URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2024, 19:01

„Suntem peste tot acasă”. Fiul lui Adrian Păunescu a dat în judecată FC Rapid pentru imnul echipei

„Suntem peste tot acasă”. Fiul lui Adrian Păunescu a dat în judecată FC Rapid pentru imnul echipei sursa foto: Facebook / Andrei Paunescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Suntem peste tot acasă / Porţile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă / Şi iubită ca Rapid”. Clubul Rapid a fost dat în judecată de Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, pentru cunoscutul imn al echipei de fotbal, mai precis pentru faptul că Rapid ar fi folosit versurile în scopuri comerciale, inscripționându-le pe diferite produse pe care fanii le pot cumpăra.

Potrivit Gsp.ro și Orangesport.ro, Andrei Păunescu cere clubului suma de 1 milion de euro, iar reclamația în instanță are ca obiect „drepturile de autor și drepturile conexe”. 

Rapid ar avea dreptul să utilizeze versurile lui Adrian Păunescu, dar nu în scopuri comericale.

În același proces, fiul lui Adrian Păunescu a acționat în instanță și alte entități, tot pentru drepturi de autor. Conform acelorași surse, de pildă, CFR Călători a fost dată în judecată pentru că a trecut versuri din imn pe locomotiva dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea Rapidului, iar firma Mobexpert a fost dată în judecată pentru că are la vânzare anumite produse cu versurile imnului. 

Clubul de fotbal a reacționat duminică printr-un comunicat de presă. „Am constatat cu surprindere faptul că Andrei Păunescu, fiul regretatului poet Adrian Păunescu, a acţionat în judecată clubul nostru, formulând o reclamaţie care are ca obiect dreptul de autor şi drepturile conexe. Mai precis, suntem acuzaţi că am utilizat versurile din Imnul Rapidului în scopuri comerciale. Aşa cum ştiu suporterii rapidişti de toate vârstele, Imnul Rapidului a fost compus de către poetul Adrian Păunescu, la începutul anilor ’80, şi a devenit un simbol al rapidismului. De atunci, "Imnul" a fost intonat de sute de mii de ori, iar pasaje din el au fost folosite, începând cu perioada aceea, pe diverse elemente simbolistice sau materiale promoţionale (tricouri, căni, cărţi, programe de meci etc.)”, se arată pe pagina de Facebook FC Rapid 1923.

„În semn de respect şi omagiu pentru autorul "Imnului", sala de conferinţe a stadionului poartă numele Adrian Păunescu, iar la inaugurarea arenei din Giuleşti, Andrei Păunescu a fost invitat, contra cost, să intoneze Imnul, precizează clubul bucureştean. Aşa cum spuneam, ne surprinde faptul că am aflat de această reclamaţie doar din spaţiul public, fără vreo informare prealabilă verbală sau scrisă. Din respect, în primul rând pentru trecut şi istorie, până nu vom primi reclamaţia oficială, refuzăm orice fel de polemică legată de acest subiect”, au adăugat reprezentanții echipei de fotbal.

Cu câțiva ani în urmă, fiul lui Adrian Păunescu a povestit pentru Gsp.ro cum a apărut imnul echipei Rapid. „E povestea unui cântec uriaș pentru o echipă minunată”, spunea atunci Andrei Păunescu. 

„Acest imn s-a născut foarte simplu. Era iunie 1980, eram la redacția Flacăra, tata ne-a luat în mașină pe mine, aveam 11 ani, pe Victor Socaciu, care era tânărul folkist de atunci și pe care-l lua peste tot, scriau și făceau împreună lucruri frumoase pentru cenaclul Flacăra, pe Ovidiu Ioanițoaia, gazetar sportiv la revista Flacăra, și pe Victor Niță, tot de la Revista Flacăra. Am ajuns la stadionul Giulești. Nu era zi de meci, era o zi în care Flacăra juca fotbal la poarta dinspre tunel, dinspre Teatrul Giulești. Ne încălzeam, urma să înceapă o miuță și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a zis lui Victor Socaciu: «Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec»”, a rememorat acesta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
.
Mirosul banilor.
Postat 21 Ianuarie 2024, 22:56 de Maikeltroll
Omu' bun și porcu' copt
Bunul simț și bunul caracter nu prea se găsesc în familia Paunescu.
Postat 21 Ianuarie 2024, 22:00 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON