URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
10 Iunie 2024, 01:30

UDMR Bihor: Maghiarii sunt siguri pe 21 de primari, dar speră la mai mulţi. Szabó Ödön: „Flotanţii s-au verificat de formă” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii UDMR Bihor speră ca numărătoarea voturilor să confirme rezultatul indicat de exit-poll-uri, care arată că formaţiunea a obţinut 5% dintre mandatele Parlamentului European. Totodată, numărătoarea paralelă arată că, în judeţ, maghiarii au rămas cu cei 21 de primari actuali, dar speră la mai mulţi.

„Este important pentru noi”

Duminică seara, sediul UDMR Bihor era plin. Strânşi în sala de şedinţă, liderii formaţiunii, Cseke Attila (candidat la preşedenţia CJ Bihor), Szabó Ödön, preşedintele executiv al formaţiunii judeţene şi deputata Biro Rozalia (aspirantă la Primăria Oradea), urmăreau televiziunile centrale, pentru a afla exit-poll-urile alegerilor locale și europarlamentare şi aşteptau, alături de mai mulți candidaţi la Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, rezultatele numărătorii paralele. 

„Sper ca numărătoarea voturilor să confirme rezultatul indicat de exit-poll-uri, care arată că avem 5% dintre mandatele Parlamentului European. Este important pentru noi”, a declarat Cseke Attila.

Nou primar UDMR la Marghita

Legat de alegerile locale, Cseke crede că Uniunea va păstra cele 21 de UAT-uri cu primari UDMR şi speră că va avea cel puţin două primării în plus. „Sunt rezultate foarte strânse în anumite UAT-uri. Vom vedea”, a afirmat liderul UDMR Bihor. „Ceea ce pot să spun acum e că prezenţa a fost mai mare în localităţile cu primari UDMR”.

Concret, din primele date, UDMR arată că formaţiunea a rămas cu primarii din Paleu (Somogyi Lajos), Sălard (Nagy Miklós), Curtuişeni (Nagy István), Roşiori (Kelemen Zoltán), Buduslău (Kócza István), Sâniob (Zatyikó Jácint), Tămăşeu (Miklós Matyi), Şimian (Borsi Imre Lóránt). În plus, UDMR a câştigat Primăria Marghita, noul edil fiind actualul viceprimar Demián Zsolt.

În Valea lui Mihai, primar va ajunge actualul viceprimar cu atribuţii de primar, Karsai József Attila, după ce primarul ales, Nyakó József, a fost obligat să renunţe în 2022, ca urmare a unei sentințe a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a confirmat că s-a aflat în incompatibilitate, așa cum stabilise, încă din 2014, Agenția Națională de Integritate, fiindcă Nyako exercitase în paralel și funcția de administrator al unei firme de comerț.

Probleme

Atât Cseke Attila, cât şi deputata Biró Rozália, preşedinta organizaţiei de femei a UDMR, și Szabó Ödön le-au mulţumit bihorenilor pentru faptul că au ieşit la vot în număr mult mai mare decât la alegerile din 2020. „Sper că rezultatele vor confirma că o campanie pozitivă este mult mai bună şi fructuoasă decât o campanie agresivă”, a spus Szabó.

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI dacă au întâmpinat probleme în timpul alegerilor, liderii UDMR Bihor au declarat că s-au găsit mai multe persoane decedate în listele electorale şi au fost nevoiţi să facă mai multe sesizări cu privire la nereguli.

„La Sărsig, soţia primarului a scos din secție un buletin de vot, ca o persoană să voteze în maşină. La Chişlaz, am găsit flotanţi în case fără pereţi. În opinia mea, verificarea flotanţilor a fost făcută la suprafaţă, iar flotanţii au influenţat alegerile nepermis în multe localităţi”, a mai declarat Szabó.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Marghita
In Marghita cand in sfarsit se miscau lucruri deja vizibil, schimbi din nou cu UDMR-ist care a mai fost in trecut si nu a miscat un deget.
Postat 10 Iunie 2024, 09:07 de Oradea1013
Riviera
Probabil ca nu stii ca soltia lui Cseke e romanca, din Muntenia... Si da, probabil ca Cseke o "mananca" destul de des...
Postat 10 Iunie 2024, 08:04 de Kid
Orban jubileaza. Are ciolanul asigurat
Astia il tin in viata pe Orban. Cand vine nea Viktor pe la ei si ii insufleteste cu aberatiile lui separatiste, izolationiste, "natiunea maghiara ramasa in afara tarii mama", "limba sramoseasca", "autonomie teritoriala", etc o buna parte din ei prind ceva culoare in obraji si tragere de inima sa mearga pana la sectia de votare, altfel ii mananca romanii pe paine, dupa cum baga si Ceke spaima-n ei.
Postat 10 Iunie 2024, 07:35 de Riviera
cu siguranta vor urma coalitii si aliante locale
Dar decat viceprimar Biro R. la Oradea, poate PNL va alege pe un alt partid care intra in consiliul local. La judet, cu Cseke poti face alianta. Ar fi o lovitura diplomatica majora de bun simt si onoare, ca noul primar din Marghita, Zsolt sa il aleaga de viceprimar pe Marcel Sas Adăscăliții, care a reformat multe lucruri bune in oras in mandatul lui. A fost o alegere proasta la nivel central si alegerile intr-un singur tur de scrutin...
Postat 10 Iunie 2024, 02:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON