URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2023, 08:56

Toate primăriile din Bihor au primit bani de la Consiliul Județean, dar după performanțe

Pentru al treilea an consecutiv, aleșii bihorenilor au aprobat cu unanimitate de voturi repartizarea banilor din Fondul la dispoziția Consiliului Județean, din care se echilibrează bugetele locale ale comunelor și orașelor. Conducerea CJ Bihor a propus sumele ținând cont de performanțele financiare și de proiectele de dezvoltare ale primăriilor.

Miercuri, la a doua reuniune lunară din acest an, consilierii județeni au avut de împărțit 38,176 milioane lei, reprezentând Fondul la dispoziția CJ Bihor provenit din cota defalcată din impozitul pe venitul global realizat în județ, alocând banii pentru susținerea unor programe de dezvoltare locală, cofinanțarea unor proiecte de infrastructură locale și pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare pe care, după cum arată și titlul proiectului, „unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot susține din propriile venituri și din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”.

Așa cum BIHOREANUL a relatat și săptămâna trecută, înainte de stabilirea sumelor pentru fiecare primărie, conducerea CJ Bihor s-a întâlnit cu reprezentanții tuturor celor 100 de primării din județ, cu care a analizat situațiile financiare ale fiecărei comune și ale fiecărui oraș, la fel cum a făcut și în precedenții doi ani.

Mai concret, au fost analizate cu edilii raporturile dintre veniturile proprii ale fiecărei primării și sumele cheltuite de acestea pentru salariile propriilor angajați, ponderea cheltuielilor pentru dezvoltare din totalul bugetelor locale, dar și gradul de colectare a acestor bugete, dată fiind tendința primarilor de a fi „populari” și, în consecință, de a nu actualiza ani la rând valoarea taxelor și impozitelor locale, respectiv de a nu iniția proceduri de executare silită împotriva cetățenilor și firmelor care nu își achită obligațiile fiscale.  

De altfel, toți consilierii județeni au votat propunerile de împărțire a banilor în forma avansată de conducerea CJ Bihor, fără nicio abținere sau împotrivire.

Primăriile care au demonstrat că nu își „toacă” bugetele doar pentru a-și plăti angajații și au proiecte de investiții au primit sume mai mari decât cele care, dimpotrivă, își direcționează grosul sau chiar totalitatea banilor din veniturile proprii pentru salariile funcționarilor.

Cele mai mici sume astfel repartizate, de câte 100.000 lei, au revenit unor comune ca Budureasa, Buduslău ori Biharia, iar cele mai mari, între 500.000 și 600.000 lei, unor comune precum Aușeu, Cetariu, Cociuba Mare, Lăzăreni, Nojorid ori Popești. Dintre comune, cea mai mare sumă a primit-o Oșorhei: 680.000 lei.

La categoria orașe, Nucetul a primit o alocare de 238.000 lei, Valea lui Mihai și Săcueni de câte 200.000 lei, în timp ce Ștei a primit 680.000 lei și Aleșd 750.000 lei.

Între municipii, alocația cea mai mică o are Salonta, cu doar 200.000 lei, Marghita a primit 700.000 lei, Beiușul 720.000 lei, iar Oradea 300.000 lei.

Repartizarea sumelor pentru fiecare comună, oraș și municipiu, precum și modul în care primăriile vor să utilizeze banii, pot fi consultate în documentul de mai jos.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PSD-UDMR-PNL-USR-AUR șamd…
Majoritatea au fost și sunt lafel, când bugetul se împarte pe primării, fiecare primărie are societățile lor abonate sau noi create care dacă ne uităm în profilul lor, vom constata că au aceleași activități principale care le au multe societăți, diferența e că cel care primește fonduri din acei bani de la primării sunt societăți noi constituite și prin ele se sifonează mult din bugetele locale spre firmele noi, pentru că cele vechi nu prea sunt în aceste sisteme. Și uite așa se papă banii publici iar lucrările se fac de proastă calitate doar cantitativ. În rest toate partidele fac același lucru când vin la putere sau sunt la putere.
Postat 17 Februarie 2023, 19:25 de Morometul
VASCAU - FINANTARE ?????
LA VASCAU DLE BOLOJAN CAT ATI DAT ? SA SI PLATEASCA ZECILE DE ANGAJATI ACOLO ATI FACUT INDICATORII ????SINT OK SA I FINANTATI ???
Postat 17 Februarie 2023, 09:51 de DAVIDE
Felicitari Bolojan & Gal
Foarte bine! Normalitate!!! Cine lucreaza, face investitii, reduce costurile si e performant merita mai multi bani, deoarece are nevoie pt dezvoltare. In sens diametral opus, sunt cei care vor urla ca nu au fost tratati corect, in mare PSD-UDMR, dar ei vor bani pentru plata salariilor oamenilor angajati sa taie frunze la caini. I-as intreba in mandatul trecut condus de PSD-UDMR cum s-au impartit banii, daca existau indicatori sau daca primarii de la alte partide au primit sume măcar cât ei acum. Nu! Hai pe ei BOLO!!!
Postat 16 Februarie 2023, 09:20 de Smiley
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON