul 2003, a cerut municipiului de Crişul Repede un ajutor de urgenţă.

"Ne solicită ajutor de urgenţă"

Municipalitatea orădeană a primit solicitarea autorităţilor din oraşul ucrainean în urmă cu câteva zile.

"Am primit la începutul acestei săptămâni o adresă din partea reprezentanţilor oraşului Ivano-Frankivsk din Ucraina, care ne solicită un ajutor de urgenţă. În momentul de faţă, analizăm cum şi cu ce putem să ajutăm", a declarat joi pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Primarul din Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, a transmis Consiliului Local Oradea un mesaj prin care a făcut apel la solidaritate. 

„Vă luăm să luați în considerare posibilitatea de a ne oferi sprijin pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de apărare teritorială și protecție civilă. În aceste timpuri grele pe care Ucraina le experimentează, suportul pe care ni l-ați putea oferi ne-ar ajuta să depășim tensiunile din spațiul european”, a cerut Ruslan Martsinkiv.

Potrivit adresei, autorităţile din Ivano-Frankivsk au solicitat echipamente de comunicare și supraveghere (stații radio, baterii, binoclu, etc.), uniforme (ținute de camuflaj, bocanci, ochelari speciali, saci de dormit, etc.), truse de prim ajutor (pansamente, măști, fașe, mănuși chirurgicale, etc.) dar și echipamente IT și consumabile (laptop, imprimantă, baterii externe, etc.).

"Vrem să dăm curs acestei cereri de ajutor, iar în momentul de faţă trebuie să vedem care este calea legală de urmat. Cel mai probabil, acest ajutor va trebui aprobat de Consiliul Local", a mai spus primarul Florin Birta.

De altfel, autorităţile din Ivano-Frankivsk au cerut în ultima săptămână ajutorul mai multor administraţii locale din România cu care avea relaţii de colaborare. Spre exemplu, Consiliul Local Botoşani a aprobat pe 1 martie acordarea unui ajutor în valoare de 300.000 lei constând în alimente neperisabile, echipamente medicale şi generatoare electrice.

"Am fost de două ori la ei"

Oradea are relaţii de parteneriat cu oraşul ucrainian Ivano-Frankivsk încă de la începutul anilor 2000.

"Avem încheiat un acord de înfrăţire încă din anul 2003. Am fost de două ori la ei în delegaţie pe când încercau să se adapteze legilor europene. Le-am prezentat Legea administraţiei publice din România. Legislaţia lor era însă prea diferită de a noastră pentru ca să implice simple modificări", a explicat BIHOREANULUI fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Ionel Vila.

Inițial, autoritățile au demarat formalitățile oficiale de înfrățire, însă acestea nu au mai fost duse la bun sfârșit pentru că ucrainenii nu au mai făcut noi demersuri, iar noua administrație locală orădeană a avut alte priorități.

"Pentru o înfrăţire sunt necesare în prealabil mai multe întâlniri şi vizite. După 2008, noua administraţie condusă de domnul Ilie Bolojan a avut alte priorităţi, iar acest gen de parteneriate a trecut în plan secund", a spus Vila.

Greu de ajuns cu ajutoare

Situat la 410 kilometri de Oradea şi circa 100 kilometri de graniţa cu România, oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, avea la recensământul din 2001 o populaţie de 227.000 de locuitori.

Dintre aceştia, 92% erau vorbitori de ucraineană, iar diferenţa - de rusă şi alte limbi.

În prezent, populaţia oraşului trăieşte în teroare, iar o bună parte din aceasta încearcă să se refugieze în ţările vecine după ce, pe 24 februarie, în primul său atac cu rachete din războiul împotriva Ucrainei, armata rusă a atacat cu rachete şi a distrus baza militară, aeroportul şi flota de avioane MIG-29 de lângă Ivano-Frankivsk.

Poziţionarea geografică a localităţii, în interiorul Ucrainei şi în vecinătatea zonelor de foc, face dificilă trimiterea de ajutoare.

"În momentul de faţă, pentru că nu există un culoar umanitar convenit între cele două părţi, este dificil să trimiţi ajutoare în Ivano-Frankivsk. Va fi dificil să găsim o firmă de transport dispusă să intre acolo", a declarat un angajat al Primăriei Oradea pentru BIHOREANUL.

De altfel şi ajutoarele pe care intenţionează să le trimită Primăria Botoşani vor fi livrate în vama Siret, de unde vor fi preluate de reprezentanţii municipalităţii din Ivano-Frankivsk.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Legiunea paramilitara ukrainiana,pentru desfasurarea activitatilor de diversiune si teroare in randul populatiei,solicita ....ajutoare de logistica militara
Hai sa ajutam trupele paramilitare ale Legiunii ukrainiene infiintate de Zelenski,sa instaureze panica si teroare in randul populatiei ... Daca trupele rusesti isi opresc tancurile inaintea populatiei ,nu e de bine..... pai cum asa,presa,mass media a lucrat pe degeaba ? Unde sunt masacrele pe care le debiteaza cu atata ravna zi de zi,ora de ora....Asa ca ,livrati frati romani "ajutoare"solicitate : "stații radio, baterii, binoclu, etc, uniforme ,ținute de camuflaj, bocanci, ochelari speciali,"....ati uitat sa mentionati si munitiei....dar era prea de tot.
Postat 04 Martie 2022, 12:07 de platona
CrisDumi aka KP
Doar propaganda lui Putin ți-a spălat creierul.
Postat 04 Martie 2022, 09:47 de Sandu2100
Sanda ...
... și tu mi-ai luat vorba din gură. Întradevăr, este o prostie să ajuți sclavi fără voie de-ai imperiului financiar-bancar Rotchild, care deține de fapt Ucraina în urma achiziției din 2018 cu suma de 100.000.000.000 USD. Ai dreptate, nu mai susțin.
Postat 04 Martie 2022, 09:13 de KP
CrisDumi aka KP
Bineinteles ca tu sustii prostia, atat poti
Postat 03 Martie 2022, 21:14 de Sandu2100
Susțin.
Pinonel mi-a luat vorba din gură.
Postat 03 Martie 2022, 18:58 de KP
Pinonel
Tot pe propaganda stai ::::)))) poate primesti si tu o functie de consilier, dar tribuie sa lingi bine la Rusi.
Postat 03 Martie 2022, 18:11 de Sandu2100
Excelent prilej!
Sa le duca o delegatie din care sa faca parte ala de la judet, asta de la municipiu, basca consilierii/trepadusii/pupincuristi, cam cat un batalion cu efectiv de razboi.
Postat 03 Martie 2022, 17:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON