URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2023, 18:31

Trei oferte pentru încălzirea unei părţi din cartierul Ioşia cu apă geotermală

Trei oferte pentru încălzirea unei părţi din cartierul Ioşia cu apă geotermală Fostul Punct Termic 516, de lângă Imprimirea de Vest, va fi transformat în stație geotermală (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au depus trei oferte pentru trecerea unei părţi din cartierul Ioşia pe încălzire cu apă geotermală, a informat miercuri Primăria Oradea.

Potrivit comunicatului municipalităţii orădene, pentru realizarea lucrărilor estimate la 21,2 milioane lei plus TVA concurează firma Energomontaj şi asocierile de firme reprezentate de Construcţii Copăcel (asociat Portativ şi subcontractant Mecatron) şi Igna Construct (asociat Crito Prod şi subcontractant Mecatron).

Proiectul vizează exploatarea puţurilor din zonele Oradea Shopping City deţinut de Transgex (nr. 4005) şi Calea Sântandreiului deţinut de Foradex (nr. 1720) prin folosirea de pompe de căldură pentru recuperarea unei cantităţi suplimentare de energie din apa geotermală.

„Soluţia tehnică a proiectului constă în extragerea apei geotermale (cu o temperatură de 85°C) din cele două sonde de producţie, dirijarea acesteia prin conducte preizolate în Staţia Termică Geotermală (STG - Oneştilor)", se menţionează în comunicat.

Potrivit proiectului, în staţia geotermală care va fi amenajată în fostul punctul termic 516 de din vecinătatea Imprimeriei de Vest, apa geotermală extrasă va ceda energia termică, prin schimbătoare de căldură şi pompe de căldură, către agentul termic (pentru încălzire şi apă caldă) prin schimbătoare de căldură şi pompe de căldură.

Apa epuizată termic va fi deversată în pârâul Peţa sau în reţeaua de canalizare pluvială municipală la o temperatură de circa 20°C.

„Beneficiarii direcţi ai investiţiei vor fi consumatorii racordaţi la punctele termice 910 (str. Fagurelui), 911 (str. Nicolae Bolcaş) şi 913 (str. Aleea Călinului), care vor beneficia de încălzire şi apă caldă de consum produsă din resursa regenerabilă de apă geotermală", a transmis Primăria.

Durata de execuţie a lucrărilor prevăzută în contract este de un an, din care patru luni pentru proiectare şi opt luni pentru execuţia lucrărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
unii citesc si nu pricep
Comunicatul mentioneaza clar: "Soluţia tehnică a proiectului constă în ... + Potrivit proiectului ... Apa epuizată termic va fi deversată în pârâul Peţa sau în reţeaua de canalizare pluvială municipală la o temperatură de circa 20°C".
Postat 27 Aprilie 2023, 14:17 de oradea_mea_si_a_ta
Aia din Iosia nu știu
Dar aia din Nufărul se re-injecteaza.
Postat 26 Aprilie 2023, 22:12 de Sandu2100
oradea_mea_si_a_ta
Se re-injecteaza, apa de la ștrand nu se re-injecteaza
Postat 26 Aprilie 2023, 22:11 de Sandu2100
bataie de joc ...
"Apa epuizată termic va fi deversată în pârâul Peţa sau în reţeaua de canalizare pluvială municipală la o temperatură de circa 20°C" ? Unii dau bani grei pe pompe de caldura sa extraga apa din pamant la 20 grade Celsius si astia o arunca in Peta sau la canal ?! De ce nu se reinjecteaza pentru a nu epuiza resursele ? Ce e fain, este ca liciteaza ceva si nici macar nu stiu daca apa o vor arunca in Peta sau la canal :) Decide Dorel, in functie de ce zi prinde ?
Postat 26 Aprilie 2023, 20:37 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON