URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2023, 16:35

Trei comune din Zona Metropolitană Oradea vor avea rețele de gaz la finele anului viitor. Contractul de execuție a fost semnat (FOTO)

Trei comune din Zona Metropolitană Oradea vor avea rețele de gaz la finele anului viitor. Contractul de execuție a fost semnat (FOTO) Foto generic, Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 11 ani de la semnarea contractului de finanțare cu fonduri europene, primarii din Nojorid - Teodor Baba, Oșorhei - Ioan Gligor și Paleu - Somogyi Ludovic au semnat contractul pentru executarea lucrărilor de înființare a rețelelor de gaz în aceste trei comune cu asocierea de firme care a câștigat licitația organizată în acest scop, formată din Avi Prod SRL și SC Avril SRL.

Potrivit unei informări transmise de Consiliul Județean Bihor, unde a avut loc semnarea contractului, valoarea acestuia este de 68,011 milioane lei, fără TVA, iar durata este de 16 luni, din care 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.

CJ Bihor a facilitat asocierea dintre cele trei comune, a asigurat o cofinanțare în valoare de 400.000 de euro pentru exproprieri în comuna Paleu și a acordat sprijin în realizarea documentațiilor și obținerea avizelor și autorizațiilor necesare.

„Acesta este un proiect foarte important pentru dezvoltarea celor trei comune și pentru nivelul de trai al cetățenilor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele trei comune va fi de 135,4 kilometri, din care în comuna Nojorid 31,2 km, în Oșorhei 54,1 km, iar în Paleu 50,1 km.

Finanțarea va fi asigurată cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 8: „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”, contractul de finanțare fiind semnat în iunie 2022.

Odată cu realizarea acestui proiect în Nojorid, Oșorhei și Paleu, precum și în Sânmartin prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, întreaga zonă metropolitană a municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.

Pe de altă parte, în Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat tot în vara anului trecut.

De asemenea, prin PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz, în Bihor, și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ma întreb PZD
De ce nu a făcut ceva de genul ???? Au fost la conducere dar nu se vede nimic.
Postat 26 Mai 2023, 16:11 de Sandu2100
Desigur va fi, dacă...
...pe cap de persoană vor plătii câteva zeci de mii de lei pentru 2m, 3m, 4m de țeavă să le intre și în case la aragaze, așa au făcut și în Oradea, ce fel de proiecte europene sunt astea? Au fost la semnat la câțiva localnici care vor beneficia gratuit această intervenție, iar pe restul care vor plătii dracu ia întrebat dacă vor gaz s-au nu, așa că unii din partide vor avea gratuit racordarea și intervenția, iar cei care nu sunt pe lista lor, vor plătii dacă vor gaz. Asta e un fel de ȘAH MAT PENTRU PROȘTI.
Postat 26 Mai 2023, 01:07 de Morometul
KP aka mama Omida
Păi daca o sa vina o firmă care produce si are nevoie de gaz, are nevoie de angajați, ii ia din zina si creste nivelul de trai.
Postat 25 Mai 2023, 21:17 de Sandu2100
Mare-i prostia și goliciunea de conținut la PNL Bihor.
"Acesta este un proiect foarte important pentru dezvoltarea celor trei comune și pentru nivelul de trai al cetățenilor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor. Nicio legătură cu dezvoltarea și nivelul de trai. Comunele vor fi tot atât de dezvoltate ca până acum, doar amortismentele vor crește și valoarea contabilă a patrimoniului public. Iar nivelul de trai al locuitorilor nu se va ridica cu asta, din contră ... doar confortul individual va înregistra o potențială schimbare semnificativă. Mălan nici măcar nu realizează cât de grav încurcă termenii uni proiect de acest fel. El confundă rezultatele cu obiectivele și invers, respectiv fondul cu forma. Gazul pentru locuitori nu se introduce pentru "a dezvolta" locul la nivel comunitar, ci pentru "a crește standardul" locativ personal.
Postat 25 Mai 2023, 21:05 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON