URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2024, 13:32

Turcii și birocrații din Cetate

Turcii și birocrații din Cetate Sursa foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea a trecut în existenţa ei prin două momente dificile. Când au cucerit-o turcii şi când gospodărirea ei a fost dată Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar. Ea rămâne în continuare pustie, cu excepţia evenimentelor organizate de APTOR. 

Motive sunt destule. O dată că, fiind bani europeni la mijloc, 5 ani nu ai putut bate un cui. Apoi, că accesul era practic imposibil, dar nimeni nu i-a împiedicat pe birocraţi să găsească chiriaşi care să intre în Cetate după finalizarea pasajelor.

Ştiu cazuri de investitori care au renunţat pentru că erau mari chiriile, iar spaţiile nefuncţionale - cotloane, subsoluri neatractive - au fost băgate cu forţa pe gâtul lor. Dai bani, să zicem, pentru 1.000 mp, din care utili sunt 400. Unde mai pui că, pentru a respecta cerinţele impuse în cazul monumentelor istorice, amenajările sunt foarte scumpe.

Dacă licitezi spaţiul pentru un hotel şi nu vine nimeni, nu investitorii, ci funcţionarii sunt de vină. Eu ştiu că visul oricărui bugetar, pentru a nu avea probleme cu Curtea de Conturi, este de a semna la serviciu maxim o dată pe lună, şi atunci statele de plată. Dar poate mai multă flexibilitate n-ar strica. Chiriile iniţial mai reduse ar popula Cetatea, iar după aceea, la renegocieri, edilii ar putea să-şi scoată pârleala.

Dar cu DPI la cârmă, care s-a chinuit ani buni să facă un caiet de sarcini pentru maşinuţele din parcuri şi a avut nevoie de 2 ani să tragă o ţeavă pentru a deschide piscina olimpică, şansele să vedem o Cetate mai animată sunt minime. Doar dacă primarul Birta ordonă ca în fortăreaţă să se facă o spălătorie de TIR-uri; poate aşa directorul DPI va ajunge mai des la obiectivul pe care îl păstoreşte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
Tot idiot ai rămas si in mandatul ăsta ::::)))
Postat 01 August 2024, 21:36 de Sandu2100
Pt. Mircea si nu numai, o intrebare simpla:
Numeste un sef din primaria Oradea sau din cj Bihor care a dovedit prin profesionalism/competente/pregatire ca-si merita postul! Incepem cu sefii de compartimente, apoi cu cei de servicii, etc. Exact! Nu poti!
Postat 01 August 2024, 11:14 de pinonel
RE: Pt. Mircea si nu numai, o intrebare simpla:
Mie mi se pare, de pildă, că directorii Direcției de proiecte din Primărie, Marius Moș, Mihaela Neag și Ovidiu Guler, fac treabă bună pe posturile lor.
Postat 01 August 2024, 13:42 de Florin Ciucas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON