URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Ultima lecție: Scandal la o clasă a Colegiului Eminescu din Oradea, în care s-au strâns bani de cadouri scumpe pentru profesori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre ultimele învățături primite de absolvenții de liceu e că, în semn de recunoștință, trebuie să-și răsfețe profesorii cu daruri scumpe, fiind încurajați chiar de propriii părinți. Aceștia nu sunt, însă, singurii vinovați. „Obiceiul nu s-ar păstra dacă profesorii n-ar accepta cadourile”, spune, pe bună dreptate, o mămică.

În toate liceele va răsuna curând „Gaudeamus igitur”, imnul de bucurie al adolescenților care termină viața de elevi. Ironic e că, deși reușita le aparține, ei vor fi și cei care fac cadouri...

Obișnuiți din generație în generație să ofere daruri dascălilor la fiecare ocazie specială, părinții și elevii continuă să le cumpere și la final de liceu, unele chiar extravagante. O orădeancă s-a plâns BIHOREANULUI că în clasa fiului ei, elev la Colegiul Național Mihai Eminescu, fiecare părinte a plătit câte 250 lei pentru cadouri. „Nu este o problemă de bani, dar pur și simplu nu înțeleg motivul”, zice femeia. Iar când s-a opus, băiatul a simțit consecințele...

La inițiativa părinților

Orice părinte al cărui copil care a terminat liceul știe că asta nu înseamnă doar bucurie, ci și cheltuieli. Pe lângă albumele de fotografii, ținutele festive și banchetul de absolvire, părinții plătesc adesea și pentru cadouri care să le fie oferite profesorilor, ca recunoștință pentru efortul depus. Un obicei vechi, perpetuat din generație în generație, dar care atinge uneori cote prea mari, pentru că darurile sunt tot mai scumpe...

Mama unui elev de clasa a XII-a de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea s-a plâns BIHOREANULUI tocmai despre acest obicei costisitor. „În ultima ședință cu părinții s-a discutat despre organizarea festivităților de final. După ce a plecat diriginta din clasă, părinții au deschis subiectul cadourilor pentru profesori”, a povestit femeia. Pentru a-și feri copilul de (și mai multe) reacții nepotrivite din partea colegilor, preferă să fie anonimă.

Mama a crezut că discuția va fi rapidă. „Mă așteptam să cumpărăm cadouri simbolice, precum un buchet de flori. În schimb, s-a discutat despre bijuterii și cadouri scumpe, de sute de lei. Am rămas șocată”. 

Unul vs. restul lumii

Unul dintre părinți a propus ca diriginta să primească din partea elevilor un cadou în valoare de 700 lei, „probabil o bijuterie Pandora”, profesorii care predau materii de Bacalaureat cadouri de 400 - 500 lei, iar ceilalți dascăli daruri ceva mai ieftine. „S-a propus ca fiecare dintre cei 28 de elevi să plătească 250 lei, adică să adunăm 7.000 lei, numai pentru cadourile celor 12 profesori, câți au în total la clasă”, mai spune mămica. 

Părinții au decis că banii rămași necheltuiți vor fi folosiți pentru achitarea meniurilor profesorilor, la banchetul de absolvire, care se va ține la un restaurant din Oradea. „Le-am spus că mi se pare absurd și nu înțeleg de ce trebuie să cumpărăm cadouri atât de scumpe. Profesorii au salarii, pe lângă asta mai dau meditații, și chiar nu pricep ce datorie avem noi față de ei. Nimeni nu s-a exprimat că ar fi de-acord cu mine”, mai zice femeia. Fermă pe poziție, la ședință a refuzat să pună banii jos, așa cum ceilalți părinți au făcut-o. 

Hărțuit de colegi

În ziua următoare, orădeanca a reclamat situația inspectorului școlar general Horea Abrudan, care i-a cerut directoarei școlii, Livia Muntean, să le amintească profesorilor că nu au dreptul să primească niciun cadou de la elevi. 

„Urmarea a fost că diriginta a anunțat pe grupul clasei să nu se strângă bani pentru cadouri, iar băiatul meu a fost umilit în ultimul hal de colegi, care au știut de la părinți că eu am fost împotrivă. I-au spus că e sărac, că nu ne permitem nici măcar atâta. Ca să nu mai fie victima bullying-ului, i-am dat banii și i-a dus odraslei casierei clasei”, zice femeia. Așadar, în ciuda avertismentului venit chiar de la Inspectorat, părinții și elevii nu au fost descurajați. Ba din contră, au luat în colimator „trădătorul”!

Mama insistă să precizeze că nu situația financiară a familiei a făcut-o să se împotrivească, ci gestul în sine: „Eu chiar nu înțeleg motivul acestor cadouri scumpe. Ce vrem să demonstrăm cu asta și cui? E o mentalitate bolnavă a părinților, un obicei ordinar de care ar trebui să ne dezvățăm. Acum cumpărăm bijuterii, la anul poate îi trimitem în Dubai”. 

Orădeanca e cu atât mai revoltată cu cât știe că în alte clase de-a XII-a din același colegiu nu se face o colectă similară, ba chiar sunt clase unde elevii nu cumpără decât flori pentru fiecare dascăl. „Noi suntem o excepție, dar adevărul este că atât timp cât profesorii vor accepta cadourile, părinții vor continua să le cumpere”, punctează mămica.

„Mă simt umilită” 

Directoarea Colegiului Mihai Eminescu, Livia Muntean (foto), susține că ea și colegii săi nu încurajează aceste obiceiuri. „Ca dascăl, mă simt umilită și jignită că apar asemenea discuții. Vă spun ferm că nu există în Colegiul Eminescu vreun profesor care să pretindă sau care să condiționeze în vreun fel orice aspect al activității lui de primirea unor astfel de atenții. Eu am participat la ședințele cu părinții de la aproape toate clasele de-a XII-a, doar la trei din zece n-am ajuns, tocmai ca să le spun că nu există noțiunea de bani pentru Bacalaureat sau pentru cadouri în liceul nostru”, a declarat directoarea pentru BIHOREANUL.

Părinții acestei clase se numără, însă, printre cei cu care nu s-a întâlnit față în față. După ce BIHOREANUL i-a dezvăluit planurile acestora, Muntean a convocat toți diriginții la o nouă ședință, pentru a le cere să descurajeze aceste idei, și are de gând să cheme și părinții la o întâlnire. „Pentru mine e șocant să aflu că au fost asemenea discuții. Vreau să fiu foarte limpede: în această școală nu există obișnuința primirii sau solicitării de cadouri, nici direct, nici indirect”, a mai spus directoarea.

Cadouri ilegale

Dacă va reuși directoarea Muntean să-i facă pe părinții care deja au adunat banii de cadouri să se răzgândească rămâne de văzut. Este clar însă că, dacă vor merge înainte, vor pune profesorii într-o situație neplăcută, pentru că dascălii care acceptă cadouri de la părinți sau elevi nu doar încurajează aceste obiceiuri, ci și încalcă legea.

Potrivit Codului de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, este interzisă „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii”. Încălcarea acestei prevederi se consideră abatere disciplinară și poate fi sancționată chiar și cu desfacerea contractului de muncă. Un meritat „cadou” pentru profesorii care au lipsit de la lecția de integritate...


Extravaganțe de final de an

De-a lungul anilor, BIHOREANUL a dezvăluit mai multe anomalii similare. În 2018, comitetul de părinți de la Colegiul Național Emanuil Gojdu a decis că toți profesorii trebuie să primească drept „atenție” de la elevi carduri alimentate cu bani, pe lângă flori, mese festive și bani de taxi! Situația era cu atât mai revoltătoare cu cât părinții din toate clasele au fost părtași la acest plan, chiar dacă asta însemna pentru fiecare să decarteze câte 700 lei.

Contrariat, un părinte a reclamat povestea ziarului, iar dezvăluirea făcută de BIHOREANUL a stârnit la acea vreme un scandal amplu. Singura reacție de care au fost capabili profesorii a fost să amenințe că vor boicota ceremoniile de final de liceu și să arate cu degetul spre ziar, stârnind elevii împotriva jurnaliștilor. 

Un an mai târziu, BIHOREANUL a dezvăluit că și elevii mai mici au extravaganțe, după ce tatăl unor gemene care terminau clasa pregătitoare la Colegiul Național Iosif Vulcan a reclamat că învățătoarea și părinții plănuiau o serbare la restaurant, cu mâncare și băutură, formație și distracție la piscină. Singurul care s-a opus a fost bărbatul, care a reușit atunci să producă o schimbare: la sesizarea lui, directoarea Simona Martin a interzis organizarea serbărilor în afara școlii. Potolind foamea părinților de a chefui chiar și când nu e cazul...

UPDATE: Banii înapoi

Dezvăluirea BIHOREANULUI privind colecta de bani care s-a făcut într-o clasă de-a XII-a de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, pentru achiziția de cadouri dedicate profesorilor, a determinat părinții din clasa respectivă să renunțe la intenție, iar toți elevii clasei respective și-au primit banii înapoi.

În plus, o reprezentantă a părinților a transmis BIHOREANULUI că incidentul a fost unul izolat și descurajat vehement de conducerea colegiului.

Detalii, în articolul „Nu se colectează bani pentru cadouri!”: Reacții după dezvăluirea BIHOREANULUI privind „atențiile” scumpe pregătite pentru profesorii unei clase de la „Eminescu”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În sfarsit!!!
În sfarsit niste oameni raționali și curajoși iau atitudine împotriva acestui comportament de vierme infect care nu știe decat să "facă atentii", să lingă ca un câine infect toti bocancii profesorilor. Nu ar trebui tolerate nici măcar florile și martisoarele, dar mite cadourile mai scumpe! Si toti parintii care vor sa faca cadouri profesorilor nu le pot sugera decat sa se uite bine in oglindă și să-si traga palme până le vine mintea aia îmbaxita si incuiata la cap.
Postat 18 Mai 2022, 15:57 de Melchizekek
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON