URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2023, 21:23

Szijjártó Péter, la Oradea, despre noul program transfrontalier româno-ungar: „Cu cât avem mai multe legături, cu atât avem mai mult succes” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împreună cu ministrul Dezvoltării din România, Cseke Attila, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Szijjártó Péter, a participat marți, în Oradea, la lansarea celei de-a șasea „ediții” a programului de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, cu un buget de 176 milioane euro.

Oficialul ungar a profitat de prilej pentru a reitera că Budapesta susține primirea țării noastre în spațiul Schengen și a invitat firmele românești să colaboreze cu cele din țara sa, unde se investește în fabrici de baterii auto cărora le pot deveni furnizori.  

Premieră la Oradea

Festivitatea de lansare a Programului Inter-Reg VI-A România – Ungaria a avut loc pentru prima oară de Oradea, unde funcționează BRECO (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea, care asigură secretariatul comun al Autorității de Management), fiind găzduită luni de Palatul Episcopiei Romano-Catolice, în prezența unor reprezentanți ai celor două guverne și ai Comisiei Europene, a ambasadorilor celor două țări (la Budapesta și respectiv București), precum și a unor șefi de instituții și funcționari specializați în proiecte europene.

Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila (foto), a arătat în deschidere că programele de cooperare transfrontalieră între România și Ungaria - începute la finele anilor 1990 și finanțate cu fonduri UE și din bugetele celor două țări - au contribuit semnificativ la dezvoltarea județelor de graniță.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării

Doar programul anterior, Interreg VI-A (2013-2020), a amintit el, a făcut posibilă finanțarea a peste 100 de proiecte, în care au fost implicați 291 de parteneri, atât instituții, cât și firme, din România și Ungaria, programul având ca scop îmbunătățirea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor, de sănătate și educaționale, conservarea patrimoniului natural, promovarea patrimoniului cultural etc.

„Avem speranța că vom închide cu succes toate proiectele până la sfârșitul anului”, a spus Cseke, arătând apoi că programul pentru anii 2021-2027 are alocat un buget total de 175,9 milioane euro, din care 140,7 milioane euro bani europeni nerambursabili, din Fondul European de Dezvoltare Regională al UE.

Ministrul a precizat, de asemenea, că primul „apel” pentru depunerea de proiecte va fi lansat la începutul lunii iunie, dar și câteva noutăți față de „edițiile” anterioare: proiectele de infrastructură vor trebui să aibă studiile de fezabilitate gata făcute, iar apoi și autorizațiile de construcție până la semnarea contractelor de finanțare, iar asta pentru ca proiectele să se deruleze rapid.

Programele InteReg finanțează proiecte publice și private din județele de pe granița româno-ungară: Bihor, Satu Mare, Arad și Timiș, respectiv Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés și Csongrád-Csanad.

„Putem avea mai mult succes împreună”

Ministrul ungar a arătat, la rându-i, că fondurile UE pentru cooperarea transfrontalieră ajută județele de pe granița româno-ungară, dar nu a ratat prilejul și pentru a reitera poziția Guvernului de la Budapesta, diferită de cea a UE, cu privire la cea mai „fierbinte” criză pe care o traversează lumea, și anume războiul Rusiei din Ucraina.

„La nivel mondial au loc tot felul de evenimente care au creat provocări. În Europa noi știm că dacă Vestul și Estul nu colaborează, noi, cei din Europa Centrală, avem de pierdut (...) Noi, cu cât avem mai multe legături, cu atât avem mai mult succes”, a spus Szijjártó Péter (foto).

Oficialul a prezentat și cifre, conform cărora relațiile dintre cele două țări sunt în avantaj reciproc, arătând că schimburile comerciale au ajuns anul trecut la 12 miliarde euro, când exporturile românești în Ungaria „au atins recordul”, firmele românești fiind pe locul 7 în clasamentul investitorilor din țara vecină, iar aceasta având în România a treia piață de desfacere a produselor exportate.

„Sprijinim România să intre în Schengen!”

Szijjártó a spus că rezultatele cooperării româno-ungare ar putea fi și mai bune dacă România ar face parte din spațiul Schengen, iar guvernul de la Budapesta va susține acest obiectiv. „Evenimentul care va duce la încununarea acestor succese (n.r. – cele menționate anterior) trebuie să fie intrarea României în spațiul Schengen”, a declarat ministrul ungar de Externe, arătând că în opinia sa „au fost vehiculate argumente false” de către cele două state care s-au opus (Austria și Olanda, aceasta din urmă opunându-se de fapt în condițiile în care primirea României era „la pachet” cu a Bulgariei).

„Nu cred că putem vorbi despre migrație ilegală când vine vorba de România”, a apăsat Szijjártó, neuitând să acuze că UE tratează cu măsuri diferite veto-urile statelor, adică a permis Austriei și Olandei să-și exercite dreptul de veto față de aderarea României și Bulgariei la Schengen, dar critică Budapesta când își exprimă veto-ul în chestiuni precum migrația ori sprijinirea Ucrainei.

„Firmele din România vor avea de profitat (n.r. – prin acceptarea în spațiul Schengen), de aceea solicit Comisiei Europene să redeschidă cât mai curând dosarul aderării României. Noi vom sprijini România să intre în Schengen”, a spus ministrul ungar de Externe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON