URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2024, 20:45

„Trei kilometri până la capătul lumii”, propunerea României la Premiile Oscar (VIDEO)

„Trei kilometri până la capătul lumii”, propunerea României la Premiile Oscar (VIDEO) foto: cinemagia.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii” este propunerea României la Premiile Oscar 2025.

Filmul spune povestea lui Adi, un adolescent dintr-un sat din Delta Dunării, care învață la Tulcea. Întors acasă în vacanța de vară, el are o idilă cu un turist, este victima unui atac homofob, iar părinții lui nu-l mai pot privi ca înainte, la fel ca alți membri ai comunității conservatoare.

„Adi (17 ani) își petrece vara în satul său natal din Delta Dunării. Într-una din seri este atacat pe ulița satului, iar de a doua zi lumea îi este dată peste cap. Părinții nu-l mai pot privi ca înainte și liniștea aparentă a satului începe să se sfărâme”, se arată în prezentarea oficială a filmului.

Anunțul privind selectarea lungmetrajului regizat de Emanuel Pârvu pentru a fi propus la Premiile Oscar a fost făcut luni de reprezentanții Centrului Național al Cinematografiei, care au adăugat că decizia a fost luată de „o comisie independentă”. 

Aceasta a fost alcătuită din Gabriela Albu – producător și consultant, Ruxandra Ghițescu – regizor, Andrei Tănăsescu – selecționer de festival de film, Alexandru „Doru” Spătaru – scenarist și director de imagine, Octav Chelaru – regizor.

„Filmul reușește să captiveze prin complexitatea personajelor, iar locul ales pentru amplasarea poveștii asigură o perspectivă specifică și distinctă în rândul candidaților. Prin nuanțe subtile, pelicula sondează probleme contemporane, aducând o contribuție valoroasă la discuțiile actuale. Cu o majoritate de voturi, Comisia de Selecție a considerat că „Trei kilometri până la capătul lumii” este cea mai potrivită alegere pentru a reprezenta România la Oscaruri în acest an, datorită impactului său emoțional și capacității de a rezona cu un public internațional”, se arată în justificarea comisiei. 

„Trei kilometri până la capătul lumii” a avut premiera în Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes, unde a fost distins cu premiul „Queer Palm” (n.r. -  un premiu alternativ acordat în fiecare an unui lungmetraj care abordează „personaje sau tematică LGBT”), ulterior a fost prezentat în selecțiile de la Karlovy Vary, Ierusalim – Premiul pentru cel mai bun regizor - și Sarajevo, unde a fost distins cu Premiul Cineuropa și Trofeul Festivalului pentru cel mai bun film.

Premiera națională a avut loc la Cluj, în cadrul TIFF. Filmul va ajunge în cinematografele din România din 11 octombrie. 

Ciprian Chiujdea, Bogdan Dumitrache și Laura Vasiliu joacă în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte actorii Valeriu Andriuță, Ingrid Micu-Berescu, Adrian Titieni, Vlad Brumaru și Vlad Ionuț Popescu.

Lista scurtă pentru nominalizările la Oscar 2025 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe 17 decembrie 2024, iar selecția finală pe 17 ianuarie 2025. Cea de-a 97-a gală a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 2 martie 2025, la Los Angeles.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
3 km de lupa
.Comunitatea trebuie sa fie mulțumită.
Postat 04 Septembrie 2024, 01:06 de Simonette
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4857 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON