URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2023, 15:26

Un nou cutremur resimțit și în Bihor: „Au tremurat ghivecele pe pervaz” (VIDEO)

Un nou cutremur resimțit și în Bihor: „Au tremurat ghivecele pe pervaz” (VIDEO) foto: Pexeles via G4media.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou cutremur a avut loc, marți, în Oltenia, mai puternic decât cel de luni. De data aceasta, magnitudinea a fost de 5,7 grade pe scara Richter. Și acest seism s-a simțit în Bihor, după cum au declarat BIHOREANULUI mai mulți localnici din Oradea.

Cum au simțit orădenii noul cutremur

Seismul a fost simțit de locuitori din zona centrală a municipiului. „Au tremurat ghivecele pe pervaz. S-a mişcat şi candelabrul”, a precizat o orădeancă din zona străzii Crinului.

La fel ca în ziua precedentă, seismul s-a simțit și în zona Spitalului Județean Oradea. „Iar s-a scuturat patul cu mine, în jurul orei 15.10”, a spus un pacient internat aici.

Cetățeni care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor de pe strada Oneștilor au mărturisit BIHOREANULUI că s-au speriat când au auzit geamurile că vibrează și au văzut că obiecte din casă s-au mișcat.

Mesaje similare au fost postate de internauți și pe grupul de Facebook Oradea.

Potrivit acestora, cutremurul s-a simțit și în cartierele Nufărul, Velența, Rogerius, Ioșia, utilizatorii rețelei spunând că au simțit cum s-au mișcat candelabrele ori diverse piese de mobilier.

„Nu am avut înregistrate apeluri prin 112”, a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, locotenent Camelia Roșca.

Clădiri și mașini avariate în țară

Presa centrală notează că noul seism a fost mai puternic decât cel de ieri.

Digi24 scrie, citând INFP, că noul seismul s-a produs la ora 15.16, în Oltenia, Vâlcea, la adâncimea de 28.638 km.

Atât site-ul Centrului European de Seismologie (EMSC), cât și cel al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) au devenit inaccesibile marți după amiază.

Conform Antena3, la Râmnicu Vâlcea tencuiala de pe fațada unei clădiri a căzut peste scaunele unei terase.

Cutremurul s-a resimțit în mai multe orașe mari ale țării.

Pe internet au apărut mai multe înregistrări din diverse zone ale țării, precum Cluj, Alba, Tismana (video jos). O companie de aici a postat un filmuleț în care se vede cum „tremură” pământul.

„Mamă, ce tare se simte”, a spus un alt internaut, care a simțit cutremurul în Deva.

În imaginile postate de acesta se văd obiecte de mobilier clătinându-se (video jos).

Târgu Jiu, cel mai afectat oraș

În Târgu Jiu, mai multe clădiri au fost avariate, inclusiv Primăria. Acest oraș pare a fi cel mai avariat în urma cutremurului, conform presei centrale.

De pe una dintre clădirile din centru ar fi căzut coșurile de fum, avariind mai multe mașini. Într-un magazin din aceași zonă au căzut diverse mărfuri de pe rafturi.

Corespondentul Digi24 la fața locului afirmă că, din câte se pare tavanul unei săli de cinema s-a prăbușit.

Locuitori panicați, doi răniți ușor

Locuitorii din Târgu Jiu sunt panicați, conform aceleiași surse.

„Panica este generalizată în rândul populației. Am văzut oameni pe stradă care plângeau”, a transmis corespondentul Digi24 din Târgu Jiu.

Potrivit Agerpres, două persoane din municipiul Târgu Jiu au fost rănite uşor în timpul cutremurului de marţi.

Purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Ţicleanu, a declarat că un bărbat de 43 de ani s-a prezentat la Urgențe cu un traumatism cranian minor după ce a fost rănit de o bucată din tencuială căzută. „A mai fost o femeie de 32 de ani, care a alunecat acasă în timpul cutremurului. Niciunul nu a avut nevoie de internare. S-au mai prezentat cinci pacienţi cu atacuri de panică, nu au avut nevoie de internare”, a mai spus Mihaela Ţicleanu.

Într-o declarație de presă făcută după cutremur, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că „nu sunt efecte grave, nu avem răniți grav, nu avem victime”.

Este a doua zi consecutivă în care în Oltenia are loc un cutremur resimțit în mai multe zone ale țării, inclusiv în Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, luni după amiază, în județul Gorj, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 la o adâncime de doar 15 kilometri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
S-a cutremurat și inima lui Kopany odată cu Blocurile PRIMA Onestilor!
Dacă vine un cutremur de 6.1 grade sa vedeți cum vor cutremura cătușele la birourile PRIMA! Blocuri realizate sa reziste la 6.0 grade Richter și acum o ora fusese 5.7 grade Richter. Toate blocurile alea sunt la pământ dacă vine un cutremur de 6.1 grade! https://www.digi24.ro/stiri/externe/dezvoltatorul-unui-complex-rezidential-nou-care-s-a-prabusit-in-turcia-a-fost-retinut-in-timp-ce-incerca-sa-fuga-din-tara-2248041
Postat 14 Februarie 2023, 16:09 de Dosescu
S-a simțit
și în Băile Felix
Postat 14 Februarie 2023, 15:43 de Ppojke
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON