URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2024, 17:51

Un istoric din Oradea lansează o carte despre arhitectul Anton Szallerbeck, care a proiectat inclusiv Liceul greco-catolic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" din Oradea va găzdui joi, 8 februarie, de la ora 17, un nou eveniment din seria "Cartea lunii", în cadrul căruia va fi prezentat un volum dedicat arhitectului Anton Szallerbeck, ce include imagini de epocă.

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor, cartea „Arhitectul Anton Szallerbeck şi stilul naţional românesc”, scrisă de istoricul Mircea Paşca, a apărut la editura Argonaut din Cluj-Napoca.

„Anton Szallerbeck este cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat în stil național românesc în Bihor, iar Episcopia Română Unită din Oradea, deși nu a fost singurul comanditar care a preferat acest stil, a fost cel mai important”, precizează MȚC. 

Volumul prezintă biografia arhitectului şi lista cu lucrările sale, între care se numără clădirea Şcolii Normale Române Unite din Oradea (Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), Seminarul Tinerimei Române Unite din Oradea (în prezent spaţii ale Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), Seminarul Teologic Greco-Catolic "Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan" şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB Cluj-Napoca, departamentul Oradea, Liceul Greco-Catolic de Fete din Beiuş, aripa nouă a Liceului Greco-Catolic de băieţi "Samuil Vulcan" din Beiuş, fosta staţiune montană Stâna de Vale, clădiri civile ale Bisericii Greco-Catolice, un album cu Biserici, vechiul Ştrand Municipal Oradea (dispărut), numeroase case şi vile precum şi un raport dintre stil, finanţator şi arhitect.

Volumul conţine şi o mulţime de imagini de epocă şi documente care n-au mai fost rpezentate publicului, inclusiv schiţe şi desene ale arhitectului.

"Trei elemente s-au întâlnit în această carte: Episcopul Valeriu Traian Frenţiu şi Episcopia Română Unită de Oradea, care sunt comanditarul şi angajatorul arhitectului Anton Szallerbeck, şi maniera stilistică naţional-românească. Stilul naţional românesc, deşi era bine cristalizat în Regatul României, în Bihor nu a fost prezent până în 1926, iar în Oradea şi în judeţul Bihor nu a avut o pondere însemnată, comparativ cu alte modalităţi de expresie arhitecturală", se arată în comunicat.

Anton Szallerbeck s-a născut la Bratislava, în Slovacia, în 8 martie 1887, a făcut Şcoala Superioară Regală de Stat pentru Industria Construcţiilor din Budapesta, la secţia de construcţii/arhitectură, pe care a absolvit-o în 1908. În 21 iunie 1912, a susţinut examenul de capacitate al arhitecţilor constructori. Începând cu 1 iunie 1926, a fost angajat ca arhitect al Eparhiei Române Unite de Oradea. Tot în oraş a şi murit, în 27 decembrie 1960.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul autorul volumului, Mircea Paşca, managerul MŢC Gabriel Moisa şi prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş.

Această carte este o ediţie revăzută şi completată cu noi informaţii şi documente inedite a volumului publicat în 2011 (Arhitectul Anton Szallerbeck, stil naţional românesc, şcoli greco-catolice în Oradea şi Beiuş), fiind un volum bogat ilustrat, cu imagini, fotografii de epocă, documente şi proiecte originale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON