URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2024, 14:23

Taxa pe lux: Românii cu case și mașini scumpe vor plăti un impozit suplimentar

Taxa pe lux: Românii cu case și mașini scumpe vor plăti un impozit suplimentar Foto generic, sursa INQUAM Photos Cornel Putan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii care dețin imobile și mașini scumpe vor plăti un impozit suplimentar, o așa numită „taxă de lux”. Ei vor trebui să-și declare aceste proprietăți la ANAF.

Potrivit reglementărilor introduse prin Legea 296/2023, proprietarii de locuinţe şi autoturisme de valoare mare vor avea de completat şi trimis formularul 216, notează Digi24.ro. 

Acest formular, odată completat, se poate depune la ANAF sunt până la sfârşitul lunii septembrie pentru locuinţe şi până în decembrie pentru autoturisme. Modelul cererii a fost aprobat prin Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024 şi publicat în Monitorul Oficial nr. 689 din 17 iulie 2024.

Impozitul suplimentar se aplică în mod specific locuinţelor cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) şi autoturismelor a căror valoare de achiziţie depăşeşte 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Aceste bunuri vor fi supuse unor impozite mai mari.

Formularul 216, necesar pentru declararea bunurilor de lux, trebuie completat cu următoarele informaţii: numele şi prenumele contribuabilului, precum şi datele referitoare la impozitul special pe bunurile imobile şi mobile.

Potrivit Digi24.ro, pentru deţinerea unei maşini în valoare de 100.000 de euro, se va plăti un impozit de 75 de euro (0,3% din 25.000 de euro, diferenţa dintre valoarea maşinii şi plafonul neimpozabil).

Pentru o locuinţă evaluată la 1 milion de euro, impozitul special va fi de 1.500 de euro (0,3% din 500.000 de euro, diferenţa dintre valoarea imobilului şi plafonul neimpozabil).

România se aliniază altor state europene care aplică taxe pe lux. De exemplu, în Franţa, proprietăţile care depăşesc valoarea de 1.300.000 de euro sunt taxate între 0,5% şi 1,5%. În Danemarca, proprietăţile de peste 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3% pe diferenţa care depăşeşte acest plafon. Această măsură urmăreşte să crească veniturile la bugetul de stat şi să promoveze echitatea fiscală, taxând în mod special bogăţiile considerabile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Gogonea electorala
Statul nu a recuperat niciun ban de la marii corupti, de la marii evazionisti, din marile dosere fonalizate si me spune bancul cu ,,taxa pe lux". Tot saracii vor plati. Un exemplu cald din prasu taicii Bolo: Biletele si abonamentele OTL de scumpesc cu 25%. Cine circula cu OTL?
Postat 23 Iulie 2024, 10:46 de PureStupidity
intrebarea este cine...
Intrebarea cine/cum iti evalueaza casa, o scoti la vanzare sa afli valoarea de piata? Valoarea imobilului cum se calculeaza, valoarea cladirii sau teren+cladire? .... oa sa aibe de lucru avocatii! 499999 sau 500001 sa vezi litigii!
Postat 23 Iulie 2024, 08:29 de scortosul
Pe când taxă pe ticăloșia guvernanților.
Ca să-și ia salariile și indemnizațiile pe marile neperformanțe, aleșii poporului s-au scremut să găsească surse de bani. Și ce le-a trecut tâlharilor prin cap ... ca doar rețetele de medicamente ale celor care nu au contribuit decât ca putorile să fie compensate. A celor care plătesc sau au plătit ani și ani CASS raportate la venituri decente cel puțin sau chiar mai mari ... să li se pună prețul întreg, că au de unde. Javrele socialisto-liberale nu se lasă și întind elasticul până o să le pleznească în ochi.
Postat 22 Iulie 2024, 15:56 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON