URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2024, 20:33

„Sunt un om simplu care dorește să-i ajute pe alții cât poate”: Preasfințitul Virgil Bercea, numit membru de onoare al unui institut al Academiei Române

„Sunt un om simplu care dorește să-i ajute pe alții cât poate”: Preasfințitul Virgil Bercea, numit membru de onoare al unui institut al Academiei Române Foto: Eugen Ivuț
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică a Oradiei, Virgil Bercea, a primit titlul de Membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, în cadrul conferinței internaționale „Momente de răscruce din istoria României: elite, administrație și regimuri politice în sec. XIV-XXI”, care se desfășoară în Cluj în perioada 17-19 octombrie.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 17 octombrie, la Hotelul Radisson Blu, și l-a avut amfitrion pe prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Acesta a subliniat faptul că titlul de Membru de onoare oficializează faptul că Preasfințitul Virgil Bercea este alături de Institutul „George Barițiu” de zeci de ani, ajutând mulți cercetători să ajungă în special la Arhivele Sfântului Scaun, dar nu numai, să își poată publica lucrările de doctorat.

„O personalitate de o căldură și o generozitate ieșite din comun, o personalitate care onorează Biserica Română-Unită, onorează națiunea română din țară, dar și din diasporă și ne bucurăm că a acceptat votul unanim pe care Consiliul Științific l-a dat, de a deveni Membru de onoare al Institutului nostru. Să vorbesc despre opera teologică, despre implicarea administrativă și efortul Preasfințitului Virgil este dincolo de ceea ce aș putea să fac eu, așa încât îi mulțumesc încă o dată pentru că a acceptat să facă parte, de acum și formal, din Institutul de Istorie «George Barițiu»”, l-a prezentat Ioan Bolovan pe episcopul de Oradea.

Plin de modestie și foarte emoționat, PS Virgil Bercea a spus: „Nu sunt demn de acest titlu, sunt un om simplu care dorește să-i ajute pe alții cât poate” și i-a îndemnat pe cei prezenți, profesori și cercetători, să mențină același nivel de excelență.

„Preasfințitul a fost foarte emoționat de moment și a spus că trebuie să-i ajute pe cei care au nevoie. A fost apreciată activitatea Preasfințitului de-a lungul anilor în cadrul Institutului și pentru stăruința și strădania cu care a ajutat ani la rând studenții români să facă cercetări”, a completat secretarul episcopal, Eugen Ivuț.

La eveniment a participat Alteța Sa Regală Nicolae al României, care a evocat personalitatea bunicului său, Regele Mihai I al României, cu prilejul unui turneu de lansare a albumului „Bunicul meu, Regele Mihai”.

Agenda conferinței cuprinde discuții pe teme variate precum: biserica, școala și cultura; arhivistica și problematica documentelor electronice; practici administrative medievale; izvoare istorice ale Evului Mediu românesc; presa și minoritățile naționale; evoluții economice și demografice în spațiul românesc; educația feminină; memoria Holocaustului, dar și diplomația și relațiile internaționale.

Manifestarea științifică face parte din programul Zilelor Academice Clujene – Ediția XXXVII, iar anul acesta participă numeroși istorici din România, Italia, Slovacia, Polonia și Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON