URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2024, 13:38

Tarifele pentru colectarea gunoiului de la orădeni se majorează cu 1,8% începând încă din iulie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tarifele pentru colectarea gunoiului de la orădeni de către operatorul de salubritate RER Vest se majorează începând din iulie cu 1,8%.

Cu 0,37 lei mai mult pe persoană...

Consiliul Local Oradea a hotărât miercuri creşterea tarifelor practicate de operatorul de salubritate ca urmare majorării, începând din 1 iulie, a salariului minim pe economie.

"Începând din luna iulie a crescut salariul minim pe economie la 3.700 lei pe lună prin Hotărâre de Guvern. Această creştere se regăseşte în ceea ce înseamnă tarife de salubritate, inclusiv colectarea deşeurilor de la case şi blocuri sau în alte tarife pentru ceea ce înseamnă spălat, măturat şi altele în Oradea", a declarat primarul Florin Birta miercuri, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Majorarea de tarife va fi aplicată diferenţiat. "Pentru municipalitate vor fi creşteri de tarife la salubritate care pot să ajungă şi la 7% – 8%. Acestea diferă de la o operaţiune la alta, pentru că, de exemplu, există două modalităţi de măturat în oraş: manual şi mecanic. Impactul de tarif pe măturatul manual este mai mare pentru că impactul forţei de muncă este mai mare", a explicat Birta.

În ceea ce priveşte creşterea de tarif pentru populaţie, impactul este mult mai mic. "Orădenii care locuiesc la bloc plătesc de la 1 aprilie 20,44 lei pe persoană pentru ridicarea gunoiului, după această majorare vor plăti 20,81 lei pe persoană. Diferenţa de tarif de 0,37 lei pe persoană în plus înseamnă o majorare de 1,8%", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

"Să fim corecţi"

Majorarea de tarif, chiar dacă impusă de majorarea salariului minim pe economie, clauză prevăzută expres în contractul de prestări servicii încheiat de municipalitatea orădeană cu operatorul de salubritate RER Vest, a stârnit nemulţumirea consilierilor locali ai opoziţiei.

Consilierul PSD Adrian Madar a contestat aplicarea majorării de tarif începând de la 1 iulie, pe considerentul este retroactivă. "Trebuie să fim corecţi, să respectăm legea şi să îi respectăm pe bihoreni. Data de aplicare a noilor tarife să fie 1 august", a cerut Madar.

Majorare cu verificare

În replică, primarul Florin Birta a spus că data de intrare în vigoare a noilor tarife a fost aleasă corect.

"Aceste tarife sunt legate de salariul minim pe economie. RER Vest trebuie să plătească noile salarii de la 1 iulie, nu de la 1 august. Ce vină au ei că s-au mărit salariile iar majorarea trebuie să se aplice de la 1 iulie?", a replicat Birta.

La insistenţele opoziţiei PSD, primarul a spus că decizia de majorare a tarifelor va fi verificată de "organele competente", cum ar fi Curtea de Conturi, care vor sesiza dacă aceasta a fost aplicată incorect.

"RER Vest va restitui o parte din bani Primăriei Oradea şi cetăţenilor dacă se va constată că nu a fost legal să se majoreze tarifele începând din iulie", a promis Birta.

În final, propunerea de aplicare a majorărilor de tarife începând din august, propusă de pesedistul Adrian Madar, a fost respinsă prin vot. Consiliul Local a hotărât aplicarea tarifelor încă din iulie cu votul majoritar al consilierilor PNL.


Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind tarifele practicate de RER Vest începând de la 1 iulie:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
logică
Partea amuzantă este că fracția biodegradabilă este mai scumpă decât fracția reziduală. Deci dacă separi gunioul cum trebuie esti taxat mai mult decțt dacă arunci totul în pubela neagră. Asta da logică. Deși fracția biodegradabilă este transformată în compost și revândută.
Postat 13 August 2024, 11:28 de Anarhie20189
Mafia gunoaielor este condusă în Bihor de Mircea Mălan.
Colectarea costă tot mai mult, în contextul în care e tot mai rară de când cu ReturRo.
Postat 02 August 2024, 06:51 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON