Sute de credincioși au participat sâmbătă, în prima parte a zilei, la slujbele de Bobotează oficiate la Biserica cu Lună şi la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea. La fel ca în alți ani, enoriașii s-au rugat alături de preoți și, după sfințirea apei, au dus acasă sticle cu Agheasmă.
"Astăzi am scăpat de întuneric"
Catedrala Sfântul Nicolae a adunat în jur de 500 de credincioşi veniţi să participe la slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei.
PS Virgil Bercea a vorbit despre importanţa credinţei, unirea cu Dumnezeu în botez, milă şi facerea de bine. "Astăzi am scăpat de întuneric. Apa a dat harul mântuirii, curăţire sufletului, sănătate trupului, sfinţire caselor şi viaţă veşnică", a spus episcopul.
La finalul sfinţirii celor 1300 de litri de apă, oamenii au stat civilizat la rând pentru a-şi umple sticlele aduse de acasă.
Ca în fiecare an, la intrarea în Catedrală au fost aşezate şi câteva sute de sticluţe de plastic cu Agheasmă Mare pentru cei veniţi mai puţin pregătiţi.
Botezul Domnului
Peste drum, în faţa Bisericii cu Lună, pe o ploaie măruntă, în jur de 400 de enoriaşi, cei mai mulţi dintre ei trecuţi de vârsta a doua, au participat la slujba de sfinţire a apei oficiată de un sobor de preoţi condus de părintele paroh Teodor Cristea.
Au fost pregătite în faţa bisericii două rezervoare mari şi un butoi de plastic cu Agheasmă Mare, adică un total de aproape 3000 de litri de apă.
Urcaţi pe scăriţe metalice, doi dintre preoţi au sfinţit apa scufundând crucea şi mănunchiul de busuioc în butoaie.
Cei prezenţi, unii ţinând în mâini chiar și bidoane de 5 litri, s-au înghesuit să-şi procure apa sfinţită, dar nu înainte de a se închina şi a fi stropiţi cu Agheasmă de către preoţii care se plimbau prin mulţime.
Tanti Florica, un personaj bine cunoscut de credincioşii care frecventează Biserica cu Lună, a dus cu ea acasă nu mai puţin de 20 de litri de apă.
"Ea vrea să ajute pe toată lumea. Nu le ia pentru dumneaei, că nu face baie cu apa sfinţită. Sunt oameni mai în vârstă care nu se pot deplasa, iar ea le duce şi lor", a spus în apărarea bătrânicii una dintre credincioasele care o ajutau, când câţiva oameni din mulţime au vociferat.
"La orice se aglomerează. Şi la pască, şi la prescură, şi la apă. Mereu se întâmplă aşa. Nu ştiu de ce, dar dacă oamenii au stat şapte săptămâni şi au postit acum nu au răbdare să aştepte un pic, vor repede să ajungă acasă", i-a spus un enoriaş altuia care stătea la rând.
Credincioşii care nu au participat sâmbătă la Botezul Domnului pot veni să îşi ia Aghiasmă Mare de la biserică toată săptămâna viitoare.
Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătoreşte în fiecare an pe 6 ianuarie, iar potrivit învăţăturii bisericeşti, apa sfinţită în această zi se poate bea dimineaţa, pe stomacul gol, pentru sănătate şi binecuvântare, până pe 14 ianuarie, când va fi Odovania Praznicului, adică sfârşitul sărbătorilor de iarnă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.