URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Decembrie 2023, 12:10

Un an negru: Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din Bihor, în 2023

Un an negru: Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din Bihor, în 2023 Accidentul mortal de la Rieni (Foto: grupul Facebook INFO TRAFIC Oradea BIHOR / Popa Ciprian)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2023 a fost unul funest pe şoselele din Bihor. Până la finalul lunii noiembrie s-au petrecut 124 de accidente grave, în urma cărora 34 de persoane şi-au pierdut viaţa. Principala cauză a accidentelor a fost viteza excesivă.

Viteze fatale 

La cererea BIHOREANULUI, biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor a transmis, vineri, statistica pe 11 luni din anul 2023 (ianuarie - noiembrie) în ce priveşte numărul de accidente şi principalele cauze ale acestora.

Cele mai multe accidente grave, care s-au soldat cu răniți, s-au petrecut din cauza vitezei, următoarele cauze fiind indisciplina pietonilor, abaterile comise de biciclişti și neacordarea de prioritare la trecerile de pietoni.

Concret, din totalul de 124 de evenimente rutiere grave, 30 au fost provocate de viteză. Acestea au dus la decesul a 10 persoane şi la rănirea gravă a 24 de persoane.

De asemenea, indisplina pietonilor - care au trecut pe culoarea roşie a semaforului, au trecut prin locuri nepermise ori au circulat pe partea carosabilă, şi nu pe trotuar - a dus la 19 accidente ce au curmat viaţa a cinci persoane, în timp ce alte 14 au ajuns la spital în stare gravă.

Abaterile de circulaţie ale bicicliştilor au cauzat 15 accidente, care s-au soldat cu rănirea gravă a tot atâtor persoane, iar neacordarea priorităţii la trecerile pentru pietoni a dus la 9 evenimente rutiere, care au provocat moartea a trei persoane şi rănirea gravă a altor şase.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, în intervalul ianuarie-noiembrie 2023 numărul accidentelor grave a fost mai mic cu unul, numărul persoanelor rănite mai mic cu 9, dar numărul deceselor mai mare cu unul.

Accidente pe bandă rulantă

Datele pe luna decembrie 2023 nu au fost încă centralizate la nivelul IPJ, dar, din păcate, și în această lună pe șoselele din Bihor și-au pierdut viața mai multe persoane, după cum BIHOREANUL a relatat deja.

Un accident mortal s-a petrecut în 7 decembrie, pe DN76, pe raza localităţii Rieni, după ce un şofer la volanul unei autoutilitare a intrat într-un autoturism condus regulamentar pe sensul de opus de circulaţie. Atunci, un bărbat de 63 de ani, din Arieșeni, care conducea autoutilitara, a rămas încarcerat, iar medicii nu au mai avut cum să îl salveze, el suferind răni care i-au provocat decesul pe loc.

O zi mai târziu, în 8 decembrie, într-o seară de vineri, la ieşirea din Oradea spre Nojorid, un tânăr de 27 de ani din Bihor a provocat un alt accident mortal. Aflat la volanul unui Seat, acesta a intrat pe contrasens şi a izbit o altă maşină, un Renault. „Într-o curbă la dreapta a pierdut controlul asupra direcţiei, a pătruns pe sensul opus de circulaţie, a lovit parapetul metalic de pe partea stângă a direcţiei sale de deplasare şi a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus pe direcţia Nojorid - Oradea de un bărbat de 44 de ani din Oradea", a transmis atunci Poliţia Bihor. În urma accidentului, un bărbat în vârstă de 63 de ani, pasager în autoturismul marca Renault, și-a pierdut viața.

În dimineața zilei de 20 decembrie, pe drumul judeţean 709A, între localităţile Şoimi şi Urviş de Beiuş, un bărbat de 31 de ani din Urviş de Beiuş şi-a pierdut viaţa după ce a pierdut controlul asupra direcţiei şi a intrat cu mașina într-un copac. 

Tot pe 20 decembrie, seara, un autoturism şi un autotren cu semiremorcă s-au izbit pe DN19, la ieşirea din Oradea spre Biharia. Șoferiţa maşinii, o femeie de 55 de ani din Nojorid, şi-a pierdut viaţa. Primele cercetări ale polițiștilor au indicat că femeia pierduse controlul asupra direcției și a pătruns pe sensul opus de circulație.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON