URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Decembrie 2023, 17:33

Sute de Moșuleți au colindat în Piața Unirii din Oradea (FOTO/VIDEO)

Într-o atmosferă plină de bucurie, îmbrăcaţi în costume roşii şi cu zurgălăi în mâini, aproximativ 380 de copii de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea au invadat vineri Piaţa Unirii pentru tradiţionalul Colind al Moşilor.

Colindătorii-moşi sunt elevi din alternativa educaţională step-by-step de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" Oradea, iar evenimentul este unul cu tradiţie, prima ediţie având loc în 1998.

Cei mici și cele 30 de învăţătoare care i-au însoţit s-au oprit prima dată în Oraşul Faptelor Bune, în faţa casei Radio ZU, unde au început colindatul.

"Mulţumim foarte mult celui mai numeros grup de colindători", a spus omul de radio Mihai Morar, după ce el și colegii lui au ascultat doar o colindă, pentru că se grăbeau să strângă donaţii pentru un caz umanitar pe care îl sprijină şi nu aveau timp de mai mult. "Cinste lor, cinste profesorilor şi părinţilor! Mi se pare extraordinar să-i aduni acum înainte de Crăciun", a adăugat el.

Spiriduşii, cum i-a numit Morar, s-au mutat apoi în altă zonă din piaţă, unde au adus un strop de magie în inimile celor prezenţi, printre care episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, dar şi viceprimarii Oradiei Antonia Nica şi Marcel Dragoş.

Cu zâmbete pe feţe, înainte cu trei zile de Crăciun, ei au împărtăşit bucuria Naşterii Mântuitorului prin colinde precum "Sus pe cerul înstelat", "Astăzi s-a născut Cristos" sau "Linu-i lin".

"Bucuria e împărtăşită pentru că am avut ocazia să colindăm şi părinţii, care sunt prezenţi aici. Cum nu ştiam exact cum va fi vremea, am decis să colindăm doar în Piaţa Unirii. În alţi ani mergeam şi pe Corso şi la Primărie sau în alte locuri. Fiind la un liceu confesional, noi marcăm mereu Crăciunul şi alte sărbători creştine", a spus Lia Şipoş, una dintre învățătoarele copiilor.

După colinde, coşuri pline cu portocale şi bomboane de ciocolată au apărut în mijlocul celor mici pentru a le fi răsplătit efortul, iar la final cei mici, alături de părinţi sau bunici, au mai vizitat încă o dată Casa Zu pentru a dona.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON