URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2025, 20:40

Oradea a atras 2 milioane euro pentru amenajarea primului parc industrial de specializare inteligentă

Oradea a atras 2 milioane euro pentru amenajarea primului parc industrial de specializare inteligentă foto generic, fda.gov
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul parc industrial de specializare inteligentă aparţinând municipalităţii orădene are finanţarea asigurată. Primarul Florin Birta a semnat marţi, în sistem electronic, contractul de finanţare a proiectului.

40% finanțare europeană

"A fost semnat contractul de finanţare pentru Parcul de specializare inteligentă nr. 1 Oradea, un proiect care sprijină inovarea, cercetarea şi dezvoltarea tehnologică", a anunţat marţi Primăria Oradea.

Valoarea contractului de finanţare se ridică la 31,7 milioane lei (cu TVA), echivalentul a circa 6,4 milioane euro. Din această sumă, cofinanţarea europeană atrasă, de 40% din valoare, se ridică la 9,6 milioane lei (cu TVA), echivalentul a 2 milioane euro.

Proiectul, depus spre finanţare prin ADR Nord-Vest de către Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, va fi finanţat prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027.

Cercetare, inovare şi transfer tehnologic

Primul parc de specializare inteligentă - şi cel de-al cincilea parc industrial al Oradiei - va fi amenajat pe un amplasament de circa 18 hectare situat pe drumul de Sântandrei, imediat după calea ferată (foto jos).

"Parcul va fi un hub de inovare şi cercetare, destinat activităţilor de dezvoltare experimentală, transfer de cunoştinţe şi tehnologii pentru produse inovatoare", a precizat Primăria Oradea.

În cadrul proiectului, pe lângă cele 16 parcele de teren care vor forma parcul, vor fi amenajate reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, sistemul de irigaţii, reţeaua electrică de joasă şi medie tensiune, o reţea modernă de iluminat public modern şi un sistem fotovoltaic cu 550 de panouri solare.

"Prin acest proiect, Primăria Oradea continuă să investească în dezvoltarea economică a oraşului, folosind fonduri europene pentru a sprijini antreprenoriatul şi inovaţia", se menţionează în comunicat.

Pe locul gospodăriei Penitenciarului

După cum BIHOREANUL a mai scris, primul parc de specializare inteligentă al Oradiei va fi amenajat pe amplasamentul fostei gospodării agro-zootehnice a Penitenciarului Oradea. Terenul, cu acces din DJ 797 Oradea - Sântandrei, este situat în proximitatea viitorului drum expres Oradea - Arad.

Consiliul Local a aprobat încă din anul 2022 un schimb de terenuri între Primăria Oradea şi Ministerul Justiţiei prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. În schimbul amplasamentului, cu o suprafaţă totală de 18,6 hectare de teren, municipalitatea şi-a asumat construirea unui pavilion de detenţie pentru 80 de deţinuţi în Calea Sântandreiului nr. 31, lângă gospodăria agro-zootehnică a Penitenciarului Oradea (foto jos).

"Clădirea va fi compusă din 8 camere de detenţie, cu câte 10 paturi în fiecare cameră, hol de acces clădire, hol de acces camere detenţie, birou şi grup sanitar supraveghetor / şef secţie, spaţiu (sală) pentru activităţi persoane private de libertate, un spaţiu de depozitare cazarmament (magazie) şi cameră tehnică", se menţionează în Hotărârea de Consiliu Local.

Imobilul va fi racordat la utilităţi şi va fi prevăzut cu gratii la ferestre, grilaje şi uşi de siguranţă la camerele de detenţie şi la accesul în cadrul secţiei, precum şi cu un gard perimetral din plasă metalică zincată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON