Pentru adolescenți, deciziile privind viitoarea lor carieră pot fi copleșitoare, dovadă că aproape un sfert dintre românii cu vârste între 16 și 24 de ani nu participă la nicio formă de educație și nu au niciun loc de muncă, iar doar jumătate dintre studenții români care încep o facultate reușesc să o finalizeze, după cum arată datele Institutului Național de Statistică.
În plus, 75% dintre elevii români nu au vizitat niciodată o companie, pentru a se informa în vederea unei decizii privind cariera lor, potrivit unui sondaj făcut de HR Club, o asociație a profesioniștilor în resurse umane din România. Dacă nu știu cum arată piața muncii, cum ar putea tinerii orădeni să decidă ce vor să se facă? Îi „salvează” stagiile de voluntariat și o asociație locală, care îi ajută să înțeleagă mai bine meseriile care cred că li s-ar potrivi.
„Exploratori” voluntari
Întrebați ce fac pentru a afla ce carieră ar trebui să urmeze, tinerii din Oradea spun adesea că apelează la activități de voluntariat, prin care pot explora diverse domenii sau sectoare de activități.
„Voluntariatul în centrele pentru copii cu dizabilități m-a ajutat să-mi dau seama că o carieră în pedagogie este exact ceea ce mi-aș dori să fac și mi s-ar potrivi”, spune Ana Zifceac (foto), elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte din Oradea.
Dornică să exploreze, a făcut mai multe stagii de voluntariat în ultimii ani, în mai multe domenii, și așa a găsit răspunsul la una dintre întrebările problematice ale adolescenței: eu ce mă fac când voi fi mare?
Printre programele la care a participat Ana se numără și cel al Academiei de Leadership Edubiz, anume creat pentru adolescenții dornici să cunoască lumea din jurul lor. Cu ajutorul acestui program, liceenii pot cunoaște specialiști din domenii de activitate care îi interesează.
Căutări și răspunsuri
Programul Edubiz a apărut ca răspuns la un paradox: patronii de firme vor să angajeze tineri, dar nu-i găsesc, în timp ce tinerii nu știu cum să-și descopere „chemarea”. „Companiile caută, tinerii caută, societatea caută, dar nimeni nu ştie exact ce”, spune Teodora Chifor (foto), fondatoarea Edubiz.
Asociația a elaborat un program specializat în identificarea talentelor, prin care elevii de liceu sunt orientați către carierele potrivite lor, în funcție de trăsăturile, aptitudinile și dorințele pe care le au. Pe acestea le descoperă prin workshop-uri de autocunoaștere, teatru, comunicare, time management (gestiunea timpului) sau personal branding, facilitate de profesioniști în domeniu.
De asemenea, elevii sunt invitați anual la EduFest, un târg de cariere prin care intră în contact direct cu marile firme din Oradea, care își prezintă activitatea și angajații. Toate activitățile Edubiz sunt voluntare și gratuite, astfel că tinerii trebuie să își dedice doar timp și energie.
În „umbra” unui specialist
Până în prezent, Edubiz a îndrumat 1.141 de liceeni prin programele sale, observând și că dorința tinerilor de a face voluntariat există. An de an, asociația primește peste 400 de cereri de înscriere în programele pe care le derulează, fiind obligată să facă o selecție între aceștia, departajându-i în funcție de entuziasmul sau seriozitatea de care dau dovadă.
Odată „înrolați” în Edubiz, tinerii fac și activități de voluntariat, alegându-și spațiul în care vor să petreacă timp cu cei mai puțini norocoși, cum ar fi spitale, azile, orfelinate, centre pentru copii cu dizbilități sau centre afterschool, etc.
De asemenea, tinerii pot să opteze pentru un stagiu de practică de două săptămâni, alături de profesioniști din domeniul lor de interes, ca să afle cu ce se ocupă un anumit specialist. De exemplu, dacă vor să lucreze în mass-media, sunt îndrumați spre un jurnalist, iar dacă vor să fie ingineri, spre o firmă care are asemenea angajați.
Ana Zifceac a trecut și prin experiența EduBiz și spune că i-a fost de mare folos. „EduBiz mi-a schimbat viața, mi-a deschis orizonturile și m-a făcut să fiu o persoană mai sociabilă, responsabilă și conștientă de problemele comunității din care fac parte. Prin EduBiz, am reușit să aflu răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le-am avut, dar și la altele la care nici nu m-aș fi gândit”, mărturisește „edubista”.
În dialog cu studenții
Liceenii nu primesc sprijin doar pentru orientarea în carieră, ci și pentru alegerea facultății pe care să o urmeze. Anual, EduBiz organizează „Summitul Facultăților”, un eveniment online accesibil inclusiv liceenilor care provin din mediul rural. Sunt invitați studenți din diferite universitați ale țării și din străinătate, care le povestesc tinerilor participanți despre viața de student și îi ajută să afle informații pe care nu le găsesc pe site-urile facultăților.
Succesul programului este demonstrat de „absolvenți”. „Foarte mulți Edubiști care au terminat programul sunt în prezent medici, avocați și IT-iști, care lucrează în România, dar și în străinătate. Avem edubiști care au trecut și Oceanul, sunt în America, și studiază sau profesează medicina”, spune Rebeca Herdelea (foto), manager Edubiz.
Dovadă că, dacă sunt suficient de „smart” și de dornici să își descopere aptitudinile, tinerii nu pot fi opriți de nimic...
Alessia Ardelean
elevă, Liceul German Friedrich Schiller
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.